Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Градоначелник Зајечара поново ратује са локалним новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 09. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Градоначелник Зајечара поново ратује са локалним новинарима

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић објавио је у среду на свом Фејсбук профилу фотографије уредника продукције За медија и Т1 телевизије Душана Војводића и оснивача Ф телевизије Душана Фировића, изневши низ увреда на рачун њиховог новинарског рада, као и коментар да „двема громадама нису још објаснили да рекет није новинарски већ спортски реквизит“.

„Две 'перијанице' зајечарског квази новинарства, два наша поносита Кијано Ривса, два бисера у круни борбе против 'злодела' и 'криминала' , две громаде којима нису још објаснили да рекет није новинарски већ спортски реквизит, лучићи моји лепи и поносити... чим укапираше да нема више ЧЕРУПАЊА градског буџета (ЈП и Установа) као код 'њиховог Сашице' ударише на нову градску власт к'о разјарени бербеци. Шаљу своје 'теренце и теренке' и ОБЈЕКТИВНО, као никада пре, проналазе бројна недела нас гнусних властодржаца! Ако им случајно кажеш ко су и шта су, и колико им трагови 'смрде нечовјечством', ту су им ортаци из УНС-а и НУНС-а, да их без питања зашто БРАНЕ и сузе роне. Ако то не помогне крећу колумне и тужбе....ЊИМА СЕ СВЕ МОЖЕ - они су бре СЕДМА СИЛА , ејјјјјјјј ! Е па братијо да вам чика Бошко каже: НЕМА ВИШЕ ПАРА које сте добијали да повучете филмиће којима сте (понекад потпуно исправно) разоткривали пљачку ваших ортака и не може се више у Градском већу гласати (или правити луд) кад се додељује новац телевизији сопственог сина! ПИШИТЕ И СНИМАЈТЕ ШТА ХОЋЕТЕ, ИСТРАЖУЈТЕ, ПЉУЈТЕ, ЧЕСМАРИТЕ ....НЕМА ! Попапали сте у задње четри године много...доста је било, СТВАРНО ДОСТА !“, написао је Бошко Ничић на Фејсбуку.

Уредник За медије Душан Војводић за УНС каже да сматра да начин на који му се обратио градоначелник Зајечара представља “још један у низу бруталних напада на њега и редакцију За медија и Т1 телевизије“.

Како додаје, само дан раније је, због веома сличних увреда које му је у текстовима објављеним на порталу Зајечар онлајн упутио 2015. године, правоснажно осуђен градски већник и сарадник Бошка Ничића Вујадин Милошевић.  

Војводић за УНС каже да сматра да га Ничић поново вређа и напaда због тога што је, у оквиру пројекта које је подржало Министарство културе, За медија почела да ради на истраживачким причама којима указује „на вишемилионске злоупотребе локалне власти“.

„Од тада сам ја постао рекеташ, а новинари и новинарке редакције За медиа и Т1 телевизије су ’теренци’ и ’теренке’ који служе нечасним интересима“, рекао је Војводић и додао да је њихова редакција дошла и до многобројних доказа и сазнања о озбиљним малверзацијама локалне власти и да ће Ничић и људи око њега учинити све да дискредитују и угасе медијске куће За медиа и Т1 телевизију, као и друге локалне медије који се дрзну да укажу на очигледне злоупотребе у ГУ Зајечар“. 

Градоначелник Зајечара, међутим, одбацује ове оптужбе и наводи да никоме није претио. Иако је написао да новинарима „треба објаснити да рекет није новинарски већ спортски инструмент“, Ничић је у разговору за УНС демантовао да је их је „оптужио за рекет“. Како наводи, само је рекао „доста више уцењивања“.

„Њима све живо смета. Не можете ни да кажете 'доста више, навикли сте да вам стално неко нешто даје', а да не оптуже да их нападам. И Војводић и други медији у Зајечару новац добијају преко конкурса, али и од разних јавних предузећа по свакаквим основама. То је такође новац из буџета. Кад не дозволите да се градске паре толико троше, кад кажете: ’Доста је више било’, онда пишу све најгоре о вама. Шта је него уцењивање када пишу све најгоре када кажете да неће бити пара, а када добију новац онда је све одлично?“, каже Ничић.

Како додаје, његов коментар нема никакве везе са истраживањем За медије о злоупотребама, нити са иницијативом зајечарских медија да Град распише и не смањује износ опредељен буџетом за медијски конкурс.

„Ја сам их у коментару позвао да истражују. Нека раде, нека пишу шта год хоће. Пара ће бити онолико колико их има, и то је то. Само кажем да је доста с кукумавкањем за новац, неће добити колико они хоће, него колико има“, рекао је Ничић.

Подсетимо, зајечарски медији на проблем са суфинансирањем медија у Зајечару указали су крајем августа ове године када се њих 14 окупило и градоначелнику упутило заједнички апел да у што краћем року распише медијски конкурс. Коалиција новинарских и медијских удружења подржала је апел колега и затражила од Града да приликом ребаланса износ новца за медијске пројекте смањи пропорционално смањењу буџета.

Ничић је у одговору колегама из Зајечара навео да ће конкурс бити расписан, али да ће ребалансом буџета драстично смањити износ од 24 милиона колико је било опредељено за пројектно суфинансирање медија.

„Не могу они да састанче и састављају листе и проценте колико коме треба новца. Рекао сам им да ће конкурс бити расписан након ребаланса који се тек сад ради јер смо морали да сачекамо и видимо у коликој смо дубиози. Износ за медије мора да се смањи и биће колико има“, каже Ничић.

Ово није први сукоб За медије и Бошка Ничића. Нетрепељивост између присталица Бошка Ничића и Душана Војводића траје од када је 2015. године када је Војводић објавио документарни филм „Кап“ у коме је открио разлоге пресушивања артеских чесми у Зајечару. По речима Војводића, Ничић је први пут јавно напао овај медиј јер је желео да заштити локалног хотелијера који је, показало се, одговоран за пресушивање чесама. Пре две године, Ничићев сарадник Вујадин Милошевић на Фејсбук профилу писао је да Војводића чека „кристална ноћ“.

Ничићев сукоб са медијима, међутим, траје много дуже. Пре седам година, тада такође са позиције градоначелника, Ничић је забранио свим директорима јавних предузећа и јавних установа у граду да дају изјаве за медије без његове претходне сагласности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси