Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Kомеморација Рајку Павићевићу у четвртак у Прес центру УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 10. 2017.

Извор: УНС

Kомеморација Рајку Павићевићу у четвртак у Прес центру УНС-а

Kомеморација првом уреднику радио програма Индекс 202 на Радио Београду Рајку Павићевићу биће одржана у четвртак, 2. новембра у 12 сати, у Прес центру УНС-а (Kнез Михаилова 6/III). Сахрана је у среду, 1. новембра, у 14.15 сати, на гробљу Лешће у Београду.

Рајко Павићевић је легенда новинарства на овим просторима. Био је први уредник радио програма Индекс 202 на Радио Београду, новинар и уредник “Студента”, главни и одговорни уредник ТВ Титоград (данас РТВ Црна Гора), уредник ЈРТ-а и дугогодишњи генерални секретар Савеза новинара Југославије.

Колеге ће га упамтити као сталоженог, топлог човека, уредника који је на пут извео и радовао се напредовању у каријери бројних значајних новинара на простору бивше Југославије.

Павићевић је рођен 8. октобра 1944. године у Горњим Рсојевићима код Даниловграда. Завршио је Филолошки факултет у Београду.

Новинарску каријеру започео је у листу “Студент” 1965. године , где постаје и уредник. Ова редакција “својим пером и леђима” изнеће студентске протесте 1968. године. У “Студенту” остаје до комплетне смене редакције почетком 1970. године.

Почиње да уређује студентски радио програм “Инедекс 202” на Радио Београду 202  од 1971. године. Упоредо пише политичке коментаре и уређује друге програме на Радио Београду 202.  Потом, 1979. године, одлази у Титоград, данашњу Подгорицу, и уређује Информативни програм ТВ Титоград, а затим постаје и главни и одговорни уредник ове телевизије.

Каријеру 1982. године наставља у Београду као директор и главни уредник новинско-издавачке куће “Четврти јул”. На том месту остаје до 1990. године.

Члан Удружења новинара Србије био је од 1975. године.

Био је председник Програмског савета "Радио Индекса" и Радија Б92 и један од оснивача ових медија.

“Својим приступом новинарству Павићевић је почетком 70-их година прошлог века унео у програме Радио Београда отвореност, ангажованост и критички однос, када се професија мање-више кретала у задатим шаблонима партијског монопола. Једна од форми отварања били су и оштри сатирични блокови студентског програма, на чијим се темељима појавило и Индексово радио позориште, које ће духовитим изругивањем упозоравати на катастрофу која се надвила над друштвом”, писале су колеге о Павићевићу предлажући га за Награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе коју је добио 2009. године.

“Уз новинарски и педагошки рад, Рајко Павићевић има часно место у борби за аутономност професије. Управо кад су политичке елите крајем 80-их и почетком 90-их година XX века  поново кренуле да притежу већ добро олабављене узде медијских слобода са места челника Савеза новинара Југославије покушавао је уз онај свеснији део новинарске бранше да спасе струку од новог пада у ‘политичко ропство’”.

Аутор је књига “Школовање у Југославији” и “Најчувенија четири слова света”, неколико сценарија. Био је сарадник Академије наука на лексикографским и енцииклопедијским издањима за област новинарства и публицистике.

Преминуо је 27. октобра у Београду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси