Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ани Стаменковић и Данијели Давидов Кесар уручена награда "Ђоко Вјештица", "Транспортшпед" удвостручио награду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 11. 2017.

Аутор: J. Пешић Извор: УНС

Ани Стаменковић и Данијели Давидов Кесар уручена награда "Ђоко Вјештица", "Транспортшпед" удвостручио награду

Новинаркама Радио-телевизије Србије и листа „Политика“ Ани Стаменковић и Данијели Давидов Кесар данас је у Прес центру Удружења новинара Србије (УНС) уручена награда за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“. Стаменковић и Давидов Кесар скоро десет година редовно извештавају о трансплантацији органа, организују догађаје посвећене овој теми и акције потписивања донорских картица.

На додели награде председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић рекао је да је ово награда за друштвено одговорно новинарство, а да је Ђоко Вјештица, један од симбола Београда и Студија Б, био друштвено одговоран новинар који је побољшавао прилике не само у овом граду, него и у целој земљи.

„Оно што нам је он оставио у аманет морамо добро да пазимо и да чувамо“, рекао је Радомировић.

Он је додао да се с правом критикују новинари који су политички активисти и да има новинара који мисле да је у реду да буду чланови политичких партија и да извештавају о темама које су битне за њих“.

„Ја сам за активистичко новинарство, али друштвено активистичко новинарство, оно које помаже друштву. Наше добитнице награде Ђоко Вјештица су учиниле цело наше друштво бољим и ја им се на томе захваљујем“, рекао је Радомировић.

Он се захвалио досадашњем донатору награде Јовици Павловићу, као и фирми „Транспортшпед“ која је од ове године донатор, директору Миљану Баћовићу и његовом оцу.

„Фирма 'Транспортшпед' је одличан пример друштвено одговорног пословања. Она је подржавала бројне хуманитарне акције, укључујући и акцију изградње Авалског торња“, рекао је Радомировић.

Председник жирија који је одлучивао о томе коме ће награда бити додељена Вељко Пајовић рекао је да му је „задовољство да буде члан жирија за награду која носи име по великом новинару, који се бринуо за мале људе“.

„Нема великих новинара и нема малих људи, постоје само људи и постоје они међу нама који су најбољи и који желе да неким другим људима помогну“, рекао је Пајовић.

На додели је говорила и супруга Ђока Вјештице, Нада, која је навела да је ово „посебно место које је окупило људе са посебном побудом“.

„И ове године окупили смо се са заједничком побудом, да се сусретнемо са истином и да покажемо да љубав, доброта, човекољубље и несебичност још греју срца овог народа на брдовитом Балкану“, рекла је Вјештица.

Добитница награде Ана Стаменковић рекла је на уручењу да награду посвећује Марку Тодоровићу, који већ шест година није са нама.

„Добио је срце у иностранству, а преминуо је због упале плућа. Ово је награда за Марка и за пацијенте који више нису живи, као и за све грађане који чекају трансплантацију. Ја се надам да ћемо сви ми на РТС-у, то је пре свега задатак Јавног сервиса и свих осталих медија, да професионално и одговорно извештавамо и помажемо људима којима је помоћ неопходна“, рекла је Стаменковић.

Данијела Давидов Кесар захвалила се Удружењу пацијената које их је предложило за награду и жирију.

„Не постоје речи којима бисмо могле да објаснимо читав животни опус и рад Ђока Вјештице, али ова награда даје ветар у леђа и један велики подстрек да наставимо да радимо и даље као и до сада, да наставимо да 'гурамо' ове теме које прате област трансплатационе медицине, јер без медија она не може да се развије у пуном маху“, рекла је Давидов Кесар.

Директор фирме „Транспортшпед“ Миљан Баћовић рекао је да је ова компанија одлучила да ове године награда не буде подељена, већ да свакој новинарки припадне 1.000 евра.

Награда „Ђоко Вјештица“  је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и власника ресторана „Кумбара“Јовице Павловића.

Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси