Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге о Рајку Павићевићу: Био је јединствена личност у новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 11. 2017.

Извор: УНС

Колеге о Рајку Павићевићу: Био је јединствена личност у новинарству

„Избегавајући сваку а нарочито политичку, манипулацију, одбијајући да плива у плићацима дневне политике, показивао је својеврсну дрскост запошљавајући колеге који су бивали партијски кажњавани и остајали без посла у другим редакцијама“, речено је на комеморацији првом уреднику радио програма Индекс 202 на Радио Београду Рајку Павићевићу која је одржана данас у Прес центру Удружења новинара Србије (УНС).

На комеморацији су, у присуству Павићевићевих пријатеља и колега, говорили генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић, ТВ критичарка Бранка Оташевић и Павићевићев бивши колега на Индексу 202 Србољуб Богдановић.

„Рајко Павићевић је био јединствена личност. За разлику од многих новинара и јавних личности, Рајку су потпуно биле стране сујета, гордост и површност. Рајко је био веома сталожен и миран, а то су најбоље особине људи који су уредници редакција. По томе је био изузетан и нико од нас није успео да запамти или забележи тренутак да он подигне глас на неког, било да је у питању новинарски сарадник, новинар почетник или било који противник“, рекао је Нино Брајовић на комеморацији.

ТВ Критичарка Бранка Оташевић рекла је да је „Рајко уживао огромно поверење и поштовање“.

„Увек је био дискретан, не много гласан, све је завршавао и решавао у неком чудном миру и није имао енергичност и насилност који су многи млади људи у том времену имали“, рекла је Оташевић.

Колега Србољуб Богдановић рекао је да је, као и његов, Рајков почетак био везан за „Индекс 202“.

Богдановић је истакао да је „у временима која су била турбулента, крајем 80-их и почетком 90-их, било много проблематичних и тешких ситуација и да су се они увек ослањали на Рајка и на његове савете“.

На комеморацији је прочитан текст које су колеге написале предлажући Павићевића за Награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ), коју је и добио 2009. године.

„Избегавајући сваку а нарочито политичку манипулацију, одбијајући да плива у плићацима дневне политике показивао је својеврсну дрскост запошљавајући колеге који су бивали партијски кажњивани и остајали без посла у другим редакцијама’’, наводи се у предлогу.

Рајко Павићевић је преминуо 27. октобра у Београду, у 73. години.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси