Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Драгу Тодоровићу прва награда на конкурсу „Момчило Мома Стојков“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 10. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Драгу Тодоровићу прва награда на конкурсу „Момчило Мома Стојков“

Новинар Драго Тодоровић добитник је прве награде на овогодишњем меморијалном конкурсу „Момчило Мома Стојков“ за репортажу „По младу у Албанију!“ објављену у листу „Глас Српске“.

Другу награду освојио је Јован Танурџић за репортажу „Код Пиште и Дуце на Великом брегу“ која је објављена у недељнику „Новосадски репортер“. Трећенаграђена репортажа је „Нема раја без завичаја“ Жељка Дулановића, објављена у двонедељнику „Варошке новине“.

Новинска репортажа Тодоровића објављена је у бањалучком дневном листу „Глас Српске“ 3. јуна 2016. године, а у образложењу жирија наводи се да „посебне квалитете Тодоровићевог рукописа чине широка перспектива у сагледавању животних феномена о којима пише и отпор према предрасудама“.

„Па иако с посебном бригом и пажњом прати судбине ратних ветерана Републике Српске или ретких српских повратника у Федерацију БиХ, аутор у овим написима не пропушта да посведочи и о лепим примерима комшијске сарадње са Бошњацима у послератном раздобљу. О једном несвакидашњем виду такве ’сарадње’, на коју животне околности пре или касније натерају обичног човека у колоплету историје, говори и првонаграђена репортажа. То је моћно сведочанство о начину на који једна базична људска потреба – потреба да се заснује породица – једним потезом развграва багаж историјско-политичких нетрпељивости и деценијама подгреване баријере националних стереотипа“, пише у образложењу жирија.

Жири је оцењивао новинске репортаже објављене у току 2016. године у штампаним медијима на српском језику, а чинили су га Александар Бјелогрлић, Љиљана Баиловић и Биљана Мандић.

Конкурс за најбољу репортажу посвећен је доајену новинарства, дугогодишњем телевизијском и радио новинару и репортеру листа „Зрењанин“ Момчилу Моми Стојкову (1945-2013).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси