Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ана Брнабић: Медији у Србији су слободни, али је мало објективних новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 12. 2017.

Извор: УНС/Недељник

Ана Брнабић: Медији у Србији су слободни, али је мало објективних новинара

Премијерка Србије Ана Брнабић у интервјују за данашњи број „Недељника“ рекла је да су медији веома важни за реформе и да јој се „апсолутно чини да су медији у Србији слободни“. „Један део новинара у Србији мисли да нема слободе медија. Ја желим и њих да чујем, али у тој групи нису само медији него и невладине организације, а није рецимо УНС. И они нису моји непријатељи. Медији су веома важни за реформе и не можемо далеко стићи као поларизовано друштво у коме је све црно или бело“, рекла је Брнабић.

На питање сматра ли да је погрешила када је оценила да у Србији нема објективних ни истраживачких новинара, и сматра ли да тиме вређа целу професију Брнабић је истакла да није рекла да нема објективних, већ да „има мало објективних новинара“.

„Не бежим од тога и да се извиним, али свакако ми није била намера да увредим медије. Када је Верица Бараћ 2011. објавила извештај Савета за борбу против корупције у коме је било недвосмислено наведено да у Србији нема објективних медија, нико није оптужио Верицу Бараћ да је увредила све новинаре“, рекла је Брнабић. 

Како каже „постоје новинари који би се увредили када бих им рекла: 'Ви подржавате Владу'.“

„И медији сами себе деле ко је за, а ко против. Дража Петровић је, на пример, за РТС рекао да „нит смрди, нит мирише“. То онда ваљда значи да је Јавни сервис објективан, што је мени битно. У Србији има и истраживачких медија, али нису истраживачки медији сви они који сами за себе то тврде“, рекла је Брнабић. 

На питање због чега се љути када је „прозивају за имовину“, Брнабић каже да се „не љути када се истраживачки медији баве мојом имовином, али то није КРИК, који је сензационалистички портал“.

„Када сам отворила имовинску карту на КРИК-у, ја сам се запањила. На њој ми се приписују неке компаније за које први пут чујем, а које ми они приписују посредно преко брата, па посредно преко фирме у којој ради, па посредно мени… Ако је то истраживачко новинарство, ја у то стварно не могу да верујем. КРИК је постао познат и на Крку, јер тамо имам земљу, коју сам наследила од деде, а на којој ћу - како јавља тај портал - да градим пословну зону од два милиона евра. Цело село ме је звало да се распитује где планирам да градим јер нико од мештана није знао за земљу на Крку вредну два милиона евра“, рекла је Брнабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси