Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Директорка Пореске управе: Контрола дуго била у Куриру, због тога има пореску обавезу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 07. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Директорка Пореске управе: Контрола дуго била у Куриру, због тога има пореску обавезу

„Наравно да Курир није имао пореску обавезу пре доношења Решења о пореској обавези. Од момента доношења Решења, а врло добро Курир зна кад је добио Решење, имају и пореску обавезу. Сва уверења која је он раније добијао, добио је пре доношења тог Решења. Контрола је била пре тога доста дуго у Куриру. И то је разлог због чега он сад има ту обавезу“, рекла је данас УНС-у директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Она је додала да Пореска управа, по члану 7. Закона о  пореском поступку и пореској администрацији, званично не може „лицима која нису легитимисана“ да даје информације о износу обавеза Курира.

На питање УНС-а због чега је само Адриа Медиа Групи блокиран рачун када је познато да постоје проблеми великих пореских дуговања и у другим медијским компанијама, Марковић је рекла да тај одговор затражимо од службе за информисање Пореске управе.

Подсетимо, служба за информисање Пореске управе није јуче Удружењу новинара Србије одговорила на питање који су разлози за блокаду рачуна издавача Курира Адриа медиа групе, позивајући се на тајност података.

„Сходно члану 7. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, сваки документ, информација, податак или друга чињеница о пореском обвезнику до којих се дошло у пореском, прекршајном, предистражном или судском поступку, сматрају се и чувају као тајни податак“, одговорено је УНС-у.

На сајту дневног листа Курир јуче су објављена документа које је АМГ добио из Пореске управе. Из њих се види да је Адриа Медиа Група 8. јуна ове године добила уверење да је измирила све доспеле обавезе које су у надлежности Министарства финансија. Такође, 9. јуна 2017. године, АМГ је и из Управе Града Београда - Секретаријата за јавне приходе, добио уверење да је измирио све обавезе.

Неколико дана касније, 14. јуна ове године, компанија АМГ добија Решење о привременој мери обезбеђења наплате пореза – „забрану преноса новчаних средстава, осим у сврху измирења обавеза по основу пореза… ради обезбеђења наплате јавних прихода у износу од 16 милиона динара за који је у току поступак утврђивања – контроле, пошто постоји опасност да порески обезвник осујети, онемогући и учини неефикасном његову наплату“. 

Последњим решењем Пореске управе, од 6. јула 2017. године, Адриа Медиа Групи блокирани су рачуни по истом основу, само што овог пута није наведен износ пореског дуга.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

13.07.

2017.

DRAGIŠA [нерегистровани] у 10:21

ZBOGOM MOJ NEKADAŠNJI ČASNI UNS-e

Moram da priznam da ne razumem UNS.Da li dužnik ne treba da plati porez,da li utaja nije krivično delo,i da li je ova organizacija(kojoj i sam pripadam) ušla u političke vode, u političku borbu?Sve mi se čini da je tako i da UNS postaje sve više(od nedavno) opoziciona stranka(a ne strukovno udruženje) vlasti. Umesto da se brine za stanje u novinarstvu, za etičnoj ,za moralnost u mediji,za kritiku huškačke retorike, ružnih reći, govora mržnje - UNS ,iako najstarije novinarsko udruženje,sv e gazi.Plašim se da će uskoro prevazići Gruhonjićev i Lekićev NDNV i NUNS.Ako je tako, onda mi ne treba takvo udruženje i mislim da će uskoro da se rodi novo.O tome gospodo iz rukovodstva razmiylite: ne terate li sami svojim potezima kolege od svog udruženja.I sasvim na kraju: ne pravimo se naivni (mislim na vas u rukovodstvu) kao da ne znamo ko su gospoda Rodić.Pa svuda su ostavljali prljave tragpove. Uništili veliku fiormu Stragari azbest u Stragarima,kod Kragujevca, duguju fotoreporteima i dopisnicima ogromne svote novaca, osnivaju pa gase raznorazne "Glas Javnosti"...i da ne pričam dalje. I sada UNS se bori za očuvanje moralnog lika i dela g.Rodića,a protiv legalnih državnih organa. Osnovn o je pitanje: duguje li ili ne duguje Rodić pare države, da li je plaćao ili ne porez,porez na dobit ( ja moram da verujem Poreskoj upravi) ,pa onda stanite u red za odbranu lika i dela dotične loze Rodića.

Одговори
сре

12.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 19:13

Prodajte dušu đavolu

Ma ne najbolje bi bilo da UNS zabije glavu u pesak i da nista ne reaguje i da pusti Vučića da divlja dok može i Poresku da radi selektivno, ako ništa drugo ono zbog lažne solidarnosti sa gazdama medija koji kao podobni Vučiću ne moraju da plaćaju porez, a ko fol sve zarad interesa zaposlenih novinara u tim medijima.

Одговори
уто

11.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 22:31

Vucic je najjaci

Sve ovo nema nikakve veze s novinarstvom, vec sa cinjenicom da je Aca Rodic prestao da ljubi Vucica...dok to Novosti uredno rade pa ne moraju da placaju porez...ovde je osnovno pitanje da li Rodic nesto duguje i sta i koliko duguje ako duguje....ako ne duguje, sjasite im s kicme...

Одговори
уто

11.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:06

Blokirajte sve, poziva UNS

Koliko sam shvatio UNS protestuje sto racuni nisu blokirani i svim drugim medijima koji duguju porez. Eto strukovnog udruzenja koje bi da zatvori medije u kojima sedi vecina njegovih clanova! Ili je ideja UNS-a da se Rodicu oproste dugovi, jer i drugi mediji duguju... Ovo poslednje je nezakonito, a prvo je izvodljivo.
Pa, hajte drugovi iz Poreske, blokirajte i ostale medije i konacno ugasite svetlo u srpskom novinarstvu. Na to vas poziva UNS, udruzenje koje je toj propasti itekako komovalo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси