Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Амерички државни тужилац прети узбуњивачима и новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 08. 2017.

Извор: УНС/Ројтерс

Амерички државни тужилац прети узбуњивачима и новинарима

Амерички државни тужилац Jeff Sessions осудио је у петак цурење информација, запретио казнама новинарима и њиховим изворима унутар владе и навео да америчка администрација разматра да донесе одлуку да новинари буду присиљени да открију своје изворе.

Критичари су овај потез, како преноси Ројтерс, оценили као напад на слободу штампе.

Тешко је ипак, наводи Ројтерс, процесуирати новинаре у Америци због објављивања процурелих података.

Sessions је упозорио запослене у владиним агенцијама да престану да одају информације и то назвао питањем националне безбедности.

Председник САД Доналд Трамп у више наврата изразио је незадовољство због сталног цурења информација о њему и његовој администрацији, од јануара, када је ступио на дужност.

„Једна од ствари које радимо је да донесемо одлуке које се односе на медијске судске позиве“, рекао је Sessions новинарима, најављујући велике напоре администрације да се бори са, како је рекао, „огромним бројем цурења информација, које смањује способност владе да заштити земљу“.

„Ми поштујемо важну улогу коју има штампа, али то није неограничено“, нагласио је Sessions.

Трамп је више пута критиковао вести и означавао их као лажне, док су званичници администрације критиковали коришћење анонимних извора као стандардну новинарску праксу.

Како Ројтерс наводи „медијски судски позив је присиљавање новинара да сведоче или да доставе доказе, са казном уколико то не учине“.

Чињеница да администација разматра овакву политику, пише Ројтерс, оставља могућност осуђивања новинара који не открију своје изворе.

Ben Vizner из Америчке уније за грађанске слободе навео је да „сваки Американац треба да буде забринут претњом Трампове администрације узбуњивачима и новинарима“ и нагласио да престанак цурења информација представља угрожавање слободе штампе и демократије у целини.

Заменик тужиоца Rod Rosenstein изјавио је да је одељење тек почело да преиспитује одлуку о медијским судским позивима, али није искључио могућност кажњавање новинара затвором.

Заштита новинара

Историјски посматрано, како Ројтерс закључује, много је вероватније да ће владини службеници који одају осетљиве информације бити кривично гоњени, него новинари који примају те информације.

Амерички прописи штите новинаре и спречавају да буду кажњени приликом прикупљања информација.

Државни тужиоци морају да добију посебну дозволу од америчког државног тужиоца пре него што издају налог за присиљавање новинара да открије информације властима.

Новинарка Њујорк Тајмса (The New York Thimes) Judith Milller 2005. године, ухапшена је због одбијања да открије извор информација у причи о Ираку, али се нагодила са тужиоцима пре правоснажне пресуде.

Jeff Sessions изјавио је да је америчко Министарство правосуђа утростручило број истрага о неовлашћеном цурењу тајних података, као и да је у оквиру тих истрага четворо особа већ оптужено. Он је нагласио да навика цурења информација мора престати.

„Ми заузимамо став“, рекао је Sessions.

Идентитети четворице оптужених нису одмах откривени, али су оптужени за откривање тајних података и прикривање контаката са страним обавештајним службеницима.

Rosenstain је изјавио да је број ових истрага, за време администрације Трампа утростручен, али није дао тачан број истрага Министарства правосуђа.

У последњем случају цурења информација у четвртак Вашингтон пост објавио је транскрипте о спорним телефонским позивима које је Трамп имао у ранијим данима његове администрације, са мексичким председником и аустралијском премијерком.

Коментаришући тај случај, Sessions је изјавио да „ниједна влада не може бити ефикасна уколико њени лидери не могу да разговарају о осетљим стварима или да говоре у поверењу са страним лидерима“.

Ројтерс је закључио да је једини алат америчког државног тужиоца за кривично гоњење цурења информација, Закон о шпијунажи из Првог светског рата који је био осмишљен да заустави откривање тајних података америчким непријатељима.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.08.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 16:37

Функција

Није реч ни о каквом "државном тужиоцу", већ о министру правде. Име функције је US Attorney General, али он је "counterpart" Неле Кубуровић, а не Загорке Доловац.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси