Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНЕСКО објавио приручник за новинаре „Тероризам и медији“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 03. 2017.

Извор: УНС

УНЕСКО објавио приручник за новинаре „Тероризам и медији“

У приручнику намењеном новинарима „Тероризам и медији“ који је ове године објавио УНЕСКО дате су смернице новинарима како да реагују у кризним ситуацијама када извештавају о тероризму и насилном екстремизму.

„Основни циљ приручника је да помогне медијима у проналажењу равнотеже између слободе и одговорности за информисање, између права да се зна и дужности да се заштити, уз поштовање основних норми и вредности новинарства“, пише у приручнику.

У смерницама за медијско извештавање представљене су замке у које новинари могу упасти при извештавању о тероризму и  упућује им се позив да не инсистирају на сензационализму по сваку цену.

 „Терористички напади су често пажљива кореографија која привлачи пажњу електронских медија и међународне штампе. Тероризам је усмерен да народ гледа, а не на стварне жртве", написао је 1995. године стручњак за тероризам Брајан Џенкинс, а објављено је у приручнику.

У њему се још може прочитати који су основни проблеми у медијском покривању тероризма, етика и начела, медији на првим линијама, покривање напада, интеракција са терористичким групама, безбедност новинара…

Приручник „Тероризам и медији“ на енглеском језику можете бесплатно преузети овде.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

01.04.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:22

Medijski terorizam?

Ako se pod (elektronskim) medijem podrazumevaju radio-program i televizijski program i elektronska izdanja dnevnih i periodičnih novina, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), i ako se u obzir uzme novouvedeni termin "kibernetski terorizam" ("kiber-terorizam"), - pitam se i pitam vas zasto bi onda u praksi bio suvisan termin "medijski terorizam"?

Одговори
суб

01.04.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 10:50

Kibernetski terorizam

U ovom prirucniku (http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002470/247074e.pdf) pominje se, pored "terorizma" i termin "kibernetski terorizam" (krace: "kiber-terorizam"), koji se u francuskom recniku "larus" definisan kao "svi ozbiljni, veliki napadi (virusi, piraterija, itd) pokrenuti na kompjuterima, mrežama i informacionim sistemima preduzeća, ustanove ili države, sa ciljem izazivanja opšteg poremecaja koiji moze da izazove panikeu".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси