Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Породица Имери сумњичи врх ПДК за убиство новинара Енвера Маљокуа и Џемаиља Мустафе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 01. 2017.

Аутор: Јелена Петковић Извор: УНС

Породица Имери сумњичи врх ПДК за убиство новинара Енвера Маљокуа и Џемаиља Мустафе

Имена убијених новинара на Косову Енвера Маљокуа и Џемаиља Мустафе нашла су се у писму које је породица убијеног активисте Демократске лиге Косова (ЛДК) Хакија Имерија послала Специјалном суду за ратне злочине ОВК у Хагу. Писмо породице Имери сумњичи врх Демократске партије Косова (ПДК) на челу са Хашимом Тачијем за умешаност у на десетине политички мотивисаних убистава.

 - На врху ове организације били су Азем Суља, Џавит Хаљити, Реџеп Сељими и Хашим Тачи, као политички директор ОВК - наводи се у делу текста упућеног специјалном тужиоцу, Американцу Дејвиду Швендиману, а у коме се још објашњава да је реч о тада ривалској "слабијој, али агресивнијој организацији" у односу на ЛДК.

- Постоји сумња да су починили бројна политичка убиства, попут убистава Ахмета Краснићија, Енвера Маљокуа, Џемаиља Мустафе и на десетине других - стоји у писму. 

Хаки Имери, члан странке Ибрахима Ругове, прво је киднапован, а затим убијен под неразјашњеним околностима 1999. године. Енвер Маљоку, такође близак Ругови, убијен је 11. јануара 1999. године. Објављивао је "Информатор". Убијен је док се враћао са посла, у поподневним сатима, неколико метара од стана у приземљу блока у Сунчевом брегу у Приштини. 

Џемаиљ Мустафа, сарадник "Бота Сота" убијен је 23. новембра 2000. године у Приштини, на исти начин као и Маљоку. Убила су га два непозната починиоца на улазном степеништу зграде у којој је живео. Лист "Бота сот" је 2012. објавио да су власти биле близу хапшења Мустафиног убице, а који су идентификовани као припадник законодавне власти и полицајац.

Од 12 случајева убијених и киднапованих новинара током и након сукоба на Косову, Специјално тужилаштво Косова води истрагу само у ова два.

Убиство новинара Енвера Маљокуа је у фази прелиминарне истраге, док је убиство Џемаиља Мустафе у истрази. По окончању, Специјално тужилаштво Косова намерава да их преда на процесуирање локалним властима.

Током сукоба ЛДК Ибрахима Ругове и ПДК Хашима Тачија око превласти десила су се многа политичка убиства међу косовским Албанцима. Две странке данас су у коалиционој влади у Приштини. 

 Писмо породице Имери у целости, на албанском језику, можете погледати ОВДЕ.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси