Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Почела обука новинара за портал Би-Би-Си-ја на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 12. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Почела обука новинара за портал Би-Би-Си-ја на српском језику

Британски јавни сервис Би-Би-Си почео је 11. децембра обуку новинара који ће радити на порталу ове медијске куће на српском језику BBC News Serbian, потврђено је Удружењу новинара Србије (УНС). Како су УНС-у рекли у Би-Би-Си-ју, за сада је по конкурсу за портал на српском језику ангажовано шесторо новинара, а како наводе, овај број ће се повећати.

„Ангажовани новинари тренутно похађају обуку коју организује Би-Би-Си академија, на којој, између осталог, уче о стандардима Би-Би-Си-ја, начину рада у овом медију и поштовању етичког кодекса. Такође, новинари пролазе обуку за дигитално новинарство и приступ Би-Би-Си-ја креирању садржаја за онлајн платформе“, рекли сy УНС-у.

 

Како додају, нови портал са радом ће почети у првој половини 2018. године.  

„Би-Би-Си је извор вести којем се на свету највише верује. Посвећен је тачном, непристрасном и независном информисању. Обука коју обезбеђујемо нашим новинарима помаже им да постану део глобалне мреже која се заснива на тим принципима“, рекли су УНС-у из Би-Би-Си-ја.

Сајт BBC News Serbian водиће досадашња уредница вести на порталу VICE и бивша уредница београдског бироа Агенције Франс Прес Александра Никшић.

УНС је незванично сазнао да ће на сајту радити и некадашњи новинар недељника „Време“ и дописник Танјуга из Брисела Дејан Анастасијевић, бивша новинарка НИН-а и "Политике" Ана Оташевић, некадашњи новинар Б92 Александар Миладиновић, VICE-а Петра Живић и City магазина Јелена Максимовић.

Подсетимо, Би-Би-Си је у септембру расписао конкурс за уреднике, новинаре и репортере који ће радити онлајн сервису на српском језику ове медијске куће.

Пре тога, Би-Би-Си на српском почео је са емитовањем радио програма 15. септембра 1939. године. Након више од 70 година, у фебруару 2011. године, редакција је угашена. Разлог за гашење образложен је тада „штедњом због економске кризе, коју је британска влада била принуђена да спроведе“.

Познаваоци прилика на српском медијском тржишту сматрају да је повратак Би-Би-Си-ја последица повећања интересовања Уједињеног краљевства за Србију и Балкан након доласка руског портала Спутњик у Србију.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

17.12.

2017.

Драги учитељу...Пазите то су Стевићи, овај Стевини и после њега... [нерегистровани] у 21:41

Re:

@Burazersko zaposljavanje i na BBC-iju

Ово је толико дегутантно, а изгледа да су у овом дописништву могли да се запосле само строго верификовани кадрови са дебелим породичним, партијским и клановским везама.
Кадровање на овај начин допринеће у некој скоријој будућности да се исто како је и отворена, ова филијала и угаси. Не може се нешто градити на лошим и трулим темељима, непотизму или пак, на кредибилитету "новинара" који је лажно сведочио пред мезународним трибуналом.

Одговори
суб

16.12.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 12:23

Burazersko zaposljavanje i na BBC-iju

Dakle, i na BBC-iju je krenulo burazersko zaposljavanje... Toliko o kvalitetu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси