Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ружа Ћирковић добитница Награде „Браћа Карић“ за новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 11. 2017.

Извор: УНС

Ружа Ћирковић добитница Награде „Браћа Карић“ за новинарство

Овогодишња добитница Награде "Браћа Карић" за новинарство је Ружа Ћирковић, сазнаје УНС из Фондације "Карић". Награда ће бити уручена данас, на свечаности у Народном позоришту у Београду. Ружа Ћирковић је једна од најцењенијих српских новинарки. Донедавно је радила у дневном листу "Данас", пре тога у недељнику НИН. Новинарством се бави од 1977. године.

Професионалну каријеру почела је у "Политици" где је радила као новинар унутрашњо-политичке рубрике, извештач из Уставног суда Србије и Уставног суда Југославије, а затим и извештач из Савезне скупштине. Као "Политикин" новинар спољно-политичке рубрике писала је о државама које нису припадале блоковској подели и земљама немачког језичког подручја.

Пет година радила је на Телевизији “Политика“ где је имала и ауторску емисију са економским темама “2+2 = 5”.

Радила је у Новинској агенцији Бета као економски новинар, одакле је прешла у недељник НИН, а затим у лист "Данас".

Рођена је у Ужицу. Основну школу завршила је у Ужицу, а гимназију у Земуну. Дипломирала је на Факултету политичких наука у Београду. Говори немачки, француски, руски и енглески језик. 

Награду "Браћа Карић" за новинарство, публицистику и издаваштво, од 1998. године, када је установљена, добили су:

Брент Садлер (2016), Зефирино Граси (2013), Волтер Богданић (2012), Жан Кристоф Буисон (2010), Мирко Стаменковић (2009), Захарије Трнавчевић (2008), Миломир Марић (2007), Милош Васић (2005), Југослав Влаховић (2004), Милан Влајчић (2003), Драган Бујошевић (2002), Манојло Вукотић, Миливоје Глишић и Бојана Лекић (2001), Јован Ћирилов (2000), Владимир Димитријевић (1999), Предраг Милојевић (1998).

Коментари (2)

Остави коментар
пон

20.11.

2017.

Slobodni Novinari [нерегистровани] у 14:09

Cestitke

Ruža Ćirković je bila i ostala, u svim vremenima kroz koje je ova država prošla, neko čiji su tekstovi primeri pravog novinarstva. Nema te nagrade koja bi u pravom smislu opisala njenu profesionalnost, istrajnost, nepokolebljivost... Čestitamo!

Одговори
пон

20.11.

2017.

Mira [нерегистровани] у 12:36

Bravo

Nasa najbolja novinarka bez premca!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси