Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Због ускраћивања информација ТВ Канал 9 директори јавних предузећа кажњени са милион динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 08. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Због ускраћивања информација ТВ Канал 9 директори јавних предузећа кажњени са милион динара

Новосадској телевизији Канал 9 градска комунална предузећа и јавне установе ускратиле су одговоре на укупно 800 питања, што је био основ за тужбе, а међу судским одлукама које од априла ове године пристижу су и оне које кажу да су директори начинили прекршај и кажњавају се са укупно милион динара.

Директори ЈКП „Водовод и канализација“ Милош Станисављевић, ЈКП „Чистоћа“ Владимир Зеленовић и директорка некада градске ТВ Аполо из Новог Сада Емилија Марић судски су кажњени на основу прекршајних поступака са укупно милион динара због недостављања 300 од 800 тражених информација.

Власница ТВ Канал 9 Маја Павловић каже Удружењу новинара Србије да је против одговорних лица поднела прекршајне пријаве, а против предузећа тужбе за накнаду штете.

Она каже да је телевизија од добијених 12 пресуда за 300 недостављених информација, до сада успела да наплати само две. У истом периоду, око 200 случајева је застарело, за шта Канал 9 чека накнаду трошкова од Прекршајног суда који је тренутно у блокади.

„У овом граду постоји велики проблем са нелегалним прикључцима на водовод, као и застарелим цевима што доводи до великих губитака воде и повећаних рачуна које плаћају грађани. Питали смо градски водовод колика је по годинама потрошња воде у сваком делу града, колики су трошкови, али нисмо добијали одговоре. Такође, идеја је била да грађане обавестимо колико је контејнера и канти у којем делу града, када су и који мењани и колико су их коштале ове услуге. Прошли смо исто као и са ’Водоводом’, нисмо добили ниједан одговор. Од бившег Градског информативног центра „Аполо“, због других тема које смо радили, тражили смо информације о износима које је ова телевизија плаћала РЕМ-у за емитовање програма. Ни од њих ништа нисмо добили“, рекла је УНС-у Павловић.

Ове теме ТВ Канал 9 је покренуо у сарадњи са Удружењем за заштиту потрошача „Просперитет“ 2015. године са којим је планирао да спроведе пројекат, а с циљем да Новосађани сазнају колика је потрошња воде у појединачним деловима града у претходне три године.

Маја Павловић за УНС каже да још увек чекају судска решења за наплату трошкова у 12 поступака којима је обухваћено 300 неодговорених захтева за информацијама, на основу којих ТВ Канал 9 од директора потражује око 19 милиона динара.

„Паралелно смо се жалили и Поверенику за информације од јавног значаја. Циљ жалби Поверенику био је да добијемо тражене информације, а циљ прекршајних поступака да скренемо пажњу да се крше законске процедуре и да ће они који су за то одговорни морати да сносе последице, тј. да за то буду кажњени. Да они схвате да позиција на челу јавног предузећа носи одређене привилегије, али и обавезе“, објашњава Павловић.

По Закону о приступу информацијама од јавног значаја, казну за прекршај због недостављања информација плаћају одговорна лица у установи, па ће тако директори ових предузећа милион динара, увећаних за судске трошкове које буде одредио суд, плаћати личном имовином.

Уколико, пак, и Привредни суд у одвојеним поступцима за накнаду штете, пресуди у корист ТВ Канала 9, казну ће платити и предузећа, новцем из буџета.   

На питање мисли ли да ће од директора предузећа успети да наплате казне, Павловић каже да је на сајту имовине функционера „Водовода“ и „Чистоће“ видела да директори имају имовине.

„Имају станове, депозите у банкама, аутомобиле, па остаје да се види да ли ће директори покушати да ’склоне’ своју имовину или ће платити казне и надокнадити нам трошкове које смо имали, односно хоће ли директори прихватити и своју одговорност или ће само рабити права и бенефиције“, рекла је Павловић.

Она наводи да сваки захтев за покретање прекршајног поступка кошта 25.500 динара. Осим тога, у судске трошкове спадају и приступ адвоката рочиштима, као и писање поднесака и жалби, па ова медијска кућа укупно на име судских трошкова, у 12 добијених пресуда, потражује око 19 милиона динара.

„У једној од две пресуде које смо успели да наплатимо, ТВ Аполо је оглашена кривом за то што није доставила информацију на три захтева за достављање информације од јавног значаја, а у другој нам је суд платио за један застарели захтев за информацију од јавног значаја. Правда је спора, али ми смо стрпљиви и ми ћемо је дочекати“, каже Павловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси