Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прошло 26 година од убиства Милана Жегарца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 10. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Прошло 26 година од убиства Милана Жегарца

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се данас навршава 26 година од убиства новинара "Вечерњих новости" Милана Жегарца. Жегарац је убијен снајперским метком 7. октобра 1991. године у Вуковару. Имао је 44 године. Истражујући за “Досије о убијеним и несталим новинарима”, УНС је сазнао да је Жегарац убијен на углу Трпињске цесте и Херцеговачке улице. Његово тело, дан после убиства, успео је да извуче војник ЈНА на редовном одслужењу рока.

УНС је у свом истраживању дошао до саговорника из командне структуре ЈНА, који је у то време био на терену, и за ког место на ком је страдао Жегарац указује да је могао бити убијен једино са хрватских положаја.

Супротно сазнање изнео је новинар тадашње ‘Борбе’ Бранислав Гулан, који је извештавао са ратишта. Гулан се сећа да је вест о Жегарчевом убиству чуо од команданта са надимком Коле, припадника “Црвених беретки”, који је рекао да су „његови“ грешком пуцали на особе које су претрчавале улицу са непријатељских положаја.

Истрага о убиству новинара Милана Жегарца никада није покренута.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.10.

2017.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 19:49

JSO 1991 ???

Bili smo dobri prikatelji i kolege, pored nas fotoreportera, Žegi je zavoleo fotografiju i počeo da slika za "Novosti". Ja sam ga poslednji video to jutro u kafe-u B&W, i pokušao odgovoriti od sulude ideje da kroz kukuruze, okolo naokolo, on i izvesni dobrovoljac Jokić iz Dalja koji ga je vodio (takođe poginuo sa Žegarcem) zaobiđu prvu liniju, i nađu se direktno na ničijoj zemlji na meti snajperistima.

Žegarca JESU ubili Srbi, ali u to vreme JSO nije postojao, a "kapetan Kole", generalsko dete kome su dali da se malo igra rata, ni tada, a ni nikada kasnije nije imao nikakve veze sa JSO niti se radi o oficiru JSO Radoslavu Kostiću-Koletu, koji je 1994-5. poginuo u okolini Velike Kladuše, a po kome je centar u Kuli dobio ime.




Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси