Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радомировић на конференцији новинара дијаспоре: УНС жали што је државни секретар за медије човек који сматра да се жене нису доказале на важним местима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 10. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Радомировић на конференцији новинара дијаспоре: УНС жали што је државни секретар за медије човек који сматра да се жене нису доказале на важним местима

На осмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону било је речи о српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању, употреби ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији, коришћењу на друштвеним мрежама, као и могућностима повезивања заједнице на Фејсбуку.

Председник УНС-а Владимир Радомировић подсетио је на отварању конференције да УНС у сарадњи с Министарством спољних послова – Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону већ годинама реализује пројекте едукације и подршке намењене колегама из медија и организација Срба из дијаспоре и региона.

„Од 2013. године колеге из региона долазе на праксу и обуку у УНС и београдске редакције да би научили како да покрену сајтове, како да унапреде постојеће и прилагоде се онлајн окружењу и раду на интернету. Њих 23 је до сада прошло кроз овај наш програм“, рекао је Радомировић.

Он је истакао да су конференције добар показатељ да су оваква окупљања значајна како за медије и организације из региона, тако и за нас из матице.

Председник УНС-а посебно је поздравио „све новинарке које су ових дана наше гошће, а нарочито уреднице и директорке медија“.

„Новинарство је већински женска професија и жене су показале и доказале, изнова и изнова, да могу успешно да воде медијске куће. Зато је Удружењу новинара Србије веома жао што је наша држава на место државног секретара за медије поставила човека који је прошле године изјавио да се жене нису доказале на важним местима и да, цитирам, мушкарац треба да води кућу“, рекао је Радомировић.

Он је истакао да „УНС добро зна да жене могу да воде новинарске и медијске куће и зато ће увек подржавати права новинарки и права жена да се изборе за место у друштво које заслужују“.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да 20 милиона људи у свету говори српским језиком и да је велики број наших сународника у расејању, због чега ово министарство има часну и одговорну дужност и обавезу да учини све да тамо где се налазе не забораве ни своју државу, ни свој језик, ни своје писмо.

„Било шта од овога да забораве, изгубили су свој идентитет“, рекао је Одаловић.

Државни секретар за информисање Александар Гајовић истакао је да Министарство културе и информисања већ десет година подржава активности припадника српског народа у дијаспори и земљама региона у области културе, културног стваралаштва и информисања.

„Приликом расписивања конкурса министарства у последње три године, један од приоритета је очување српског националног, културног и језичког идентитета. Упркос ограниченим средствима и капацитетима, Министарство ће и даље бити поуздан партнер у том важном процесу за Републику Србију“, рекао је Гајовић.

Конференцију су организовали Удружење новинара Србије (УНС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси