Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге се у УНС-у опростиле од Анђелка Драгојевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 03. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Колеге се у УНС-у опростиле од Анђелка Драгојевића

Комеморација дугогодишњем новинару „Борбе” и „Вечерњих новости” и члану УНС-а Анђелку Драгојевићу одржана је данас у Удружењу.

У присуству породице, супруге Љиље и сина Срђана, колега и пријатеља о Драгојевићу је говорио Растко Гузина, некадашњи председник Клуба новинара ветерана УНС-а.

Гузина је рекао да је све који су Анђелка знали погодила вест да је 17. марта преминуо, јер је био колега изузетних вредности који је цео живот посветио развоју и унапређењу новинарства, уградио у њега своје знање и умеће.

„Све је то чинио достојанствено, одано, из душе и пуним срцем. За њега је новинарство било битна одредница живота, специфична полуга за ширење мисли и изражавања, заштиту колега и интереса професије, као и јачање солидарности. Писао је рационално, али не хладно, одмерено, али не уздржано, чисто, али не суво", рекао је Гузина.

Он је додао да је Драгојевић спадао у плејаду новинара који су прошли пут од сарадника, преко уредника рубрике до помоћника главног уредника.

"Био је један од најлуциднијих коментатора и колумниста. Колеге су га поштовале и цениле, а читаоци још више. Посебно га је привлачило истраживачко новинарство. Објавио је више историјских фељтона и није остављао перо све док му је то дозвољавало здравствено стање. У свом дому био је нежан отац и супруг, човек који је уживао у породици и с великом љубави говорио о њој", рекао је Гузина.  

Некадашњи главни и одговорни уредник „Новости“, Раде Брајовић описао је Драгојевића као вансеријску личност, како новинарски, тако и људски.

„Иако смо генерацијски били блиски много сам од њега научио. Био је посебно искрен човек. Он је откривао истину, трагао је за њом, како у писању, тако и у свакодневици. Ретко се деси да се тако сложе и подударе  појмови и симболи, као што је његово име и презиме - Анђелко Драгојевић, анђео и драг. Скромност је била његова особина. Понашао се скромно и није истицао своје вредности“, рекао је Брајовић.

Истакао је да су се Удружење и „Вечерње новости“ растали са једном од највећих личности која је радила у новинарству.

„Посебно драга успомена је његов однос према Срђану. Није волео много да се хвали. Са великим задовољством слушао је моје аматерске опсервације о ’Лепим селима’, о сценама из пећине. Волео је да слуша о томе али је увек избегао да на јавном месту изрази опсервације о свом сину“, рекао је Брајовић.

Анђелко Драгојевић родио се 21. новембра 1934. године у Србици на Косову и Метохији. Дипломирао је књиженост на Филозофском факултету у Београду 1959. године.

Био је новинар „Борбе“ од 1961. до 1968. године, а потом радио у „Вечерњим новостима“ до 2000. године. У „Новостима“ је био и директор ООУР „Вечерње новости“, а у „Борби“ је био и заменик генералног директора за новинско-издавачку делатност.

Добитник је годишње награде „Вечерњих новости“ за подвиг године и награде за животно дело „Слободан Глумац“. Награду за животно дело Удружења новинара Србије добио је 2008. године.

Преминуо је 17. марта у Београду.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

29.03.

2017.

Нада Дринска у 23:38

Још један поздрав од ветерана

Опростисмо се још једном од нашег драгог колеге Анђелка Драгојевића... Било је тужно и сузе су се виделе у свим очима... Говорили су они који су добро познавали његово дело, а и привагно га познавали Растко Гузина и Раде Брајовић... Ја сам се јавила за реч и поменула наше дружење у клубу ветерана Удружења новинара Србије, и прочитала као последњи поздрав његов допринос Удружењу новинара Србије (клубу ветерана), где се јавио међу првима, када смо одлучили да допринесемо новинарству и као ветерани. Анђелко је истраживао неко време, досад неистражено и необјављено о нашем ветерану Петру Петровићу Његошу, и ја сам записала тог дана све што је изговорио и, поготову битно досад непознато о Његошу. Касније сам ово објавила на сајту Видовдана и већ тада рекла колико је ово било битно.
Са пуно поштовања и захвалности према нашем драгом колеги новинару, ветерану, Анђелку Драгојевићу, помогох да ово његово истраживање и изношење нових података о великом Његошу продре у јавност до наших читалаца...
Изгледа да моје колеге нису сматрале за битно да ово помену на данашњој комеморацији.

Нада Дринска, новинар и писац

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси