Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Владимир Радомировић нови председник УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 05. 2017.

Извор: УНС

Владимир Радомировић нови председник УНС-а

На Изборној скупштини Удружења новинара Србије (УНС) одржаној данас у Ивањици за председника је изабран Владимир Радомировић, главни уредник антикорупцијског сајта Пиштаљка. Скупштина је изабрала и нове представнике органа УНС-а, 40 чланова Управе и по пет чланова Надзорног одбора и Суда части.

“Велика част је бити на челу УНС-а, Удружења које сеже у 19. век. Такве институције треба одржавати и јачати. У наредном периоду ћемо радити на јачању Удружења кроз ширење чланства, повезивање са удружењима у региону, кроз залагање да се два одсто од годишњих буџета издваја за локалне медије који су окосница сваког демократског друштва. Помоћи ћемо новинарима да се изборе за своја колективна права”, рекао је Владимир Радомировић који се претходно захвалио Љиљани Смајловић и Нину Брајовићу на свему што су урадили на одржању и јачању Удружења.

“Инсистираћемо да се истраже околности страдања наших колега, не само Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић, већ и оних који су страдали у току рата на Косову и Метохији и колега са Радио-телевизије Србије које је НАТО убио 1999. године”, рекао је Радомировић и закључио да је новинарство једна од најлепших професија и да је бавити се њоме привилегија. 

Владимир Радомировић рођен је 25. септембра 1973. године у Београду, где је завршио основну и средњу школу и студирао енглески језик и књижевност на Филолошком факултету.

Новинарством је почео да се бави 1994. године, најпре у редакцији „Времена“, а потом у „Данасу“, „Нашој Борби“ и магазину „Статус".

Од 2003. до 2005. године радио је на Телевизији Б92 као новинар и уредник вести, да би 2006. прешао у „Политику“, где је био заменик уредника спољнополитичке рубрике и, током 2008. године, заменик главног и одговорног уредника.

После смене Љиљане Смајловић са места главне уреднице, са групом колега указивао је на цензуру коју је спроводио нови главни уредник, као и на сукоб интереса у којем се нашао тадашњи премијер Мирко Цветковић, чија је фирма зарађивала на уговору са „Политиком“. После вишемесечног малтретирања и цензурисања текстова, група новинара добила је отказе крајем 2009. године.

Користећи ово искуство и потребу да се новинари заштите од притисака, а новинарски извори од претњи, Радомировић и неколико колега из „Политике“ 2010. године направило је „Пиштаљку“, портал за пријављивање и истраживање корупције, као и за заштиту узбуњивача.

На Скупштини је био присутан 131 редован члан УНС-а. Скупштини су се обратили и државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић, председник Удружења новинара Црне Горе Горан Ћетковић и председница Главног одбора Независног струковног синдиката РТВ и филмских радника Србије из РТС-а Ана Ђурковић.

Ко су изабрани чланови Управе, Извршног и Надзорног одбора, као и Суда части УНС-а погледајте ОВДЕ.

Коментари (7)

Остави коментар
пет

19.05.

2017.

mira [нерегистровани] у 11:39

Re: zašto se ne potpišete

Čestitke. Rad sve govori.

Одговори
уто

09.05.

2017.

Mali Buda [нерегистровани] у 15:27

Re:

Skupština je rekla svoje. Radomiroviću treba pomoći da nastavi da "duva" i u UNS-ovu pištaljku.Puno je problema i oko srpskih medija godinama se vrznaju kojekakvi "narandzasti" alarmi.Najgori su oni koji se tiču snishodljivosti i gubljenja dostoijanstva profesije. Novinari sve više liče na klovnove ili sitne čininvike sa prljavim okovratnicima.Najtragičnije je i to što jedan broj njih svoj posao poistovećuje sa učešćem u kakvom rijaliti programu i da ne trepne pred najširim auditorijumom kaže "Sutra će na Balkanu početi rat. Majke mi"...
Ljilji Smajlović, veliko hvala. Ona je svoje stolovanje u UNS-u završila sa čistom desetkom.Ova istinska heroina srpskog žurmnalizna sačuvala je njegove ključne vrednosti od raznih tranzicionih utvara i karakondzula uz energično suprostavljanje svim oblicima medijskog "inžinjeroinga" koji je pretio iz labaratorija političkih grupacija i pojedinaca na vlasti. Čvrst i jasan stav uz autorski "začin" u svakom medijskom proizvodu znala je da ceni kao zanatsku izuzetnost.Ljiljo,Tako nešto mogu veliki profesionalci i dobri ljudi!

Одговори
уто

09.05.

2017.

Dejan Has UNS4477 [нерегистровани] у 14:50

Čestitka

Čestitam novom predsedniku. Vi koji tražite diplome da li ste pročitali biografiju novog predsednika UNS-a. Ne poznajem ga lično , ali biografija sve govori , šta je i gde je sve radio. To je bolje od raznih i redovnih diploma, o onim drugim netreba trošiotim reči. Da li pamtite kada smo najbolje i najbezbednije živeli. Kada nam je zemlju vodio bravar , kako to mnogi vole da naglase za Josipa Broza Tita. Tada su najveći prestupnici bili tapkaroši ispred bioskopa. A sada ?? Podržimo novog predsednika i da novinarstvu ponovo postane profesija od ugleda.

Одговори
пон

08.05.

2017.

anonymous 1 [нерегистровани] у 20:34

Re: Diploma

Bolje cestito zavrsena srednja skola nego kupljen master ili doktorat.

Одговори
нед

07.05.

2017.

Realan [нерегистровани] у 21:00

Hm...

Mediji su privezak vlasti. Uz nestručnu partiokratiju idu i "stručni" predsednici. (Anti)sistem negativne selekcije ne sme biti narušen.

Одговори
нед

07.05.

2017.

Vera [нерегистровани] у 11:40

Čestitka



Čestitka novom predsedniku .Prve poruke su odlične , a jde da mu pomognemo da ih ostvari .Hvala gospođi Ljiljani i Ninu na onome što su do sada uradili za Udruženje .

Одговори
нед

07.05.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 10:29

Gde je fakultet

U ovom drustvu samo srednjoskolci i penzioneri se biraju i pitaju ! Bruka i sramota za esnaf! Novi predsednik zavrsio osnovnu i srednju skolu, kao da je to nesto sto ne bi trebalo da se podrazumeva. Takvima, ne samo u novinarstvu, nije mesto na rukovodecim polozajima ! Kako to gluvima i slepima objasniti ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси