Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ракић одбија да објасни ко је писао фантомске коментаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 07. 2017.

Извор: УНС

Ракић одбија да објасни ко је писао фантомске коментаре

В.д. главног и одговорног уредника "Политике" Жарко Ракић није одговорио новинарки сајта УНС-а ко су аутори спорних коментара објављених у овом листу у протекла два месеца. На питање ко су аутори коментара који су објављени јуче, 18. јула, и 5. маја, у рубрици Погледи, а потписани са Петар Величковић и Милован Вучић, канадски, односно амерички стручњак, Ракић је вичући рекао да сами сазнамо.

"Потрудите се да сазнате. Председник вашег удружења би могао да вам помогне. Он има добре везе у Америци, као и бивша председница. И један савет Вама и њима који могу да вам дам, да узмете дела Виктора Игоа, где ћете наћи занимљиве приче", рекао нам је Ракић.

Уредник рубрике Погледи Бранислав Радивојша извинио се у данашњој Политици због пропуста.



"У рубрици Погледи јуче је уз текст др Петра Величковића објављена фотографија Андреаса Кауфмана, а до ове грешке је дошло тако што је аутор текста Величковић, на моју молбу да пошаље своју фотографију, послао Кауфманову. Не сумњајући да је реч о подвали аутора текста, направили смо грешку због које се извињавамо читаоцима", гласи објашњење.

Радивојша се није осврнуо на још један, претходни случај фантомског коментатора и није објаснио како се такав "пропуст" понавља у "Политици".

На друштвеним мрежама откривено је јуче да је "Политика" објавила, па са сајта повукла коментар извесног Петра Величковића „форензичког психијатра, судског експерта за поверавање деце“ из Монтреала, Канада. Уз коментар је објављена и фотографија „Петра Величковића“ за коју су корисници друштвених медија установили да је заправо фотографија немачког глумца Андреаса Кауфмана. Коментар спорног ауторства објављен је у штампаном издању "Политике".

УНС је открио још један овакав "коментар" раније објављен у „Политици“. Пре нешто више од два месеца, 5. маја, такође у рубрици Погледи објављен је коментар Милована Б. Вучића, који је потписан као „професор универзитета, психоаналитички психотерапеут и психоаналитички супервизор, специјалиста за дечју психоанализу, Лос Анђелес, Калифорнија“. Објављена је и фотографија која би требало да читаоцима „Политике“ приближи лик Милована Б. Вучића.

Фотографија је попут Кауфманове преузета са интернета. Прегледом базе Google Scholar која обухвата практично све академске чланке, не може се пронаћи никакав допринос „Милована Б. Вучића“.

УНС је раније данас затражио да в.д. главног уредника Политике Жарко Ракић објасни јавности како је дошло до објављивања коментара са лажним идентитетима.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

20.07.

2017.

Honorarac [нерегистровани] у 16:09

Kozić ?

Kozitju, ti li si ?

Одговори
сре

19.07.

2017.

Realan [нерегистровани] у 13:31

Hm...

"Fejk njuz" je specijalitet Amera, ali se o tome ne sme, jer će odmah bombe da rade. Svet je zapao u opšte ludilo, jedini spas od njega je izolacija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси