Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Без колумне Божидара Мандића у „Данасу“ због спора око хонорара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 03. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Без колумне Божидара Мандића у „Данасу“ због спора око хонорара

Дугогодишњи колумниста листа „Данас“ Божидар Мандић у недавном интервјуу за недељник „Експрес“ рекао је да од октобра прошле године више не пише за овај лист због спора са редакцијом у вези са хонораром.

Како је Мандић рекао за сајт УНС-а, у октобру 2016. године, лист „Данас“ је престао да објављује његову колумну.

„Био сам колумниста око петнаест година, писао сам антицивилизацијске текстове. То су били философски текстови, не политички. Првих седам година добијао сам хонорар, а онда наредних седам нисам. Када су пре седам година престали да уплаћују хонораре, речено ми је да су тешка времена, да је криза и да сачекам. Пре четири месеца упитао сам редакцију да ли планирају да уплате хонорар. Није ми најважнији новац, али ме је интересовало шта се са тим дешава. Рекао сам им да желим и бесплатно да наставим да пишем, ако не могу да ми дају хонорар, али да у том случају на крају текста пише да Божидар Мандић бише бесплатно за 'Данас'. Послао сам и писмо главном уреднику листа, али сам од њега добио груб одговор. На крају ми нису ни објавили последњу, опроштајну колумну и то је за мене била велика увреда“, рекао је Мандић.

Мандић прича да му новац није на првом месту, али да је предлогом да у тексту стоји да пише бесплатно хтео да покаже да колумнисти данас у Србији не примају огромне хонораре за оно што пишу, какво мишљење влада.

„Хтео сам да људи знају да ми не добијамо огроман новац за то. Данас се нарочито не плаћају колумне које нису политичке природе. Хтео сам да истакнем систем који постоји, а то је да одређени колумнисти добијају велике хонораре, али највећи број њих добија или симболичне или никакве“, каже Мандић.

На питање УНСа- зашто је овај лист престао да објављује колумне Божидара Мандића, из „Данаса“ су одговорили да је тачно да је Мандић колумне у овом листу објаљивао од 2001. до 2016. године, али да није постојао уговор о хонорарној сарадњи који подразумева одређена плаћања.

“Од почетка излажења 1997. године 'Данас', у једном свом сегменту функционише као јавна трибина на којој се оглашавају интелектуалци, уметници, ствараоци из разних области са својим размишљањима и погледима на разна питања. Та врста сарадње ни у једном случају није третирана као хонорарни рад, већ се базирала на обостраној процени и аутора и редакције, да је у заједничком интересу да се одређени текстови публикују у 'Данасу'. На тај начин је и мултимедијални уметник Божидар Мандић сарађивао са 'Данасом'. Његове рубрике објављене у 'Данасу' биле су део ширих уметничких пројеката од којих је он касније правио књиге. 'Данас' је такође, на некомерцијалној основи промовисао и друге активности НВО 'Породица бистрих потока' на чијем је челу Божидар Мандић (бесплатно објављивање огласа за фестивал Шумес и др). И то је рађено на начин како 'Данас' сарађује са многим, пре свега, културноуметничким ауторским групама”, навео је главни уредник “Данаса“ Драгољуб Петровић за сајт УНС-а.

Мандић је тек 2016. променио став према сарадњи са “Данасом” и поставио питање свог хонорара каже Петровић.

“До тада се све углавном базирало на програмској блискости и некомерцијалној сарадњи уметника Божидара Мандића и његове НВО и редакције 'Данаса'. Редакција је покушала да у договору са пословодством нађе неко решење, али није било могућности да се у постојећој финансијској ситуацији одговори његовим ретроактивним захтевима за хонорарима, о чему никад није ни постојао неки дефинисани договор. Једним увредљивим писмом Божидар Мандић је прекинуо сарадњу са 'Данасом'. Редакција жали због оваквог епилога али објективно није у могућности да сада преокрене стање о којем је годинама постојала прећутна сагласност између 'Данаса' и Божидара Мандића”, рекао нам је Петровић.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.03.

2017.

Dugogodisnji clan UNS [нерегистровани] у 18:45

Bruka

Sramotan odgovor Danas-a, uz ocito izbegavanje da se objasni ma i jedan pokusaj Mandica da nastavi saradnju. I jedna laz - Danas je ispocetka placao honorare Mandicu sto on i sam kaze, pa su prestali!! Kako su to radili bez ugovora? Nelegalno?! Uostalom, Bozo, ko jos mari za novine sa 5000 prodatog tiraza!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси