Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Васиљевић: Зашто ЕФН избегава Вучића?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 01. 2018.

Извор: УНС

Васиљевић: Зашто ЕФН избегава Вучића?

Саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић упутила је данас писмо председнику Европске федерације новинара (ЕФН) Могенсу Блихеру Бјерегорду у којем је протестовала што та организација није затражила састанак с председником Александром Вучићем. Мисија ЕФН доћи ће у Београд 18. јануара како би „утврдила чињенице“ о стању медијских слобода у Србији, а Независно удружење новинара Србије, које координира ову посету, негодовало је што председница Владе Ана Брнабић неће примити делегацију европских новинара.

Саветница Васиљевић у писму Бјерегорду наводи да је Вучић „главна мета већине критика“ које долазе из Европске федерације новинара. „Имајући у виду да сам послала писмо ЕФН и господину Бјерегорду, пре два месеца, у коме сам коментарисала његову изјаву Радију Слободна Европа („Говорећи за Радио Слободна Европа, председник ЕФН Блихер Бјерегорд оценио је Србију као тренутно најгори пример кршења медијских слобода на Балкану, истичући да је константан притисак на медије, који долази од власти на Западном Балкану, у више наврата истакнут од стране ЕУ комесара за проширење Јоханеса Хана“...), надам се да ћете се сагласити да би дух поштеног поступања налагао да ЕФН такође затражи састанак са председником. Нарочито пошто ЕФН тврди да он покушава да затвори све независне медије“, наводи Васиљевић у писму које је прослеђено председнику УНС-а Владимиру Радомировићу, Независном удружењу новинара Србије, представницима Европске уније и Европске комисије, као и новинарима агенција АП и АФП.

Писмо преносимо у целини.

Поштовани господине Блихер Бјерегорд, поштована госпођо Шредер, госпођо Васић Николић, господине Радомировићу, госпођо Могерини, господине Хан, поштоване колеге,

Као што је прошле године најављено, Европска федерација новинара шаље истакнуту „мисију за утврђивање чињеничног стања“ у Србију у јануару ове године. Колико ми је познато, ЕФН је замолила за састанак са председницом Владе Србије, Аном Брнабић. Међутим, нису тражили да се састану са председником Републике Србије, Александром Вучићем, који је главна мета већине њихових критика.

Имајући у виду да сам послала писмо ЕФН и господину Бјерегорду, пре два месеца, у коме сам коментарисала његову изјаву Радију Слободна Европа („Говорећи за Радио Слободна Европа, председник ЕФН Блихер Бјерегорд оценио је Србију као тренутно најгори пример кршења медијских слобода на Балкану, истичући да је константан притисак на медије, који долази од власти на Западном Балкану, у више наврата истакнут од стране ЕУ комесара за проширење Јоханеса Хана“...), надам се да ћете се сагласити да би дух поштеног поступања налагао да ЕФН такође затражи састанак са председником. Нарочито пошто ЕФН тврди да он покушава да затвори све независне медије.

Зар не би било поштено да му представници ЕФН лично кажу зашто сматрају његов однос према медијима проблематичним? И да му пруже прилику да представи своје виђење ситуације и да изнесе своје аргументе?

Збуњује ме чињеница да они нису тражили састанак са председником Србије. Да ли ме то наводи на закључак да мисија ЕФН не долази у Србију како би утврдила чињенично стање? Да ли је њихова мисија, заправо, иста као мисија НУНС? Да ли ЕФН долази да промовише политичку агенду групе која себе назива „независним“ медијским удружењем?

Шта би могло мотивисати ЕФН да бојкотује једног појединца кога они и НУНС рутински криве за све што у Србији не ваља? Никако не успевам да схватим ту логику. На који би начин састанак са председником  могао да угрози њихову „мисију“?

Без обзира на њихову мотивацију, ова одлука је, у најмању руку, непрофесионална.

Ово писмо упућујем свим представницима ЕУ, истим оним које су ЕФН и НУНС контактирали када су износили тврдње да у Србији нема медијских слобода. Такође, копију шаљем и представницима страних медија у Србији, да га слободно користе током покривања мисије ЕФН.

Мисија за утврђивање чињеничног стања се обично покреће да се исправе предрасуде, при чему се чини да ЕФН-ов одабир (или пропуст у одабиру) саговорника указује на жељу да се потврде већ постојеће предрасуде. Веома сам разочарана њиховим приступом, јер сам се надала да ће њихов циљ бити да се састану не само са представницима НУНС-а, већ и са представницима других медијских организација у Србији, уколико им је циљ да открију праве чињенице о ситуацији у овој земљи. Очигледно сам погрешила. То ће пре „мисија која потврђује НУНС-ове чињенице“, што је, такође, у реду, али онда би то требало јасно да се каже, а не да се јавност погрешно обавештава о правом циљу мисије.

 

Срдачни поздрави,

Сузана Васиљевић

Саветник за медије

Кабинет председника Републике Србије

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.01.

2018.

радета [нерегистровани] у 15:52

Ко све избегава ЕФН?

Зашто премијерка избегава ЕФН?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси