Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Парламентарна скупштинa Савета Европе резолуцијом подржала истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 07. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Парламентарна скупштинa Савета Европе резолуцијом подржала истраживачко новинарство

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је Резолуцију којом подржава истраживачко новинарство и наглашава његов значај у борби против корупције.

“Истраживачко новинарство је кључно оружје у борби против корупције и у неким случајевима једини делотворан, спољашњи метод, за њену превенцију. Многи случајеви корупције никада не би били обелодањени да није било стрпљивог, тешког, опасног рада новинара и храбрости узбуњивача. Због тога Скупштина сматра да истраживачко новинарство представља ‘јавно добро’, коме треба дати више признања и подршке“, наводи се у Резолуцији усвојеној у уторак, 27. јуна.  

У тексту резолуције стоји да финансирање истраживачког новинарства само кроз приватне изворе или само из извора који су под контролом државе може довести до недостатка поверења у истраживање.

Од националних парламената тражи се да активно сарађују са истраживачким новинарима у борби против корупције и да друштвено признају њихову улогу у демократском друштву, да промовишу истраживачко новинарство и укључе више истаживачких медија у дискусије о законодавним реформама као и на састанцима парламентарних и истражних комисија.

Парламентарна скупштина Савета Европе у Резолуцији указује и да сарадња парламената и истраживачких медија, као и резултати те сарадње, треба да буду доступни јавности.

У резолуцији се још наводи да „окружење које погодује истраживачком новинарству, а уопштено и слободи информисања и медијима, пре свега захтева да се новинарима обезбеди заштита сигурности, физичког интегритета и заштита од сваког незаконитог притварања, покушаја застрашивања, као и притисака на независност”.

„Парламентарна скупштина Савета Европе подстиче државе чланице да ураде више како би препознали улогу истраживачког новинарства у својим стратегијама у борби против корупције“, пише у Резолуцији.

Национални парламенти држава чланица позвани су да доносе законе који осигуравају најшири могући приступ информацијама, да успоставе финансијске механизме за подршку истраживачком новинарству без угрожавања независности, као и да пруже одговарајућу заштиту узбуњивачима, како би се умањио сваки ризик да се они суоче са кривичним поступцима.

Европска федерација новинара, чији је УНС члан, саопштила је да се овом резолуцијом признају права узбуњивача и поздравила је њено усвајање.

Резолуцију Парламентарне скупшрине Савета Европе можете прочитати ОВДЕ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси