Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Емисиона техника због смањења трошкова сели локалне и регионалне телевизије у мултиплекс 1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 08. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Емисиона техника због смањења трошкова сели локалне и регионалне телевизије у мултиплекс 1

Колеге из локалних и регионалних телевизија јавиле су Удружењу новинара Србије (УНС) да ће их предузеће „Емисиона техника и везе“ из мултиплекса 2 пребацити у мултиплекс 1, који је до сада био резервисан само за емитере са националном фреквенцијом.

В.д. директора ЈП „Емисиона техника и везе“ Бранко Гогић потврдио је УНС-у ову информацију и рекао да мултиплекс 2, намењен регионалним и локалним телевизијама, неће бити угашен, већ ће бити у стању мировања.

„Други мултиплекс неће бити угашен, он ће и даље постојати. Ипак, локални и регионални емитери ће бити пребачени у први мултипклекс због рационализације трошкова и потрошње. Није неопходно да раде оба мултиплекса“, рекао је Гогић.

Како су УНС-у рекле колеге, верују да је разлог пребацивања свих емитера у један мултиплекс смањење броја локалних и регионалних телевизија, као и њихова све лошија финансијска ситуација.

В.д. директора „Емисионе технике“ је УНС-у потврдио да ово јавно предузеће има проблема са наплатом трошкова од медија на локалу.

„Ми се различитим споразумима које склапамо са њима трудимо да заједно те проблеме решимо. Циљ нам је да увек помогнемо медијима да опстану. Због тога смо сада одлучили да је најбоље да их све пребацимо на први мултиплекс заједно са националним телевизијама и тако и себи рационализујемо трошкове. Биће боље и нама и њима“, рекао је Гогић.

Како додаје, емитери који прелазе у мултиплекс 1 због овог премештања неће имати никаквих проблема, чак ће имати бољи сервис и видљивост већу за око 0.5 процената. Промениће само број канала на ком се емитују.

„Накнада ће им остати иста с обзиром на то да ће и даље имати исту зону покривања“, каже Гогић.

Процес пребацивања у мултиплекс 2 је, како нам је речено, почео у јулу.

„Мислим да смо у Војводини до сада скоро цео процес завршили. Нисмо себи поставили рокове до кад морамо то да завршимо“, рекао је Гогић.

На питање УНС-а да ли пребацивање емитера са локалном и регионалном зоном покривања у мултиплекс 1 има везе и са великим бројем поступака за одузимање дозвола због неплаћања наканада које је РЕМ покренуо, Гогић, али и генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић, кажу да никакве повезаности нема.

„Приликом преласка са аналогног на дигитални систем постојао је правилник којим је регулисано да национални емитери иду на мултиплекс 1, а регионални и локални на мултиплекс 2. 'Емисиона техника и везе' је то урадила у складу са правилником и разрадила је спектар фреквенција. Нисам чуо до сад о пребацивању локалних и регионалних емитера на мултиплекс 1, али ту не треба да ишта буде спорно. То, такође, нема никакве везе са одлукама РЕМ-а. 'Емисиона техника' сада може, у зависности од тога како сматрају да им је најбоље да искористе своје капацитете, да то мења. Емитерима неће бити нанета штета јер неће изгубити видљивост“, рекао је Јанковић.

Власница ТВ Канала 9 из Новог Сада Маја Павловић УНС-у је рекла да су од „Емисионе технике“ добили обавештење да је ова телевизија већ пребачена на мултиплекс 1.

„Ништа нама не ремети пребацивање на мултиплекс 1, није нам ништа ни горе, ни боље, све је апсолутно исто. Једино што нам оставља горак укус је што обавештење нисмо добили на време и нисмо обавестили гледаоце да ће морати да потраже ТВ Канал 9 на другом каналу, да ће морати да ресетују боксове које су купили како би могли да гледају дигиталну телевизију. Наше становништво је старо и има много бака и дека који сада не знају да морају да потраже Канал 9 на другом каналу јер смо већ пребачени и не можемо да их обавестимо“, рекла је Павловић.

И власник РТВ Врање Зоран Величковић УНС-у је рекао да је чуо за пребацивање емитера у мултиплекс 1, али да овој телевизији још увек није стигло званично обавештење.

„Чуо сам да су кренули од Суботице, још увек чекамо званично обавештење. Колико ја знам, неће бити битне разлике у квалитету и зони покривања, али верујем да ће нека подручја, која су била обухваћена мултиплексом 2, али до којих није стизао сигнал, сада бити покривена. Суштински, за нас се ништа битно неће променити. Ако се то све ради у циљу рационализације трошкова 'Емисионе технике', мислим да је за сваку похвалу. Ипак, онда очекујем да се и емитерима сразмерно умање трошкови“, рекао је Величковић.

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

03.08.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:37

Dodatni komentar

Dopis RATEL-u:

REGULATORNA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POSTANSKE USLUGE
Sektor za elektronske komunikacije
Beograd, Palmoticeva 2

Veza: Javni poziv operatorima zainteresovnim za korišćenje radio-frekvencija iz radio-frekvencijskog opsega 470-790 MHz (digitalna televizija - četvrti i peti multipleks), 02.08.2017.

Postovane koleginice i kolege, dame i gospodo,

Pre svega, po clanu 104. stav 1.vazeceg Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), Javno preduzeće osnovano za upravljanje emisionom infrastrukturom, u skladu sa odlukom o osnivanju (http://etv.rs/odluka-o-osnivanju-jp-etv/?script=lat) i aktom iz stava 1. ovog člana, uspostavlja elektronsku komunikacionu mrežu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog televizijskog programa. Prema tome, jedino Javno preduzece "Emisiona tehnika i veze" (JP ETV) ima pravo da uspostavlja elektronsku komunikacionu mrežu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog televizijskog programa.

O nekim drugim operatorima koji su zaintereseovani da koriste ostale slobodne (nezauzete) radio-frekvencije iz radio-frekvencijskog opsega 470-790 MHz, u skladu sa odredbom clana 3. stav 5. Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Pravilnik%20o%20ASO,%20SGPS%2086-14.pdf). Ta odredba glasi:

"Uspostavljanje drugih mreža za multipleksiranje i distribuciju digitalnog televizijskog programa, kao i dodatnih multipleksa, obavlja se posle završetka procesa prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala, u skladu sa zakonom."

Uz predmetni javni poziv. nije data ni jedna rec objasnjenja u vezi pitanja: koji TV programi bi se emitovali putem novih mreza za multipleksiranje i distribuciju. Zasto?

Одговори
уто

01.08.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:50

Formiranje multipleksa

Prema clanu 104. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), Ministarstvo, na predlog RATEL-a, koji se priprema u saradnji REM-om, donosi akt o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristup multipleksu u zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji. a po stavu 2. ovog clana, aktom iz stava 1. ovog člana uređuje se naročito zahtevi za formiranje multipleksa.

Stavise, prema clanu 6 stav 1. ZEK-a, Ministarstvo, u skladu sa zakonom vrši nadzor nad primenom ovog zakona i propisa donetim na osnovu njega;

Na osnovu gore navedene ovlacujuce odredbe, Ministarstvo je donelo Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Pravilnik%20o%20ASO,%20SGPS%2086-14.pdf). Odredbe clana 7. ovog pravilnika glase:

"Kapacitet multipleksa se popunjava uslugama televizijskog emitovanja, sa ili bez usluvnog pristupa, standardne (SDTV) ili viske (HDTV) rezolucije, kao i drugim podacima koji se prenose kroz multipleks (na primer teletekst, elektronski programski vodic, prevodi i drugo), a u skladu sa zakonom koji ureduje oblast elektronskih medija.

Prvi multipleks se popunjava programima javnih medijskih servisa u Republici Srbiji i imalaca dozvola za emitovanje televizijskog programa na podrucju cele Republike Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uredjuje oblast elektronskih medija.

Drugi multipleks se popunjava uslugama televizijskog emitovanja za koje je izdata dozvola za emitovanje televizijskog programa na regionalnim i lokalnim podrucjima u skladu sa zakonom.

Treci multipleks se popunjava uslugama televizijskog emitovanja za koje je izdata dozvola za emitovanje televizijskog programa u skladu sa zakonom."

Posto je JP ETV sada formiralo multipleke suprotno propisanim odredbama, neophodno je da Ministarsto preduzme odgovarajuce mere, pre svega, da ponovo izmeni i dopuni pomenuti pravilnik radi otlanjanja nedostataka ili propusta u u pogledu uskladjivanja prakse sa ZEK-om i propisom.

Na kraju pitanje: da li predmetna neuskladjenost ima neke veze sa pruzanjem terestrickih TV radio-difuznih usluga sa ili bez usluvnog pristupa?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси