Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Извештај Заштитника грађана: Обустављање финансијске подршке вид угрожавања ТВ Апатин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 03. 2017.

Извор: УНС

Извештај Заштитника грађана: Обустављање финансијске подршке вид угрожавања ТВ Апатин

Притисци локалне власти са којима се од прошле године суочава ТВ Апатин, а поводом којих је Удружење новинара Србије (УНС) неколико пута реаговало, забележени су и у Редовном извештају о раду Заштитника грађана за 2016. годину.

„Обустављање финансијске подршке медијима због њиховог извештавања који не погодују политичким структурама, још један је вид притиска и угрожавања медија. Повод за престанак уговореног суфинансирања између општине Апатин и ТВ Апатин били су вест и снимак о отмици једног политичара, а данас одборника СО Апатин, који су емитовани у информативној емисији ТВ Апатин у мају 2016. године. Након објављивања те информације, одборник је демантовао отмицу, упркос снимцима ТВ Апатин, чија аутентичност до данас није оспорена од стране ниједног органа. Општински орган управе, почев од јуна 2016. године, престаје да врши исплате ТВ Апатин по основу важећих уговора о суфинансирању, па ни након донетог решења Комисије за контролу државне помоћи од 04. 10. 2016. године. Уследили су потом бројни притисци на чланове редакције ТВ Апатин, у виду личних застрашивања, као и претњи члановима њихових породица. Након тога са тринаесторицом запослених је, на њихов лични захтев, раскинут радни однос, иако им је ТВ Апатин, упркос финансијским тешкоћама, све до момента раскида уговора о раду, свима исплаћивала плату у целости и на време“, наводи се у Извештају.

Подсетимо, Удружење новинара Србије (УНС) пратило је случај и реаговало на притиске којим је ТВ Апатин изложена јер је дошла је на удар у мају прошле године изабране локалне власти.

ТВ Апатин је у време прављења скупштинске већине емитовала снимак безбедносних камера на ком се види да локални напредњаци испред зграде Општине насилно у кола уводе носиоца локалне листе Српске радикалне странке Миодрага Павловића.

Нова власт након тога је суспендовала раније потписан уговор са ТВ Апатин преставши да исплаћује средства која је комисија на Конкурсу за пројектно суфинансирање садржаја од јавног значаја доделила овом медију.

Локалне власти тражиле су од Комисије за контролу државне помоћи да провери суфинансирање ТВ Апатин због „сумње да је ова телевизија прекорачила износ де минимис државне помоћи“. Иако је Комисија донела одлуку да ТВ Апатин није прекорачила дозвољени износ од 23 милиона динара за три године, Општина није наставила да уплаћује новац по пројекту.

УНС је у септембру прошле године истакао да је суспендовање уговора, непоштовање уговорних обавеза и кршење Закона о јавном информисању и медијима недопустиво и да сматра да је прекид суфинансирања локалне телевизије притисак на слободу медија довођењем новинара и медијских радника до ивице егзистенције.

У делу Годишњег извештаја Заштитника „Слобода изражавања“, осим случаја апатинске телевизије, наводи се и да се стање у овој области није променило у односу на прошлу годину, као и да је и Европска комисија у свом извештају за 2016. годину навела да није постигнут напредак када је реч о слободи изражавања.

Истакнут је и пример недељника НИН који је због текста „Небојша Стефановић главни фантом из Савамале“ тужио министар полиције Небоша Стефановић, наведено је да су се велика очекивања од Медијске стратегије и сета законских решења у 2016. години показала као неоправдана, да је приватизација оправдано узнемирила јавност у погледу остваривања функције јавног информисања у Србији, да су претње, насиље и застрашивање новинара остали тема која забрињава, али и да су медији током 2016. године прекршили новинарски кодекс у чак 5.477 текстова.

Редовни годишњи извештај о раду Заштитника грађана у целости погледајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси