Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У изборима за руководство Друштва новинара Ниша ТВ Зона плус надјачала Белами
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 07. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

У изборима за руководство Друштва новинара Ниша ТВ Зона плус надјачала Белами

На Изборној скупштини одржаној 29. јуна изабрано је ново руководство Друштва новинара Ниша (ДНН), на чијем је челу уредница ТВ Зона плус Данијела Иванковић. У нови Управни одбор, за разлику од претходног, нису изабрани представници медија у власништву Витка Радомировића, Белами и „Народних новина“ што је изазвало њихово незадовљство.

Дан након избора, 30. јуна, „Народне новине“ објавиле су да су „избори били скандалозни“ и да су гласови чланова из Пирота, Врања, као и гласови студената новинарства “превагнули да се у новом Управном одбору не нађу чланови ниједне од редакција најгледанијег медија на југоистоку – ТВ Белами, портала belami.rs и дневног листа ’Народне новине’“.

У непотписаном тексту Народних новина под насловом „Скандал на Изборној скупштини Друштва новинара Ниша“ наводи се да је „очигледно да су гласови чланова медија у Пироту, Врању, али и студената журналистике, од којих неки нису ни знали са којом редакцијом сарађују, превагнули да у новом Управном и Надзорном одбору нишког друштва седе углавном представници једне нишке телевизије, која је добила и новог председника Друштва, али не и чланови медија који упошљава највећи број медијских радника у Нишу“.

Како за УНС говоре саговорници, ривалитет у овом Друштву, између представника ТВ Зона плус с једне и медија Витка Радомировића с друге стране, настао је због контроле над кандидовањем представника овог новинарског удружења у конкурсне комисије за оцењивање медијских пројеката. Иначе, власник ТВ Зоне плус је Владан Гашић, син директора БИА Братислава Гашића.

„Ту се сад ствара рат због буџетског новца. Обично је макар један представник ДНН у комисијама које оцењују пројекте и очигледно је да је једна страна незадовољна кад изгуби контролу над представницима које шаље у комисије. Самим тим, губе контролу над новцем које могу да определе у комисијама за једне или друге медије. Једнима одговара, другима не. Како је сада ова струја дошла на чело ДНН-а, тако је и на претходнима дошла она стара. Само су сада други боље одиграли“, каже за УНС један од колега са којима смо разговарали, а који је желео да остане анониман.

Ипак, ни бивши ни садашњи председник УО ДНН-а нису желели да коментаришу ове наводе.

Они истичу да је Изборна скупштина протекла у складу са Статутом Друштва и да је то једино што је у овом тренутку важно.

Досадашњи председник ДНН-а и уредник магазина „Pressing“ Дејан Костић каже за УНС да су избори били регуларни и да му је драго да су избори одржани у складу са Статутом Друштва новинара Ниша.

„Све колеге које су гласале су чланови Друштва и гласали су, ја се надам, по савести и у жељи да се изабере ново руководство. Проширење активности ДНН у којима учествују и колеге из Пирота, Врања и околних места је идеја о којој смо причали ранијих година, када је било старо руководство. Тренутним сетом медијских закона велики број колега је изгубио посао, медијска сцена никад није била гора и мислим да би такво удруживање било пожељно. Искрено се надам да ће и ново руководство ићи у том смеру“, рекао је Костић за сајт УНС-а.

УНС је од колега из Ниша сазнао и да је претходни сазив УО донео одлуку да се студенти завршне године са катедре за новинарство у Нишу позову да се учлане у Друштво и да им прва година чланства буде бесплатна.

„Њихов долазак на изборе, колико ми је познато, није био организован. Дошли су неки од њих који су постали чланови, али дефинитивно су одиграли важну улогу у прерасподели контроле“, рекао је колега који је такође желео да остане анониман.

На питање да прокоментарише несугласице између представника два највећа медија у Нишу, прва председница ДНН-а и новинарка „Народних новина“ Драгана Коцић за УНС истиче да је Друштво препустила новом руководству оног тренутка кад јој је истекао мандат.

„Гласање је на изборима било тајно, постојала је Изборна комисија и није било никаквих замерки на ток гласања ни на резултате. Гласала сам, као члан, по својој савести. Не знам због чега се сад појављују несугласице“, каже Коцић.

Да није било формалних замерки на ток и резултате избора потврђује и нова председница УО ДНН,  уредница ТВ Зона плус Данијела Иванковић.

„Нико се није жалио док је трајала изборна процедура. Скупштина ДНН-а има 142 члана, 105 је било присутно и толико је и гласало. Изборну комисију бирали су сами новинари. Чак се и Јелена Радомировић, ћерка Витка Радомировића, сама пријавила да буде независни посматрач и надзире изборе. То јој је и омогућено јер је члан и има право на тако нешто. Надзирала је рад Изборне комисије и није имала ниједну замерку ни на ток гласања, ни на резултат“, каже Иванковић.

Она истиче да је због тога чуди незадовољство представника медија Витка Радомироваића.

„Видела сам да се сада буне и, на основу онога што сами кажу, незадовољни су јер нема представника Беламија у Управном одбору. Али сама Јелена Радомировић је видела и потврдила да је гласање било регуларно. Чуди ме сада та њихова реакција јер су учествовали у расписивању и спровођењу избора као део руководства. Знају да је све било у складу са Статутом“, каже Иванковић.

Када је реч о гласању представника медија из других градова и студената новинарства, Иванковић је УНС-у рекла да по Статуту ДНН-а не постоји ограничење да чланови који не раде у нишким медијима или студенти новинарства не могу да гласају.

„Немамо такво ограничење. Колеге из других градова су такође наши чланови, ми са њима стално сарађујемо, дајемо једни другима информације, размењујемо прилоге. Како ТВ Зона плус, тако и Виткови медији. И слободни новинари и људи који имају своје продукције и са којима сарађујемо такође су наши чланови. Тако да ми је неразумљив став да се критикује њихово учешће“, каже Иванковић и додала да такве инсинуације колега из Беламија и Народних новина не жели да коментарише.

„Новинари имају толико проблема које треба решавати и у претешком су положају да бисмо се сад ми бавили нечијим инсинуацијама“, закључила је она. 

За Управни одбор, како је УНС-у потврдила Иванковић, било је девет кандидата, а изабрано је њих пет, док је за Надзорни било пет кандидованих колега од којих је у ово тело изабрано троје.

Нови чланови Управног одбора, осим председнице Данијеле Иванковић, су новинар ТВ Зона плус Миодраг Станковић, дописница агенције Бета из Ниша Биљана Љубисављевић, новинар "Вечерњих новости" Милан Петковић и власник приватне агенције за продукцију "Синопсис" Миодраг Миљковић. У Надзорни одбора Друштва новинара Ниша изабрани су Петар Вујовић из ТВ Зона плус, досадашњи председник ДНН-а Дејан Костић и власник независне продукције Душан Миљковић.

 

 

 

Коментари (5)

Остави коментар
уто

04.07.

2017.

Техничар [нерегистровани] у 00:52

ШТА СМЕТА УНС И НУНС?

На скупштини Друштва новинара Ниша било је 105 медијских радника из Ниша и околине. УНС, који се хвали наводном репрезентативношћу у целој Србији, на Скупштини 6. маја имао је 131 медијског радника из целе Србије. Људи окрећу леђа УНС и НУНС који су криви за кататрофалне медијске законе из 2014. године који је новинаре претворио у прекарне раднике у рукама тајкуна попут Радојице, Вукашина или Витка. НУНС је крив и за подршку мрачном закону о информисању из 2009. године.

Одговори
пон

03.07.

2017.

Admin Admin у 21:29

Re: Predrag Blagojević

Kolega, hvala na komentaru. Podatak je u tekstu ispravljen. Srdačan pozdrav, UNS

Одговори
пон

03.07.

2017.

Janko [нерегистровани] у 20:11

Bruka

Novinari koji ne rade za medije iz Niša ili ne žive u Nišu ni po jednom osnovu ne mogu biti članovi Društva novinara Niša. DNN nije udruženje novinara sa juga Srbije, već i sam naziv kaže Niša!
Niko nikada nije zvanično dao saglasnost niti je raspravljao da studenti, koji bez obzira na to što studiraju novinarstvo, a pitanje da li će ikada biti novinari, mogu da imaju pravo glasa pri odlučivanju! to je nipodištavanje godina iskustva svih ostalih profesionalnih novinara!
Sramota!

Одговори
пон

03.07.

2017.

Predrag Blagojević [нерегистровани] у 17:49

Legalnost

Po Statutu DNN o prijemu u članstvo odlučuje Skupština udruženja (član 6). Skupština NIKADA nije o tome odlučivala, pa samim tim pravo glasa bi moglo da ima samo petoro osnivača. Dakle, odluka Skupštine - ova, ali i bukvalno sve prethodne - nisu legalne.

Одговори
пон

03.07.

2017.

Predrag Blagojević [нерегистровани] у 17:39

predrag.blagojevic@juznevesti.com

"Иначе за ТВ Зона плус незванично важи да јој је власник породица директора БИА Братислава Гашића".

Ne vidim nijedan razlog za ovakvu ogradu od činjenica. Formalni vlasnik 100 % udela u "Zona plus doo" je Vladan Gašić, sin Bratislava Gašića.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси