Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Запослени у Новостима траже од Надзорног одбора смену Ратка Дмитровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 05. 2017.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Запослени у Новостима траже од Надзорног одбора смену Ратка Дмитровића

Запослени у Компанији „Новости“ данас су потписивали петицију у којој се од Надзорног одбора ове медијске куће тражи хитна смена генералног директора и главног уредника Ратка Дмитровића. Од колега из редакције „Вечерњих новости“ УНС је добио информацију да је готово 100 уредника, новинара и медијских радника у неколико сати потписало петицију и да су међу њима и чланови колегијума.

УНС је добио текст петиције који је данас послат Надзорном одбору и преносимо га у целости.

Поштовани,

Суочени са иритантном пасивношћу генералног директора и главног уредника Радомира Дмитровића, у данима када се, како он каже,  прелама судбина Компаније "Новости", приморани смо да вам се обратимо овим путем и затражимо његову хитну смену!

Тим пре што вас је, како каже, писмом обавестио да му је истекао мандат (што није тачно, јер његов мандат истиче крајем новембра) и што нас је најавом одласка на годишњи одмор, усред одлучујуће битке за компанију, оставио на цедилу.

Ми који свакодневно стварамо новине које су најбогатија ризница информација у Србији више не желимо да трпимо незаинтересованост човека у чије име ових дана обијамо прагове државних институција тражећи решење за нашу кућу, иако је то у делокругу његовог рада. Зато и од вас тражимо хитно решавање статуса Компаније „Новости“.

Шокирани Дмитровићевом отвореном поруком "да му не пада на памет да икога више моли за Новости", ево ми сада вас молимо да га што пре разрешите дужности, како му не бисте дозволили да купи време и створи управљачки вакуум који једино њему иде наруку. Ово његово тобожње повлачење има за циљ да амортизује накупљени гнев редакције и отежа нашу борбу за опстанак "Новости" за који сте, верујемо, и ви опредељени.

Зашто више не желимо да нас води Дмитровић?

о Зато што је у претходне четири године најодговорнији за срозавање тиража новина и угледа куће

о Зато што није решио ниједно отворено питање од суштинске важности за живот компаније, тврдећи углавном да је то посао државе

о Зато што, упркос доброј вољи управљача, није учинио ништа да се наслеђени порески дуг од 100 милиона редовно сервисира, него је по основу камата нарастао на 300 милиона динара

о Зато што за ове четири године није успео да успостави комуникацију са Надзорним одбором, под изговором "да га неко намерно минира", стварајући себи савршен алиби да не ради ништа, а да месечно прима 4.500 евра

о Зато што му је једина "менаџерска мера" коју познаје - смањивање плата, па је ових дана то учинио по други пут у последње три и по године

о Зато што му је твитовање у кабинету било прече од сарадње са пословним партнерима

о Зато што је умислио да је његова глава важнија од главе Новости, водећи искључиво личне ратове против других редакција и колега у којима смо углавном ми трпели и трпимо већу штету

о Зато што је акције које смо осмислили, без борбе препустио конкурентима (најбољи пример је Фонд хуманости) или их из повређене сујете и личних анимозитета, протерује из куће (награда Милан Пантић)

о Зато што ниједном није дошао у редакцију кад су важни догађаји потресали Србију (од разорних поплава, покушаја убиства премијера у Сребреници, избора...)

Нажалост, има још на десетине ЗАТО, али нам све ово време није јасно ЗАШТО Влада толерише све ове поступке човека који се легитимише као њен избор.

Ми смо своје рекли - нећемо директора који "не воли да иде на састанке са партнерима, јер га мрзи да облачи одело".

Запослени у "Новостима", у Београду, 16.5.2017. године

УНС је јуче на свом сајту објавио и писмо Ратка Дмитровића Надзорном одбору. У писму Дмитровић обавештава Надзорни одбор да му је истекао четворогодишњи мандат и да вођење и уређивање препушта одговорним уредницима, својим најближим сарадницима.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

16.05.

2017.

Петар [нерегистровани] у 19:26

Накнадна храброст

Каква храброст запослених у "Новостима"!
Потписују петицију на дан када је Ратко Дмитровић обавестио јавност да му је истекао мандат на обе функције.
Како може да поднесе оставку на нешто што не постоји.
Касно сте постали храбри, драги новинари Компанија која лети у амбис.
Замислите незамисливо: Вучић одврне буџетску славину, лова покуља, попуните милионске рупе, плате легну, да ли би некоме од вас сметало колико главни прима, или, далеко било, да се упитате одакле потичу замишљене милијарде за покривање црних рупа листа који се без основа лаћно представља као најтиражнији у земљи Србијици.
Из суве дреновине се не миоже исцедити да се закрпе све рупе, народу је већ огуљена кожа, зато спаса вам нема, упркос петицији, за паре се не надајте, морате пропасти. У ствари, са толиким дугом у пристојном свету би на сва свона били представљени као пропалице (банкрот), овде вам нико то не каже, а ви имате храбрости још да тражите да неко други плати ваше милионске неплаћене рачуне. Тито је, иначе, преминуо још далеке 1980. године. Ово је Србија "слободно9г протока роба, идеја, капитала, радне снаге.... и свих благодети којима тежимо на убрзаном таласу ЕУ интеграција..."

Одговори
уто

16.05.

2017.

babonja [нерегистровани] у 19:18

Prica o noju

Vi ste duhovna i moralna sirotinja. Pogledajte se malo u ogledalo: da se nije iskrivilo? Pravili ste se ludi kada je Sport prodat za jednogodišnji angažman Vašeg cenjenog Dmitrovića, a Sport je jedan od osnivača Novosti !!!!
Kada je kolega Srdjan Škoro oteran iz Novosti, kada vam je Štamparija slala pisma upozorenja da Kompaniji preti bankrot, kada je, po mom ubedjenju lažni patriota, Dmitrović koristio Novosti za ličnu promociju...
Držali ste se stalno linije manjeg otpora, prećutno podržavajući stavove "glavnog patriote". Bili ste u priči o noju i pesku, uz izvinjenje malom broju kolega koji su hodali drugom stranom.
Sada kada Vam preti sudbina Borbe(majke Novosti), Sporta, jednog od najstarijih dnevnih sportskih listova u Evropi - složno okrivljujete Dmitrovića i tražite pomoć države, koja je uzgred manjinski vlasnik.
Ne znam da li je to krst ili kriz koji vam u redakcijske vitrine ostavlja patriota?
Posto sam ceo radni vek proveo udisuci miris slajfni ,olova ,razvijaca ,fiksira, duz svih spratova zgrade nikako ne mogu biti ravnodusan na trenutnu situaciju oko Novosti.
Zarad novinarstva i pravih novinara - neka prezive Novosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси