Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Публикација Савета Европе о слободи изражавања и клевети на сајту УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 08. 2017.

Извор: УНС

Публикација Савета Европе о слободи изражавања и клевети на сајту УНС-а

Савет Европе објавио је публикацију “Слобода изражавања и клевета“ у којој се анализира судска пракса Европског суда за људска права и објављују кључни сажеци пресуда које се односе на ову област.

Публикација је преведена на српски језик и започиње разјашњавањем концепта клевете и позиционирањем клевете у односу на слободу изражавања и јавну расправу.

„Закони о заштити од клевете, који су претерано заштитнички у погледу заштите интереса угледа и којима се обезбеђују далекосежни правни лекови или санкције могу имати негативан, одвраћајући ефекат на слободу изражавања и јавну расправу. Начело пропорционалности у погледу закона о заштити од клевете и њихове примене због тога је веома важно када је реч о спречавању таквог негативног ефекта“, каже се у студији чији је аутор Tarlah McGonagle.

С обзиром на важне улоге које имају новинари, медији и други који доприносе јавној расправи, било као јавни или друштвени чувари или као преносиоци информација и идеја, у Студији се наводи да је Суд посебно опрезан у погледу мешања у њихово право на слободу изражавања.

Иако та опрезност Суда постоји када су у питању права новинара и медија на слободу изражавања, то не значи да медији и новинари „имају одрешене руке да делују како хоће“.

„Њихово право на слободу изражавања је регулисано обавезама и одговорностима које су истовремено и општег карактера и прилагођене специфичностима и захтевима њихових улога. У овој студији је истражен начин на који је Суд развио ова начела, која су функционално релевантна за медије и друге који доприносе јавној расправи, као и обавезе и одговорности које та начела обликују. Стална интеракција између слободе изражавања и заштите угледа резултирала је низом нагласака и упозорења, као што је разлика између чињеница и вредносних судова (што је веома важно у судском поступку по питању клевете, јер истинитост овог другог не подлеже доказивању) и напора да се информација провери пре њеног објављивања. Да ли је лице које је мета наводне клевете јавна личност такође је кључно питање и то је посебно разматрано због значаја отворене расправе о питањима која су од јавног интереса“, стоји у Студији.

Публикацију „Слобода изражавања и клевета" можете преузети из прилога, а УНС је објављује у рубрици на сајту о важним документима.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси