Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИПИ: Задржавање четворице новинара „Џумхуријета“ у притвору политички мотивисано
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

ИПИ: Задржавање четворице новинара „Џумхуријета“ у притвору политички мотивисано

Међународни медијски институт (ИПИ) и групе које се боре за слободу изражавања поздравиле су одлуку суда у Истанбулу, који је прошлог петка из деветомесечног притвора пустио седам од 11 новинара и запослених у независном листу „Џумхуријет“.

Ослобођени су карикатуриста Musa Kart, уредник књижевног издања Turhan Günay, колумнисти Güray Öz и Турхан Гунаи, технички уредник Önder Çelik, као и адвокати Bülent Utku и Mustafa Kemal Güngör.

Главни уредник листа „Џумхуријет“ Murat Sabuncu, колумниста и представник за јавност Kadri Gürsel, извршни директор Akın Atalay и репортер Ahmet Şık налазе се и даље у притвору.

Директор у ИПИ-ју Steven M. Ellis изјавио је да је одлука да оптужени и даље остану у притвору неправедна, "да то потврђује да је политички мотивисана како би се криминализовало новинарство“.

Он је навео да га одлука није много изненадила и да је „велико разочарање што ће ови храбри новинари и руководици бити враћени у затвор, уместо да су са својим породицама“.

Истог дана, група међународних посматрача, коју су чинили и представници новинарских и медијских организација, истакла је у свом саопштењу да „Турска треба да пусти све новинаре и руководиоце "Џумхуријета", као и многе новинаре и браниоце људских права за које се верује да су затворени због свог рада, чиме су прекршена њихова основна људска права да деле и добијају информације“. 

Новинари и запослени листа „Џумхуријет“ ухапшени су прошле године, под оптужбом да су подржавали „терористичке организације“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси