Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржана осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 10. 2017.

Аутор: J. Пешић Извор: УНС

Одржана осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

На осмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону коју су организовали Удружење новинара Србије (УНС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, било је речи о српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању, употреби ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији, коришћењу на друштвеним мрежама, као и могућностима повезивања заједнице на Фејсбуку.

Председник УНС-а Владимир Радомировић подсетио је на отварању конференције да УНС у сарадњи с Министарством спољних послова већ годинама реализује пројекте едукације и подршке намењене колегама из медија и организација Срба из дијаспоре и региона.

 „Од 2013. године колеге из региона долазе на праксу и обуку у УНС и у београдске редакције, како би научили како да покрену сајтове, како да унапреде постојеће и прилагоде се онлајн окружењу и раду на интернету. Њих 23 до сад прошло је кроз овај програм, а ове године са нама су сарадници из часописа ’Наш глас’ и ’Мостови’ из Словеније, П портала из Загреба, крајишког културног центра ’Свети Сава’ из Бања Луке и недељника ’Наше речи’ из Румуније“, рекао је Радомировић.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић истакао  је да „20 милиона људи у свету говори српским језиком и да је велики број наших сународника у расејању, због чега ово министарство има часну и одговорну дужност и обавезу да учини све да тамо где се налазе не забораве ни своју државу, ни свој језик, ни своје писмо“.

Државни секретар за информисање у Министарству културе и информисања Александар Гајовић најавио је да ће почетком наредне године бити расписан конкурс за медијске пројекте из дијаспоре.

После уводних обраћања, прву сесију, посвећену очувању српског језика и културе, отворио је посебни саветник министра културе и информисања Драган Хамовић који је говорио о Изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писма, као и о акцији „Негујмо српски језик“.

Марија Стаменковић представила је пројекат Министарства просвете „Србија за Србе из региона“  и истакла  да је циљ овог пројекта да се омогући квалитетно образовање националним заједницама које живе у Републици Србији. На првој сесији су говорили су и Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке, као и професор на Филолошком факултету на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима проф. др Вељко Брборић.

О употреби ћирилице и ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији говорили су Предраг Милићевић из Регистра националних интернет домена Србије, лингвиста Владо Ђукановић као и професорка на Факултету примењених уметности из Београда Оливера Стојадиновић, која је и један од оснивача Удружења „Типометар“ и аутор и ментор пројекта „Ћирилице на поклон“.

Део конференције био је посвећен улози медија и организација дијаспоре и региона у очувању српског језика и културе и представљању примера добре праксе. Своје пројекте и иницијативе представили су генерални секретар СКД „Просвјета“ Срђан Татић, председник Српског националног савјета Подгорица Момчило Вуксановић, извршна уредница дечијег листа „Бјела пчела“ Љерка Радојчић, етномузиколог-етнокореолог из АКУД Коло у Копру др Весна Бајић Стојиљковић и Иван Милетић из Српског савета Велике Британије.

Пројекте у циљу очувања језичког и културног идентитета из матичне државе представили су Маша Ђорђевић из дечијег кампа „Миа Патриа“, мултимедијални уметник др Душан Јововић, Горан Павловић из Радија Нови Сад и уредница сајта www.srpskisajt.com Душица Антић-Рашић.

Одговорна уредница панчевачког портала MOJkraj.rs Виолета Јованов Пештанац говорила је о могућностима унапређења веб сајтова и активизму на друштвеним мрежама и најавила да ће Удружење новинара Србије расписати конкурс у децембру, на коме ће бити изабрана два сајта, којима ће бити обезбеђена бесплатна подршка.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси