Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Стечајни управник „Привредног прегледа“ најављује продају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 07. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

Стечајни управник „Привредног прегледа“ најављује продају

„Стечајни поступак листа ’Привредни преглед’ започет је 22. септембра 2016, а лист је престао да излази у децембру 2015. године. ’Привредни преглед’ ће ићи на продају, а уколико не буде купаца, биће званично угашен“, рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) стечајни управник Милутин Котур.

„Право на коришћење жига, као интелектуална имовина, уступљена је Привредној комори. Остала имовина скоро и да нема вредност. Oстали су компјутери, столови и каблови стари више од 13 година. Радници не раде годину и по дана, све је у блокади. Ако лист нема никакву делатност, нема ни будућност. Велика је штета да се угаси,“ каже Котур. 

Последњи технички уредник београдског економског листа „Привредни преглед“ Зоран Михајловић за УНС каже да су запослени били ти који су поднели иницијативу за покретање стечајног поступка.

„Запослени су због неслоге међу сувласницима фирме Ecoprint, која је издавала лист ’Привредни преглед’, оставке коју је поднео тадашњи директор, као и дугова који износе више од 150.000 евра, а како би решили незавидну ситуацију у коју су запали, пред Привредним судом у Београду поднели предлог за покретање стечајног поступка“, каже Михајловић.

Како појашњава, „од 2003. године, лист ’Привредни преглед’ издавала је фирма Ecoprint, у којој је чешки држављанин поседовао 55,6 одсто власништва, док је преосталих 44,4 одсто било у рукама четворице српских држављана, бивших раднка ’Привредног прегледа’. Временом је Ecoprint почео да остварује и знатан профит“, каже Михајловић, али напомиње да је након тог периода „наступило време када су запослени дуго примали минималац“.

„Новине и сва издања нису излазила од децембра 2015. године, ’дневне новине’ у 2015. години излазиле су два пута недељно, а због непрофесионалног односа према штампарији ‘Политика’, нагомилали су се дугови због којих је штампарија у септембру 2015. обуставила даље штампање издања,“ каже Михајловић.

Он додаје да је ’Привредни преглед’, након престанка штампања у штампарији ’Политика’, поново почео да излази под окриљем новинске куће ’Курир’, „са којом је руководство, како је обавестило запослене, било у преговорима о стратешком партнерству“.

„Средином децембра 2015. године ’Курир’ је престао да штампа ’Привредни преглед’, а запослени су обавештени да је 'Курир' прекинуо разговоре о партнерству, без образложења“, објашњава Михајловић.

Михајловић каже да су се, када им је речено да су прекинути преговори са редакцијом ‘Курира’, чланови синдиката обратили већинском власнику и понудили му да свој власнички удео пренесе на „Синдикат медија Независност“.

„Када је већински власник послао уговор о преносу власништва на синдикат, дошло је до одлуке синдиката да од тога одустане. Био је то први пут да су запослени добили власништво на поклон и могућност да се то и реализује. Нажалост, до реализације није дошло и ‘Привредни преглед’ је отишао у стечај“, рекао је Михајловић.

Некадашња главна и одговорна уредница листа „Привредни преглед“ Бранислава Петровић рекла је за сајт УНС-а да је последњи број листа изашао у септембру 2015. године али да је раније почео да проређује своја издања.

Она наводи да су радници на бироу од септембра, али да се нада да ће неко купити лист „јер је то једини и најстарији економски лист у Србији и да је велика штета и неправда начињена и према радницима и према читаоцима“.

Један од бивших запослених у „Привредном прегледу“, који је желео да остане анониман, потврдио је УНС-у да су у септембру прошле године сви запослени били упућени на биро јер је покренут стечај.

„Не знам шта се даље планира, да ли ће лист добити новог власника и да ли ће бити купљен. Ипак је то лист чије је прво издање изашло пре 95 година. Надам се да ће се са активним радом наставити у новој варијанти“, рекао је он.

Сајт pregled.rs, електронско издање листа „Привредни преглед“, и даље је доступан, а последњи текст објављен је у октобру прошле године, док су на званичним Фејсбук и Твитер профилима последње објаве из октобра 2015. године.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

05.07.

2017.

Момо [нерегистровани] у 18:16

Исправка непрецизности

Као бивши запослени у Привердном прегледу исправио бих пар нетачности или непрецизности изнесених у овом тексту. Као прво, право на коришћенје жига, о чему говори стечајни управник, односи се на акцију Најболје из Србије коју је дуже од једне деценије организовао Привредни преглед . Друго, ако је већ наведено у изјави техничког уредника да је лист и остала изданја престао излазити у децембру 2015. године, онда не треба да преносите непрецизнсот изнесену од бивше уреднице да је лист престао излазити у септембру 2015. Што се тиче сајта pregled.rs , он не постоји од априла 2016. године. Ово што данас, односно веће месецима се може видети на Гуглу није званични сајт угашеног Привредног прегледа, већ је то неко поставио нелегално са не знам којим намерама, али ми је нејасно зашто се стечајни управник није позабавио тиме и обратио надлежним органима. Или се можда обратио, а ја не знам (али зашто онда тај сајт још стоји, додуше неактиван). На крају, сматрам такође да је велика штета што је угашен лист са таквом традицијом као што ју је имао Привредни преглед. Оно о чему не говори ваш текст јесте како је и због чега лист гурнут у дугове, а запослени изгубили једно од основних лјудских права - право на рад!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси