Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Запослени у „Новостима“ у две групе, СИНОС у три дана потписао па одустао од смањења плата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 05. 2017.

Аутор: К. Ковач, Д. Бјелица Извор: УНС

Запослени у „Новостима“ у две групе, СИНОС у три дана потписао па одустао од смањења плата

Ситуација у редакцији „Вечерњих новости“ је тешка, а запослени су се поделили и другачије виде могућа решења за излазак из финансијске кризе због које се овај медиј нашао у жижи јавности у последњих неколико дана.

Пошто је менаџмент јавно изашао са подацима о дуговима и кредиту који доспева на наплату, уследило је потписивање Анекса колективног уговора за смањење зарада од 10 одсто у Компанији „Новости“ који су са генералним директором и главним и одговорним уредником Ратком Дмитровићем потписали Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Јединствени синдикат Компаније „Новости“.

Иако је првобитно потписао сагласност да се свим запосленима смање плате, СИНОС је јуче огласио да је оформио радну групу и да тражи да се „уместо смањења плата од 10 одсто свим запосленима, као алтернативно решење умање зараде само онима који су својим пословним потезима и лошим уређивањем допринели овој ситуацији“. Такође су затражили да иначе првоформирана радна група запослених, која се састала са државним секретаром за информисање, престане са објављивањем текстова о стању у „Вечерњим новостима“ који су потписани са „запослени“ или „В.Н.“, као и да са страница „Новости“ престану напади на Надзорни одбор.

На питање УНС-а председници Драгани Чабаркапи због чега је СИНОС само у три дана изашао са два различита захтева речено нам је да је првобитна сагласност „била изнуђена“.

„Позвао нас је генерални директор на састанак заједно са другим синдикатом и рекао да је идеја да се 25 запослених пошаље на принудни одмор на осам месеци. Одобрење за то је добио од Министарства рада коме је опет сагласност дао синдикат ’Независност’ који у ’Новостима’ није репрезентативан. Рекли смо и њему и јавно у саопштењу да тај синидкат није имао право да даје сагласност јер није репрезентативан. Такође, инсистирали смо да је слање запослених на принудни одмор на такав начин незаконито и да, по закону, ако жели да пошаље запослене на принудни одмор дужи од 45 дана мора пре тога да отпусти све хонорарне сараднике. Истакли смо да је то недопустиво и у писму Извршном одбору накнадно навели да је та одлука незаконита и штетна. На крају су понудили решење да се свима смање плате за 10 одсто на одређени рок, до краја године, са могућношћу да то буде и краће ако се за то створе услови, и ми смо потписали. Све како велики број запослених и хонорарних сарадника не би остао без посла“, каже Чабаркапа.

Након те одлуке велики део запослених је негодовао, а СИНОС их је, каже Чабаркапа, позвао на сатанак на ком је већина присутних била за то да се претходна одлука повуче.

За Чабаркапу је друга радна група запослених у „Новостима“, која је била у Министарству културе и информисања, „самопроглашена“.   

 „То су људи који махом чине колегијум, која највише кука, која има највеће плате и која је и одговорна за стање у ’Новостима’. Они су заговорници да један део запослених оде на принудни одмор. Прављењем посебне радне групе која се представља као радна група запослених у редакцији се ствара атмосфера линча. О свим тим питањима треба да преговарају представници синдиката, а не самопроглашена група. Инсистирамо на разговору са премијером и позивамо Надзорни одбор да хитно реагује“, каже Чабаркапа.

Представник Јединственог синдиката Компаније новости Срећко Обрадовић није желео за УНС да коментарише развој ситуације у „Новостима“. Како је рекао, то је интерна ствар и није за јавност.

Новинари „Новости“ који не подржавају јуче објављене захтеве СИНОС-а кажу да су разочарани и у синдикате и у менаџмент.

„СИНОС један дан потпише одлуку да се свима смање плате, а онда после неколико дана донесе одлуку да хитно треба укинути ту одлуку. На огласној табли редакције стоје две одлуке истог синдиката, једна поред друге. То је невероватно. И сада председница СИНОС-а Драгана Чабаркапа оснива неку своју радну групу. У редакцији сви исто мисле, док синдикати бију неку своју битку. Послали су НУНС-у саопштење, одлуке у којима се говори и о неким интерним стварима у редакцији, као што су откривање оних који имају паралелни посао. Не треба на тај начин урушавати имиџ 'Новости'. Са друге стране, разочарани смо у руководство које не ради ништа и лопту пребацује искључиво на Надзорни одбор. Четири године руководство није понудило план решавања кризе, осим у 2015. када је предложено да се један број новинара прогласи технолошким вишком. Само смањују плату. Ово није први пут да су нам смањене плате од како је Дмитровић на челу. Пре неку годину смањили су нам коефицијенте и они никада нису враћени“, каже саговорник УНС-а запослен у „Новостима“.

Још један саговорник УНС-а из овог листа истиче да је ситуација последњих дана хаотична.

„Део колегијума и генерални директор забринути су за себе, док са друге стране запослени не знају ни сами како преживљавају. Плате нису редовне. Сви ти проблеми у Компанији трају већ дуго, нису нови, само су сада мало јаче одјекнули у јавности“, каже овај колега за УНС.

Он додаје да поделом у редакцији на две групе запослених постоји опасност да дође до урушавања имиџа 'Новости'.

„То ће се одразити и на тираж и на зараду од маркетинга. Ко ће сарађивати са фирмом за коју постоје најаве да ће се угасити. Сви окривљују једни друге, као на броду који тоне, а у ствари су сви заједно криви за овакву ситуацију јер ништа нису радили да до ње не дође. У свему овоме највише ће стврадати запослени и Компанија, док ће се менаџмент снаћи“, закључује колега који је желео да остане анониман.

Колеге додају да је државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић обећао помоћ и рекао да ће тражити састанак представника редакције са Надзорним одбором.

„Чекамо тај састанак на којем би Надзорни одбор требало да представи свој план решавања кризе“.

Коментари (4)

Остави коментар
нед

14.05.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:42

kasno ste se setili

Zasto niko od novinara Novosti ne kaze koliko je kvalitetnih profesionalaca primorano da napuste tu kucu od kako je Dmitrovic dosao?! Zato sto su mislili da sto ih vise ode, njima koji ostaju ce biti bolje! E, pa izgleda da nece! Sve sto je vredelo odavno vec nije u Novostima. Ko bi to trebalo da poveca tiraz?! Dmitrovic?! Redakcija?! Ma, dajte!

Одговори
суб

13.05.

2017.

Casper [нерегистровани] у 12:11

A plata Dmitrovica?

A plata Dmitrovica 500.000, gde to ima da glavni covek tolikog gubitasa ima platu na koju bi mu pozavidelj i Norvezani...

Одговори
суб

13.05.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 10:32

Може, али неће

Држава неће значајније помоћи ни Новостима ни било ком другом медију који има шансе да заличи на нормалан, јер је код нас држава = партија. То значи да партији одговара новинарско бављење приземним и ријалити стварима, да би за то време, без новинарске контроле, политичари и сумњиви бизнисмени могли да раде шта желе. Да није тако, не би Политика допала Богићевићу, а Новости Беку. Ситуација у Новостима може веома лако да се среди, да у року од шест месеци буде враћен добар део тиража изгубљеног у претходних неколико година, само ако се Новости врате својој традицији, школи Новости, најбољим тековинама професије. Е сад, да ли то може, када сви медији, па и Новости, живе од маркетинга, а сви знамо чији кум држи већину озбиљних оглашивача у својој агенцији и на тај начин посредно, али врло ефикасно, утиче на уређивачку политику. А као резерву имају и продајне мреже. Спас за Новости (и штампарију, па и дистрибутивну мрежу) је не продаја, него поклањање озбиљној медијској кући с једном једином обавезом, да компанију оздрави и да се бави новинарством.

Одговори
пет

12.05.

2017.

solunac anonymous [нерегистровани] у 18:59

beskorisne zalopojke

Pravo je cudo da ni u V.N. ni u novinskim udruzenjima koja ociglednoi ne zele ni da isteraju istinu, niti pomognu novinarima u nevolji, nema ni tracak nade da se izadje iz corsokaka. Resenje je jednostvno: ako je drzava voljna do pomogne, zna se koliko je i od koga punu podrsku imao prethodni glavni urednik Manojlo Vukotic, a potom i Ratko Dmitrovic. Od drzavnog rukovodstva. To rukovodstvo i danas moze jedino da pomogne ako hoce. Ako nece, odose i V.N kao i drugi mediji niz vodu, a zaposleni neka istini pogledaju u oci koliko su i sami, citanjem i hvalospevimna, diprineli ovakvoj katastrofi...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси