Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Блиц“ се на сарадњи захвалио и колумнисти Драгољубу Жарковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 01. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

„Блиц“ се на сарадњи захвалио и колумнисти Драгољубу Жарковићу

Главни уредник недељника „Време“ Драгољуб Жарковић, после скоро осам година, више не пише колумну за дневни лист „Блиц“. Пред Нову годину, када је отпустила око 15 новинара, компанија Рингиер Аксел Шпрингер на сарадњи се захвалила и њему. Како Жарковић каже за УНС, у време последњег таласа отпуштања у „Блицу“, телефоном му је саопштено да, од Нове године, овај лист „неће више моћи да објављује његове колумне“.

„Позвао ме је неки младић и рекао да моје колумне које су излазиле сваког понедељка више неће бити објављиване. Знате, пре него што сам почео да пишем за ’Блиц’, да сарађујем са њима звали су ме главни уредник и директор, а сада су дали неком мени непознатом да ме зове. Дечко је био  љубазан и видело се да му је непријано што мора да ме обавештава, али то није било у реду. Могао је неко од њих другарски да ме позове и каже шта је у питању, а не овако“, каже Жарковић.

Он додаје да му је, на питање због чега раскидају сарадњу, речено да је „укинут буџет за колумнисте“.

„На моје колегијално питање шта ће бити са другим колумнистима, рекли су ми да су неки од њих ’везани специјалним уговором’ што не знам шта им значи, а да други ’раде за џабе’. Ако је тако, то је увредљиво за професију. Те колумне онда немају никакав коментаторски смисао, већ прелазе у ПР. Бесплатне колумне, ономе ко их пише, могу само да донесу одређену корист и то најчешће политичку. Ништа друго“, рекао је Жарковић УНС-у.

Како додаје, људи су већ приметили да његових редовних колумни нема.

„Питају ме људи на улици што не пишем. Онда ми буде непријатно да објашњавам. Ћутим. Чујем да се коментарише и на друштвеним мрежама“, каже Жарковић.

Он истиче да верује да у Рингиеру имају финансијске потешкоће, али да не верује да ће се оне решити укидањем колумни и отпуштањем новинара.

„Две ствари ми ту веома сметају. Прва је та што ме о прекиду сарадње нису обавестили исти ти људи који су ме пре осам година звали да пишем, а друга је та што не верујем у њихово образложење да ће на мени да уштеде“, рекао је Жарковић.

 

Коментари (5)

Остави коментар
пон

23.01.

2017.

PETAR [нерегистровани] у 10:24

Re:

e ovo je problem srpskog novinarstva. umesto da podrzis kolegu, jer ces sutra i ti doci pod "noz" podguznih muva od vlasnika i urednika medija, ti pitas koliki je zakovicev honorar. bedno, svakako! ne prilici esnafu. a izostale esnafska solidarnost i kolegijalnost!

Одговори
чет

19.01.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 09:50

MЕТРОПОЛИЗАЦИЈА

Мој прилог овој причи о метрополском уредничком тезгарењу "ја теби ти мени" придодајем чињеницу да су једино Данас и НИН повремено дозвољавали да се испод њихових колумни потпише и неко из унутрашњости.Код осталих је "сва српска памет у Београду"!То се види по гостима у ударним политичким емисијама готово свих ТВ медија са националном фреквенцијом, почев од оне чувене емисије ТВ ведете Оље Бећковић. на Б 92. А то свакако вређа и раднике, сељаке и поштену интелигенцију из унутрашњости Србије.
А господин Жарковић, уместо да ћути о свом тезгарењу у Блицу, још се и јавно жали што је изгубио тезгу код Симоновића. Очигледно га није ни брига што су многи новинари Блица управо ових дана бивали обавештавани да остају без радног места и посла уз који су хранили себе и своје породице.Саветујем му да под хитно оперише катаракту!

Одговори
уто

17.01.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 12:24

LICEMERJE BEOGRADSKIH NOVINARA

Apsolutno ste u pravu.U beogradskim redakcijama jedni drugima nameštaju kolumne,plaćaju "debelo",a kada bi se dogodilo,kako i sami kažete,da neko od njihovih dopisnika piše za drugi list radi nekakve "crkavice" odmah bi dobio "šut kartu".I sam sam doživeo tako nešto. To je to licemerje te tkz. beogradske novinarske "elite". Osudjujem Blic što je na ulicu oterao toliko novinara,ali verujem da Žarković je dobijao visok honorar,ne bi u suprotnom ovako reagovao,niti ovako objašnjavao plaćene ili neplaćene kolumniste.G.Žarkoviću, da li vi ne verujete da ima novinara koji vole to časno zanimanje i nije im baš u svakom trenutku vaan dinar. Grešite đto mislite da se time ponižava profesija.
Ja bih još nešto dodao: taj beogradski krug novinara po sistemu "ja tebi, ti meni" vidljiv je i u dodeljivanju nagrada.U tome prednjači NUNS,ali i redakcije poput Danasa,Vremena,NIN-a,Blica ...Gospodinu Žarkoviću savetujem da ne plače nas svojom sudbinom,jer se i on tako ponaša prema drugima.

Одговори
пон

16.01.

2017.

PK [нерегистровани] у 19:30

Licemeri

Vesa Simonović je izdao još jednog svog prijatelja i kolegu.

Одговори
пон

16.01.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 14:58

ТЕЗГЕ

Као новинар који живи јужно од Београда сматрам да би било поштено да је колега Жарковић навео и колики му је био месечни хонораз за колумнистичку тезгу у Блицу. Не верујем да је висина тог хонорара буила непозната и новинарима у самом Блицу.А иначе ми је познато да уредници београдских медијас радо једни другима омогућавају овакве тезге за солидне паре, а не знам како би се провели њихови новинари када би под пуним именом и презименом тезгарили у другим медијима.Неки зато тезгаре под псеудонимима, како би зарадили још коју цркавицу уз новинарску плату.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси