Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Деманти Народне библиотеке Смедерево: Чувамо националну баштину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 03. 2017.

Извор: УНС

Деманти Народне библиотеке Смедерево: Чувамо националну баштину

"Народна библиотека Смедерево" демантовала је наводе из текста „Народна библиотека Смедерево укоричене новине продала `Папир сервису`“ који је данас објавила агенција Бета.

У тексту агенције Бета стоји да је Народна библиотека Смедерево „данас избацила из Фонда и продала 'Папир сервису' пун камион генерацијама коричених дневних издања Политике, Борбе и локалне штампе“.

"Међу 'покислим' комплетима, према аматерској фотографији, највише је издања Политике и Борбе и локалног недељника Наш глас, али с обзиром на скромнији обим и димензије појединих комплета јасно је да су бачени и неки примерци новина које су излазиле до годину дана и краће. Лист за политику радикално-социјалистичке странке "Народна воља" покренут је октобра 1875. и угасио наредне године, Напредњак (1894), Смедеревски журнал (1921/3) Милана Јовановића Стоимировића или Гласник Подунавља (1928)", писало је у Бетиној вести.

"Дана 6. фебруара 2017. године дошло је до пуцања канализационе цеви која је проузроковала поплаву у депозитном простору где се налази укоричена периодика. Градска стамбена  агенција Смедерево је извршила привремену санацију квара. Одлуком директора Библиотеке, 7. фебруара 2017. године је формирана Комисија за ревизију и отпис оштећене и неупотребљиве библиотечко-информационе грађе (дел. број 75/2017), која је сачинила извештај, пописну листу и фотодокументацију о насталој штети", наводи се у саопштењу Народне библиотеке.

Како су истакли из ове институције, због ванредне ситуације, истог дана је сазван хитни састанак Управног одбора Народне библиотеке Смедерево и након увида у фактичко стање и Извештај Комисије, донета је Одлука о ванредном отпису оштећене грађе (дел. број 77/2017).

"Према Извештају Комисије, од 82 годишта коричене Политике, отписана су 4 годишта (1964, 1965, 1974, 1975). Од 43 годишта Борбе, отписано је 7 годишта (1982-1988). Ниједан наслов, нити годиште старе и ретке и завичајне периодике из фондова Библиотеке није отписан овом приликом (Наш глас, Смедеревски журнал, Глас Подунавља, Напредњак), па самим тим ни отуђен. У Народној библиотеци Смедерево нема сачуваних примерака недељника Народна воља. Народна библиотека Смедерево поступком дигитализације, уз поштовање ауторских и сродних права, додатно штити колекцију завичајних новина и часописа", пише у саопштењу.

Како додају, оштећену и отшисану грађу дали су на рециклирање, у складу са препоруком Агенције за заштиту животне средине.

"Цео поступак је спроведен према одредбама Закона о библиотечко-информационој делатностим (“Службени гласник РС”, број 52/11) и Правилника о инвентарисању, обради, ревизији и отпису библиотечкo-информационе грађе и извора, као и вођењу евиденције о библиотечкo-информационој грађи и изворима („Службени гласник РС“, број 47/13)", пише у саопштењу Народне библиотеке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси