Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Власти Вршца, Беле Цркве и Пландишта бојкотују ТВ Банат, министарство апелује да се новинарима омогући рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 09. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Власти Вршца, Беле Цркве и Пландишта бојкотују ТВ Банат, министарство апелује да се новинарима омогући рад

Новинари Телевизије Банат из Вршца месецима не могу да обављају свој посао, јер им је забрањен приступ догађајима које организују град Вршац и општине Бела Црква и Пландиште, каже за Удружење новинара Србије директор те телевизије Драган Ђилас. Ђилас наводи да осим јавних функционера, са ТВ Банат не желе да сарађују чак ни запослени у јавним установама и предузећима, са образложењем да су им „челни људи локалне самоуправе забранили да дају изјаве овој медијској кући“.

У изјави за УНС, из Министарства културе и информисања подсећају да Закон о јавном информисању забрањује дискриминацију медија и апелују да се новинарима не ускраћује право на извештавање.

Директор ТВ Банат рекао је УНС-у да овај медиј проблеме са извештавањем из Вршца, Беле Цркве и Пландишта има од завршетка председничких избора.

„Нашим новинарима ускраћене су информације од јавног значаја, а било је случајева да наша екипа и физички буде удаљена са снимања. Последњи пут се то десило прошлог понедељка, приликом заседања Скупштине града Вршца. Новинаре ТВ Банат једном је у Вршцу обезбеђење удаљило са отварања игралишта за децу са хендикепом, иако је то јавна површина. Када је премијерка Ана Брнабић била овде на свечаности поводом бербе грожђа рекли су нам да не можемо да присуствујемо јер немамо акредитацију, иако је нико од медија није имао. Глумци у позоришту не смеју да нам дају изјаве јер су им рекли да није добро да се појаве на ТВ Банат…“, прича Ђилас.

Све институције, наводи, које иначе имају обавезу да медијима дају информације од јавног значаја, обуставиле су сарадњу са ТВ Банат из њима непознатих разлога.

„Без икаквог образложења, новинари наше телевизије су се одједном суочили са 'зидом ћутања'. Као да за цео јужни Банат постоји један центар одакле им неко диктира како се ради. Очигледно су одлучили да ТВ Банат више није подобна телевизија, а ово је њихов начин борбе против неподобних“, рекао је Ђилас.

Пре избора, каже, нико није имао замерке на рад телевизије, тако да не зна шта би могао бити разлог бојкота и дискриминације.

„У току изборне кампање, све стране су имале приступ телевизији, свим учесницима су била отворена врата“, каже Ђилас и додаје да не жели да нагађа који је разлог, али да једино што редакција може да претпостави је да је дошло до сукоба између власника телевизије, бизнисмена Милана Поповића, и његове фирме Целанова капитал са локалним властима.

Пре Поповића, до почетка ове године, ТВ Банат је била у власништву Хемофарма.

„Писали смо дописе председницима општина, јавних служби, питали због чега не желе да одговарају на наша питања, али одговоре никада нисмо добили. ТВ Банат ће због евентуалног сукоба на неком вишем, политичком нивоу, између власника и власти, бити колатерална штета. Не може телевизија да испашта због личних сукоба. Не може власт да дискриминише медије и не даје изјаве од јавног значаја само једној телевизији. Ми само желимо да имамо могућност да правовремено информишемо јавност“, истиче Ђилас за УНС.

УНС је покушао да разговара са градоначелницом Вршца Драганом Митровић и председницима општина Бела Црква Дарком Богосављевићем и Пландиште Јованом Репцем, али ни након неколико позива УНС-а и образложења због чега зовемо, челници ових локалних самоуправа нису желели да разговарају.

ТВ Банат је и дописништво покрајинског јавног сервиса, Радио-телевизије Војводина, са подручја јужног Баната. Ђилас каже да због проблема са ове три општине не могу потпуно да испуне своју улогу и да им то већ сада ствара велике проблеме. 

Ова медијска кућа учествовала је и на медијским конкурсима у Белој Цркви и Пландишту, са којима су и потписали уговоре о суфинаснирању пројеката из области јавног информисања.

„Ускоро ћемо имати проблема и са правдањем пројеката које смо добили. Пландиште нам од јула не исплаћује новац за пројекат, што је супротно закону и уговору који је потписан. Не знамо ни томе који је разлог, писали смо им дописе, питали, али одговор нисмо добили. Бела Црква и даље исплаћује новац, а ми све више имамо проблем јер не можемо у потпуности да спроведемо пројекат. Нико из власти, нико од надлежних не жели да нам да изјаву. Не можемо, на пример, радити прилоге о запошљавању младих, што је тема пројекта у Белој Цркви, када немамо никога из општинске власти да о томе разговара, да каже какво је стање. Сналазимо се, налазимо стручњаке, али то није то. На крају нећемо моћи да имамо довољно урађених прилога. Пландиште је мала општина, тамо осим јавних предузећа нема ничега, тако да практично немамо са ким да разговарамо“, рекао је Ђилас.

У Министарству културе и информисања подсећају да Закон о јавном информисању и медијима у члану 4. став 2. предвиђа да је забрањена непосредна и посредна дикскриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

Како кажу за УНС, ова норма се налази у основним одредбама закона, начелне је природе и за њено непоштовање није предвиђена санкција.

„Министарство се залаже за поштовање права на једнак приступ, без дискриминације догађајима и информацијама, свим представницима медија и апелује на све органе јавне власти да ово право новинарима не ускраћуjу“, рекли су УНС-у у овом министарству.

У Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) кажу да се ово министарство залаже за отвореност и транспарнетност у раду сваког органа власти, институције, установе и организације.

"У складу са Законом о локалним самоуправама, општине и градови се старају о јавном информисању од локалног значаја и обезбеђује услове за јавно информисање на српском језику и језику националних мањина који се користе на територији општине. У складу са истим прописом седнице скупштине општине су јавне, а Скупштина општине може одлучити да седница скупштине не буде јавна. Услове и начине за праћење седница скупштина општина и евентуално исклјучивање јавности прописује јединица локалне самоуправе Пословником о раду", кажу у МДУЛС.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси