Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Управни суд по тужби Јужних вести поништио решење Тасовца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 08. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Управни суд по тужби Јужних вести поништио решење Тасовца

Управни суд донео је крајем јуна пресуду којом се због повреде правила поступка поништава део прошлогодишњег Решења о расподели средстава за интернет медије Министарства културе и информисања којим је порталу Јужне вести из Ниша додељено милион динара. Суд је, у пресуди у коју је УНС имао увид, Министарству наложио да о томе поново одлучи, као и да Јужним вестима накнади трошкове управног спора у износу од 26.290 динара.

Подсетимо, тадашњи министар културе и информисања Иван Тасовац изменио је, на прошлогодишњем конкурсу, предлог комисије о расподели средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за интернет медије. Комисија је предложила суфинансирање 39 пројеката. Тасовац је тада подржао 30, док је изменио износ предложених средстава за 9 медија, па је тако решењем које је потписао, министарство подржало 36 пројеката. 

У делу који се односи на суфинансирање интернет медија, а у тачки 90, Јужним вестима су расподељена средства у износу од 1.000.000  динара, за пројекат „Институције у служби грађана“. Јужне вести, у тужби поднетој прошле године Управном суду, оспориле су законитост ове тачке због „повреде правила поступка, непотпуно и нетачно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права“.

„Тужилац наводи да су му оспореним решењем расподељена средства у износу од 1.000.000 динара, што је мање од 3.452.000 динара, колико је тражио за реализацију пројекта. Истиче да диспозитив оспореног решења у делу којим су му расподељена средства, садржи само одлуку о расподели 1.000.000 динара, док из образложења оспореног решења произилазе само индиције да постоји и део захтева о коме је негативно одлучено, с обзиром да је тужилац за реализацију пројекта тражио 3.452.000 динара, због чега је диспозитив оспореног решења морао да садржи одлуку о целом захтеву, јер овако произилази да су тужиоцу расподељена средства у пуном обиму“, стоји у пресуди у којој се наводи и да Јужне вести сматрају да не постоји формална одлука Министарства о одбијајућем делу, као и да решење не садржи све елементе прописане Законом о општем управном поступку.

„У образложењу решења нису дати разлози због којих је тужени орган извршио расподелу средстава на начин означен диспозитивом решења, а нису дати ни разлози којима се тужени орган руководио када је тужиоцу расподелио средства у износу мањем од траженог, али и мањем износу од износа који је предложила конкурсна комисија, с обзиром да је за реализацију тражио 3.452.000 динара, а конкурсна комисија је предложила да му се доделе средства у износу од 1.700.000 динара, због чега је исти пројекат вреднован различито са становишта  конкурсне комисије и са становишта министра“, навеле су Јужне вести у тужби и подсетиле на Закон о јавном информисању којим је прописано да оцену пројеката врши стручна комисија.

Министарство културе и информисања у одговору на тужбу оспорило је све наводе у тужби и, како се наводи у пресуди, остало при разлозима датим у образложењу решења.

Министарство је навело да је је Законом о јавном информисању и медијима прописано да је поднети пројекат у суштини захтев за признавање права на суфинансирање, а да је чланом 22 став 4 закона прописано да учесник конкурса може предложити суфинансирање у износу који не прелази 80 одсто вредности пројекта, да је предложени износ средстава само један од критеријума за оцену пројеката, због чега у овом поступку није повређено право на суфинансирање.

Министарство је навело и да је Законом о јавном информисању прописано да се одлука о расподели средстава доноси у облику решења са образложењем за сваки посебни конкурс, због чега у образложењу није нужно наводити разлоге за сваког учесника коме су средства додељена у мањем износу од предложеног.

Управни суд у пресуди је навео је да је нашао да је тужба основана и да је диспозитивом спорног решења повређен закон на штету Јужних вести, јер је диспозитив оспореног решења морао да садржи одлуку у целини.

„Према налажењу суда, не могу се прихватити као правилни овако уопштено дати разлози туженог органа у образложењу решења, јер образложење оспореног решења не садржи утврђено чињенично стање и разлоге који с обзиром на чињенично стање упућују на решење које је дато, односно разлоге којима се тужени водио када је тужиоцу расподелио средства у мањем износу од траженог, односно у мањем износу од износа који је предложила комсиија. Због наведених разлога, према налажењу суда, оспореним решењем у наведеном делу су повређена правила поступка на штету тужиоца“, закључује се у пресуди.

Помоћник министра културе и информисања Милош Јанковић и главни уредник сајта Јужне вести Предраг Благојевић рекли су УНС-у да још увек нису добили пресуду и не могу да је коментаришу.

Пресуда Управног суда је коначна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси