Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Блиц“ текстом o „несталој“ Лубардиној слици прекршио Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 12. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

„Блиц“ текстом o „несталој“ Лубардиној слици прекршио Кодекс

Текстом “Нестала Лубардина слика од милион евра“, објављеним 23. октобра 2017. године дневни лист „Блиц“ прекршио је Кодекс новинара Србије, одлучио је Савет за штампу.

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је донела одлуку да је овим текстом „Блиц“ прекршио тачке 1, 2 и 3 Одељка I (Истинитост извештавања) и тачку 2 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије. 

Министарство културе и информисања поднело је жалбу Савету због, како је наведено, објављивања лажне вести да је из Дома синдиката пре неколико месеци нестала позната слика Петра Лубарде „Индустријализација“, вредна милион евра.

У жалби је наведено да је, пре објављивања текста, Министарство новинарки „Блица“ одговорило да се слика налази у сценској кули у згради Дома синдиката, а одмах по објављивању текста, на конференцији за новинаре министар је и показао слику која је наводно нестала пре више месеци.

Адвокат компаније„Ringier Axel Springer“ затражио је најпре да Комисија одбаци жалбу, тврдећи да државни секретар, који је потписао жалбу, није овлашћен да представља Министарство. Навео је и да су све објављене информације, „према најбољем сазнању аутора текста“ истините и у складу са Кодексом новинара.

„Информације су добијене од неименованих извора и проверене са дужном пажњом, јер су од државног врха добили незваничну информацију да ни премијерка Ана Брнабић ни министарка Зорана Михајловић нису од Министарства успеле да добију информацију где је слика, већ су то сазнале после писања Блица“, пише, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије су закључили да је „Блиц“ неодговорно приступио теми од великог значаја за јавност.

„Супротно Кодексу, новинар је слепо је веровао свом извору и није ни покушао да утврди да ли је добијена информација тачна, упркос томе што је и пре објављивања текста добио одговор Министарства о томе где се слика налази“, пише, између осталог, у одлуци Савета.

Члан Комисије за жалбе Петар Јеремић рекао је на седници да је прекршена тачка по којој новинар не сме слепо да верује извору који може да следи своје интересе, јер је „Блиц“ читав случај, само на основу инфомације из анонимног извора, презентовао као да је спречио пљачку.

По мишљењу чланице Комисије Љиљане Смајловић, ово је вероватно један од најдрастичнијих случајева кршења Кодекса који су се икад нашили пред Комисијом за жалбе.

„Реч је о произвођењу лажне вести која узбуњује јавност јер се пласира информација да уметничка дела нестају и да држава у томе учествује“, рекла је Смајловић.

Она је истакла да је у уређивачком смислу реч о великом пропусту, али и да поступање адвокатске канцеларије која је одговорила на жалбу није у доброј вери, јер лажно представља шта је посао редакције.

Неприхватлљиво је, рекла је, да се тако користи адвокатска канцеларија, јер је Савет за штампу добровољна организација, која наступа са уверењем да је лист нешто погрешио и да треба да помогне редакцији да разуме и исправи своју грешку, а из „преварног“ понашања адвоката се може закључити да је „Блиц“ покушао да превари јавност.

Додала је и да би редакцијама требало указати на то да, када се позивају на неименоване изворе, бар на неки начин „опишу“ тај извор, како би читаоци имали јаснију слику о томе колико му се може веровати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси