Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Снимање новинара на задатку – покушај застрашивања или право?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 11. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Снимање новинара на задатку – покушај застрашивања или право?

Шефица Одсека за информисање ГО Вождовац Марина Ралевић јуче је, после отварања здравствене станице у Прњавору, телефоном снимала новинарку Н1 Мају Николић док је обављала новинарски посао – узимала изјаве од грађана.

Новинарка Н1 Маја Николић рекла је УНС-у да је ситуација била „непријатна“.

„Непријатно је, иначе се не дешава да неко иде за мном и да ме снима док радим. Није она снимала док сам узимала једну изјаву, већ је све време док смо радили анкету ишла за мном. Тада већ није било других новинара, сви су већ били отишли, а наша екипа је остала да уради анкету са грађанима. Не разумем који јој је био мотив за то“, рекла је Николић за УНС.

Представница Општине Вождовац Марина Ралевић објавила је јуче саопштење у ком навела да према законима Србије није забрањено снимање на јавним скуповима.

„Током данашњег догађаја у Прњавору, приметила сам људе који су били непријатни према грађанима. Нисам знала о коме је реч, нити да су у питању новинари, а још мање које медијске куће, пошто данас свако има камеру и снима. Према законима Републике Србије није забрањено снимање на јавним скуповима. И новинари се исто баве јавним послом, те је и њихово деловање подложно критици јавности“, написала је Ралевић и упитала, „ако се јавне личности снимају, ако имамо право да снимимо поштара, лекара, радника на шалтеру, зашто је проблем снимати људе који чине исто?“. 

Маја Николић каже да неко може да снима људе на улици, али „само ако је то у јавном интересу“.

„Такође, њен коментар да сам била непријатна према грађанима није тачан. Због тога смо на Н1 и објавили интегрални снимак где се види како сам разговарала са њима“, рекла је Николић.

УНС је питао новинаре сматрају ли да овакво понашање представнице Општине Вождовац представља застрашивање и ометање новинара у раду или су и новинари јавне личности које су подложне критици и чији рад може бити под лупом јавности.

Чланица Суда части УНС-а и колумнисткиња „Недељника“ Љиљана Смајловић сматра да је „госпођа из одсека за информисања у праву, она није радила ништа незаконито“.

„Њено објашњење да није знала о којој телевизији се ради не чини ми се претерано уверљивим, али то не мења много на ствари. Мислим да ће новинари морати да се навикавају на сличне ситуације, колико год нам се то не свиђало. То је свет у коме данас живимо“, рекла је Смајловић.

Уредница забавног програма на РТС-у и чланица Суда части УНС-а Оливера Ковачевић каже да сматра да је у питању „притисак на рад новинара“.

„Није могуће без одобрења ући у било коју институцију и снимати шта се коме допада. Због тога постоје медији и процедура коју новинари морају да поштују да би добили информације. Која је намера функционерке са Вождовца није сасвим јасно, али према тону којим је говорила може се закључити да није била добронамерна. Ако је занима став грађана и јавног мњења, може позвати грађане у Општину, на трибину или разговор са њима. Новинар је са својим саговорником у односу узајамног поверења и то не може да нарушава нико са стране“, каже Ковачевић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић каже да мисли да је овај случај „необичан“.

„Нико не би смео да ремети рад новинара или да изазива страх, како код новинара, тако и његових саговорника. Ипак, посао новинара може бити под лупом јавности, чак и на овај необичан начин“, сматра Брајовић.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

10.11.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:52

И ако се ретко слажем са мишљењем Љиљане Смајловић, овога пута је тако.
Није ми јасно због чега се данашњи "новинари" осећају посебним, па не дозвољавају да се не слажете са њиховим ставовима, смета им ако их снимате док они снимају и не питају, што мисле да су недодирљиви, најпаметнији, и тужиоци и судије и порота, неприкосновени...
Прави друштвени радници!

Одговори
пет

10.11.

2017.

novinar [нерегистровани] у 17:54

Kada Olivera Kovačević ovako govori, onda je tako! Kad bi smo se z...ali ...Novinar sam i zašto bih ja bio zaštićen od kamera, fotoaparata na radnom mestu, to nisam bio ni do sada..Ali, gospodja Kovačević, poznata po izraženom i neskrivenom animozitetu prema vlasti( valjda i zbog levice) ,ovako govori. Računa i na poene, jer se radio o Si-En-.En-ovoj televiziji.I sada ona je neki faktot u UNS-u...Zato UNS sve više skreće prema Lekiću i onima iz Novog Sada.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси