Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РТВ Крагујевац ускоро поново емитује програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 08. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

РТВ Крагујевац ускоро поново емитује програм

Радио - телевизија Крагујевац која је крајем јуна ове године враћена у привремено власништво Града, како УНС сазнаје, ускоро би поново требало да почне са емитовањем програма. Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је за сајт УНС-а да је могуће да се то деси до краја овог месеца, уколико ова медијска кућа добије неопходне дозволе за емитовање. „Радио - телевизија Крагујевац још увек има неизмирених обавеза, пре свега према Емисионој техници и РЕМ-у и немогуће је да добије дозволе док се оне не измире“, рекао је Николић.

Директорка ове медијске куће Јелена Вуковић потврдила је УНС-у да чекају дозволу РЕМ-а, али и завршетак и других административних послова.

„Трудимо се да убрзамо процес, али још увек не могу да причам о конкретним стварима и датумима. Знаћемо све ускоро“, рекла је Вуковић.

Након преузимања телевизије крајем јуна, Град Крагујевац је исплатио 12 заосталих плата свим запосленима, а држава онима који су се за то одлучили, исплатила отпремнине.

„Пре него што је Град преузео РТВ Крагујевац у овом медију било је више од 60 запослених, а након одлуке дела њих да узму социјални програм, остало их је 24. Све што је било до мене, а то је да обезбедим социјални програм, али и исплату заосталих плата, је урађено. Постоје још нека ситна дуговања, као и повезивање радног стажа, али и то се решава“, рекао је УНС-у доскорашњи председник синдиката „Независност“ у РТВ Крагујевац Горан Антонијевић.

Како додаје, утисак је све иде у правцу да РТВ Крагујевац опстане.

„Запослени који су остали у телевизији су задовољни јер виде да се ствари померају са мртве тачке, виде будућност. Искрено се надам да ће до рока за нову приватизацију који истиче шест месеци након што је Град преузео РТВ Крагујевац, она бити конкурентна на тржишту. То ће омогућити грађанима Крагујевца да и након неуспеле приватизације имају свој медиј и добију информације од јавног интереса. Свим већим градовима неопходно је да имају медије, па и Крагујевцу“, каже Антонијевић.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић каже да је Град преузео обавезу да телевизију стави на ноге јер је 10.000 грађана за два дана потписало петицију да се РТВ Крагујевац сачува.

„Град на то није могао да ћути. Решили смо да помогнемо да телевизија опстане, а држава нам је у томе помогла. Желимо да овом медију обезбедимо бољу приватизацију. Тада јесмо приходовали од продаје, приходоваћемо и сад и то је новац који ће надокнадити оно што сада улажемо у телевизију“, рекао је Николић.

Он је истакао да је жеља Града да ова телевизија настави да постоји јер има двадесетпетогодишњу традицију и богату архиву.

„Тако нешто нема цену“, рекао је Николић и додао да, због ограничене опреме коју РТВ Крагујевац има, не очекује да она одмах буде конкурент највећим медијима у Србији, али да се нада да ће наставити да буде најбољи извор информација грађанима Крагујевца.

На питање да ли је тачна информација коју је УНС добио да ће Град уложити и у нову опрему, Николић је рекао да је то превише оптимистично и да је за сада најважније да се телевизија оспособи измиривањем већ насталих дугова.

Радио-телевизија Крагујевац приватизована је 2015. године, када ју је купио бизнисмен Радоица Милосављевић. Због непоштовања купопродајног уговора, приватизација је крајем јануара ове године раскинута, РТВ Крагујевац распродала је део опреме како би наплатила потраживања поверилаца и запослених који су је тужили, а дозволе за емитовање радио и телевизијског програма су јој одузете. Након што је на иницијативу Министарства културе и ифнормисања измењена Уредба о преносу капитала запосленима без накнаде Скупштина Града Крагујевца 28. јуна ове године усвојила је одлуку о преузимању ове медијске куће у року од шест месеци, до нове приватизације.

Град се тада обавезао да запосленима исплати заостале плате, а заинтересованима за то држава је обезбедила социјални програм.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

16.08.

2017.

Gledalac [нерегистровани] у 15:40

Cudan smisao za biznis

Neka gradonacelnik objaani kako je grad prihodovao od prve i kako ce to uciniti od druge prodaje televizije ? Sav novac je otisao na racun Agencije za privatizaciju, ni dinar u gradski budzet. I ovo sto se desava je velika nepravda prema ostalim medijima u gradu, bitna je bila samo politicka SNS pripadnost !!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси