Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржана комеморација Живојину Тодоровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Одржана комеморација Живојину Тодоровићу

Комеморација некадашњем новинару „Привредног прегледа“ Живојину Жики Тодоровићу одржана је јуче у Удружењу новинара Србије.

У присуству породице и колега о Тодоровићу су говорили чланови Клуба новинара ветерана Растко Гузина, Слободанка Вучковић, Драгана Пескаревић и Мира Чемерикић.

Растко Гузина рекао је да је Тодоровић био искусан и вредан новинар и да се, било као сарадник или као уредник, увек брзо уклапао у рад нових редакција.

“Његов рад, где год се налазио, колеге су описивале као упоран, енергичан, тачан и сналажљив. То се уклапа у основне постулате новинарског посла. Нема сумње да је то подизало углед Жике Тодоровића као новинара”, рекао је Гузина и додао да је колега Тодоровић успешно обављао и техничко уређивање и фоторепортерске послове.

Гузина је навео да је Жика Тодоровић, пре него што је почео да се бави новинарством, служио у Југословенској народној армији, а да је затим и на студијама филозофије у Сарајеву био веома активан.

„Очигледно су у његовом животном путу теорија и пракса ишле под руку, а то је свакако доприносило његовом успеху у раду”, рекао је Гузина.

Сећајући се колеге, Гузина је истакао да је Жика био изузетно пажљив према својој породици и да је чак и у тешким данима болести делио са њима радост и срећу.

О некадашњем новинару “Привредног прегледа” говорила је и Слободанка Вучковић.

„Мој пријатељ Жика је имао свој став и мишљење које је знао жустро да брани и ја сам га зато веома ценила. Какав је Жикин став био према животу најбоље се говори у његовој књизи ‘Афоризми’, која је објављена 2011. године”, рекла је Вучковић.

Она је окупљенима прочитала афоризме “Видовњак”, “ Мед и млеко”, “Није било лека”, “Брига га за визу”…

Бивша председница Клуба новинара ветерана Драгана Пескаревић рекла је да је Тодоровић све догађаје и места која су ветеран посећивали снимао и фотографисао.

“Мене је једног дана изненадио и донео ми је два, три CD-а са фотографијама. Кад год пожелим да видим шта смо ми радили, пустим CD и сетим се Жике”, рекла је Пескаревић.

Мира Чемерикић рекла је да се ретко ко од новинара може похвалити да је толико свестран и да је прошао све новинарске фазе као Жика.

„Тодоровић је био човек ‘без длаке на језику’ и јавно је говорио са чиме се не слаже“, рекла је Чемерикић.

Живојин Тодоровић преминуо је 9. августа у Београду, у 80. години. Био је члан Удружења новинара Србије од 1964. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси