Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Голдберг: Убиства новинара су крајњи облик цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Голдберг: Убиства новинара су крајњи облик цензуре

Предавач медијског права на „Queen Mary“ Универзитету у Лондону Дејвид Голдберг говорио је на Летњој школи о медијским стандардима Савета Европе која је организована прошле недеље на Златибору.

Петодневну летњу школу похађали су студенти новинарства и права из Србије и региона.

Голдберг је говорио о безбедности, узнемиравању и некажњивости напада на новинаре. Убиство новинара, сматра Голдберг, крајњи је облик цензуре.

„Када убијете некога, ућуткали сте га заувек. Новинари ће разљутити људе који имају власт и тако постају мета“, рекао је Голдберг и додао да многа убиства новинара нису изазвала реакције и нису била кажњавана.

„Владе се не баве озбиљно овим злочинима. Велика је забринутост за безбедност новинара. Претње су веома озбиљне, не само новинарима него и њиховим породицама, тако да је велика вероватноћа да ће новинар престати да се бави причом уколико добија ове претње“, рекао је Голдберг.

Он је представио и онлајн платформу Савета Европе за заштиту новинара.

На платформи www.coe.int могу се пријавити повреде медијских слобода, како би се на државе чланице Савета Европе извршио притисак да поштују међународне стандарде о слободи медија.

Како је Голдберг објаснио, ова платформа представља простор где се постављају подаци о нападима и узнемиравању новинара, а она представља и механизам информисања јавности.

Голдберг је говорећи о подацима из базе рекао да је у државама чланицама Савета Европе ове године забележено три убиства (два у Русији и један у Турској), 80 упозорења на кршење медијских слобода и 15 случајева где су државе одговориле на нападе на новинаре.

Голдберг је учеснике Летње школе подсетио да је чланом 2. Европске конвенције о људским правима, право на живот сваког лица, а у овом случају новинара, заштићено законом.

Уз Голдберга учесницима Школе која је трајала од 23. до 28. јула говорили су и предавач на „Gent“ Унивезитету у Белгији Dirk VoorhoofInger, директорка„Legal Human Academy“ у Копенхагену Inger Høedt-Rasmussen, доцент на Факултету политичких наука Јелена Сурчулија Милојевић и упознали их са правним тековинама и постојећим стандардима када су у питању слобода изражавања, приступ информацијама од јавног значаја, приватност, заштита података, говор мржње, истраживачко новинарство, безбедност и ауторско право.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси