Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Награде Савеза новинара Србије и Црне Горе Слободану Рељићу, Веселину Ђокићу и Миловану Урошевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 10. 2017.

Извор: УНС

Награде Савеза новинара Србије и Црне Горе Слободану Рељићу, Веселину Ђокићу и Миловану Урошевићу

Жири у саставу Ивица Милосављевић, Новица Ђурић и Бранислав Гулан одлучио је да овогодишње награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе припадну Слободану Рељићу, Веселину Ђокићу и Миловану Урошевићу. „Слободан ће остати запамћен као човек после чије је нагле, никада образложене смене, компанија Рингијер из темеља променила уређивачку политику легендарног НИН-а, који данас више не личи на себе из времена када је био најрелевантнији српски недељник.

На положај последњег главног уредника НИН-а ког су слободно уређивали искључиво његови новинари и уредници, биран је 2002. године, већином гласова на тајним изборима у којим је учествовала цела редакција, а наредних седам година које је провео на челу НИН-а обележене су растом тиража и утицаја овог најстаријег српског магазина, који је у време Рељићевог уредниковања постао место окупљања најзначајнијих новинара и јавних личности у земљи“, написали су Никола Врзић, Љиљана Смајловић и Батић Бачевић предлажући за награду новинара Слободана Рељића.

Саво Греговић и Будо Симоновић у предлогу за награду навели су да је уредник репортажа франкфурских „Вести“ Веселин Ђокић у четири деценије дугој новинарској каријери оставио дубок траг у југословенском, односно српско-црногорском, новинарству.

„Веселин Ђокић је новинар од угледа и поверења колега, човек који већ четири деценије будно чува достојанство и брани част професије“, наводи се у предлогу и подсећа да је Ђокић у својој каријери радио у „Бејлопољским новинама“, био уредник „Радника“ и дописник „Вечерњих новости“, сарадник „Спорта“ и један од оснивача Радио Бијело Поље. Био је дописник Радио Београда са севера Црне Горе, новинар и уредник репортаже у франкфуртским „Вестима“.

Предлажући некадашњег сниматеља у Телевизији Београд Милована Урошевића за Награду за животно дело, новинарка Верослава Тадић написала је да је он снимцима и запажањима годинама пунио хронике о животу и раду војске и војника.

„Обишао је многобројне касарне, полигоне и карауле региструјући их за гледаоце и филмску документацију. Задужио је и раздужио око 50 километара филмске траке... Све је то прошло кроз око и камеру Миће Урошевића. Долази време нових технологија, користе се траке које се исписују и бришу за нове снимке. Мићине се не бришу, оне су сведочанства о времену, просторима и људима у рату“, пише у предлогу за награду новинарка Верослава Тадић.

Награде за животно дело биће уручене 29. октобра 2017. године, у 13 сати, у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6/III.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

28.10.

2017.

Nadjolina [нерегистровани] у 10:27

Pitanje

U obrazloženju za nagradu za životno delo novinara SNSCG ne piše ko se sve kandidovao, odnosno - koliko se kandidata za tu nagradu prijavilo, ili je to još jedna farsa.
Očito da je ovaj konkurs jedna velika nameštaljka. Konkurišu samo oni koji unapred znaju da će nagrada biti njihova. Čemu, onda konkurs? Nagrađujte se međusobno do mile volje, a ne zavaravajte novinare koji godinama rade bez "političke" zaleđine.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси