Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ још без одговора о одлуци СББ-а да Н1 буде канал број 1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 03. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

РЕМ још без одговора о одлуци СББ-а да Н1 буде канал број 1

Компанија СББ од сутра, 15. марта, мења распоред канала па ће тако, како је најављено, телевизија Н1 бити на броју 1 на даљинском управљачу на ком је до сада био РТС 1, РТС 1 на другом, а РТС2 на броју 15. Најављена промена изазвала је полемику о томе може ли кабловски диструбутер самостално да мења нумерацију канала или је одлука о томе ипак у надлежности Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Наиме, у Закону о електронским медијима, у члану 22, став 1, тачка 12 прописано је да регулатор „ближе утврђује логичку нумерацију канала“.

У члану 100, став 12 и 13 овог Закона стоји да је „оператор, осим оператора дигиталне мреже за терестричко емитовање, у односу на услуге које пружа без условног приступа, дужан да на захтев Регулатора достави податак о броју корисника услуге дистрибуције и емитовање медијских садржаја. Оператор је дужан да приликом дистрибуције медијског садржаја поштује логичку нумерацију канала, коју одређује Регулатор узимајући у обзир природу медијске услуге и зону покривања за коју је издата дозвола за пружање медијске услуге“.

Како је објављено на сајту Н1 „по опште усвојеном тумачењу, одредба из члана 22 Закона се односи искључиво на Мултиплекс. Област кабловских провајдера потпуно је изостављена из Закона о електронским медијима и не постоји ни један једини члан закона који РЕМ-у даје право да одређује нумерацију кабловских канала у мрежама приватних провајдера“.

На питање УНС-а да ли је РЕМ надлежан за утврђивање логичке нумерације канала и за приватне провајдере, генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић за УНС је само рекао да је „у петак РЕМ-у стигао захтев РТС-а да се преиспита одлука СББ-а о новој нумерацији канала у дигиталној понуди и да ће Савет РЕМ-а наредних дана одлучивати о том захтеву“. 

Генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић за УНС каже да Јавни сервис од СББ-а није претходно добио никакво обавештење да ће се нумерација канала променити.

„По Закону о електронским медијима РЕМ је тај који одређује логичку нумерацију канала. Овде свако мисли да може да ради шта хоће. Јавни медијски сервис обратио се РЕМ-у пре две године, у лето 2015, са захтевом да канали Јавног медијског сервиса буду на позицијама 1 и 2, али од њих нисмо добили одговор. Још два пута смо им после писали, а сада смо поново поднели исти захтев јер је то тело по Закону надлежно да одређује нумерацију“, каже Бујошевић.

На питање како тумачи наводе на сајту Н1 да по Закону о електронским медијима РЕМ није надлежан за нумерацију канала приватних кабловских провајдера Бујошевић каже да ни Н1, а ни он нису надлежни за тумачење закона и да ће о томе одлучивати РЕМ.

„Не могу сада да кажем какву ће штету ова промена нанети РТС-у. РТС је апсолутно најгледанија телевизија и гледаност Н1 се сигурно неће повећати променом нумерације. РТС бележи историјску гледаност. Прошле године смо 342 дана били најгледанији, а сада смо већ 156 дана узастопно најгледанији. Од кад се мери гледаност РТС није био гледанији“, рекао је Бујошевић и истакао да „није најважније какву ће штету претрпети Јавни сервис, већ то да се овде ради о томе шта је једној држави важно, шта је приоритет и ко одређује правила игре – да ли су то институције или су то моћни појединци“.

ТВ Н1 која је у власништву Јунајтед групе чији је СББ део, објавила је на свом сајту да РЕМ „има намеру да спречи кабловски провајдер СББ да од 15. марта промени распоред кабловских канала на својој мрежи“ и навела да „сматра да се ради о политичким притисцима, иза којих стоји намера да се по сваку цену умањи гледаност јединог независног ТВ канала у земљи“.

Директорка корпоративних комуникација СББ-а Јована Лукић за УНС је рекла да су СББ-у„увели нов распоред дигиталних канала како бисмо омогућили корисницима једноставније коришћење наше телевизије. За сада немамо инструкције од РЕМ-а што се тиче распореда канала. Логичка нумерација за сада не постоји и није потребна посебна дозвола. На исти начин као и до сад, корисници могу да направе листу канала и распореде их према својим интересовањима“.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.03.

2017.

dragiša petrović [нерегистровани] у 17:29

SBB JE NAGORE ŠTO NAM SE DOGODILO

Ako REM i država Srbija,preko svojih zakona, na zaustavi ovo divljanje N1 - ko zna šta nas očekuje u budućnosti! Korisnik sam SBB i ovih dana ću se ,posle dve obaveznr godine, odjaviti,kao i veći broj prijatelja koje poznajem, jer je njihov kvalitet nikakav: stalno su u nekakvim prekidima, zamrztnute slike(govorim o Kragujevcu) su stalne ,a fiksni telefon - da o tome ne govorim. Najpre, ton ide kao preko satelita, kada vas neko pozove daje znak da je slobodna linija iako vi govorite, i mnogo što šta drugo. SBB je našto najgore što nam se desilo. Pitam se- da li zbog toga što je vlasnik ili suvlanskjnik bivši direktor CIA moramo mi gradjani sve da trpimo.Političari kako hoće,ali je njihova obaveza da zaštite svoje gradjane. Dragiša Petrović,Kragujevac

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси