Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  "Блиц" прекида сарадњу са великим бројем дописника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 11. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

"Блиц" прекида сарадњу са великим бројем дописника

Уредништво дневног листа „Блиц“ обавестило је десетак хонорарних дописника да са њима прекида редовну сарадњу, сазнаје УНС. „Уредник у деску Недељко Чолић позвао ме је пре два дана и обавестио о одлуци менаџмента да 'Блиц' више да са нама раскидају уговоре. Био сам дописник више од деценију“, каже један од колега који је желео да остане анониман. Како додаје, Чолић им је рекао да ће „нас од сада ангажовати само по потреби, за вести из хронике, друштва или економије“.

„Раскинули су ауторски уговор који смо потписивали на годину дана. Више, како је рекао, неће бити потребе за нашим репортажама и причама, само за, по потреби, кратким вестима, највише из хронике. Рекли су да ће нас за то посебно платити, само за месец када нас ангажују. Неће нам више бити повезан стаж, нећемо имати здравствено. Страшно је, био сам затечен“, каже други колега.

Други дописник са којим је УНС разговарао потврдио је ове информације, али је навео да га одлука „не чуди“.

„Ово је либерални капитализам и ово је Србија. Није потребно дати било које друго образложење. ’Блиц’ је приватна фирма, кад има посла, има, када нема, нема. Нисам љут на њих, више сам љут на новинарска удружења која су довела да медијске сцене у унутрашњости уопште нема. Подржали су приватизацију, сет нових закона и тиме довели да медијска сцена нестане. Због тога смо ми као дописници националних медија код њих радили за мизеран хонорар“, рекао је он.

Дописници „Блица“ који још увек нису обавештени о прекиду сарадње, како за УНС кажу, очекују позив.

„Чуо сам од колега да су их звали. Мене још увек нису, али очекујем позив. ’Блиц’ је променио концепт, уређивачку политику и ово ме не чуди. Нису им важне вести из унутрашњости, само која је певачица затруднела и ко је са ким у вези“, рекао је колега.  

Менаџмент и уредници без коментара

Генерална директорка компаније Рингиер Аксел Спрингер у Србији Јелена Дракулић Петровић није се данас јављала на позиве УНС-а, док је директор „Блица“ Веселин Симоновић рекао да „о овоме не зна ништа“ и „да позовемо уреднике“.

Са друге стране, уредник у деску Недељко Чолић УНС-у је кратко рекао да „није укинута читава мрежа дописника“, и да се „за питања о овој теми обратимо менаџменту“.

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

17.11.

2017.

Zoran Kuzmanović [нерегистровани] у 21:47

Potrošna roba

Manji tiraž, manje novinara. Kresanje troškova. Pa najlakše je poći od potrošne robe - novinara honoraraca.

Одговори
пет

17.11.

2017.

Слон [нерегистровани] у 19:35

Слика и прилика

Овај текст најбоље осликава сву беду новинарства у Србији.
"Блиц", који се са пропалимк "Новостима" такмичи око присвајања слогана начитанијег листа, отпушта сараднике, овог пута хонорарнбе дописнике.
Мећу њима нема ни једног који има храбрости да именом и презименом стане иза својих речи.
Нису бољи ни храбрији ни у врху Блица: не смеју да причају ни директиорка, али ни Весњелин Симоновић, нити уредник који је позивао сараднике да им саопшти да су добили отказ. Беше ли то онај Симоновић што је не тако давно добио годишњу награду УНС.
Веселине срам те било!

Одговори
пет

17.11.

2017.

bivsi Blicov novinar [нерегистровани] у 17:13

Brukanje

Ovo je planirana akcija sunovrata Blica da bi mu se oborila vrednost pa da ga pazare oni sa iste strane s koje su kupljeni Alo i 24 sata. Prosecan prodat tiraz Blica je spao na pedesetak hiljada, sad kad ukinu teme iz Srbije i kraj je blizu.
Sramno je kako se drug Vesa pravi blesav i glumi Kostunicu! Pa on je generator Blicove propasti, on je kreator ove uzasne uredjivacke politike koja je srozala Blic. Uostalo, nije mu gadljivo da se potpisuje kao dirtektor za debele pare?! Vazno je da je njemu i onim tuznim plavusama koje vode ovu kucu dobro, a novinare koji su godinama davalai tim novinama kredibilitet ya bedne novce - napolje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси