Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сахрањен Александар Петковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 12. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Сахрањен Александар Петковић

Некадашњи новинар "Борбе", савезни секретар за информације и члан УНС-а Александар Петковић сахрањен је данас на Новом гробљу у Београду.

Александар Петковић рођен је 1926. године у Клисури код Беле Паланке. Дипломирао је на Високој новинарско-дипломатској школи.

Новинарством је почео да се бави 1945. године. Радио је у „Младом борцу“, био уредник у “Омладинској пруги“ и „Омладини“ и новинар „Борбе“. Први је главни уредник, а касније и директор листа „Младост“.

Александар Петковић био је савезни секретар за информације и члан Савезног извршног већа.

Члан Савеза новинара Југославије постао је 1947. године. Био је генерални секретар и потпредседник Савеза.

Главни је уредник годишње едиције „Југославија и свет“, као и монографија „30 година самоуправљања у Југославији“ и „Југославија 1941 -1981“. Коаутор је неколико књига „Сусрети у земљи октобра“, „Наш млади грађанин“, „Зборник народних хероја“, „Избори у Југославији“, „Добитници награде АВНОЈ“. Његова књига „Шта је то Социјалистички савез“ преведена је 1965. године на пет светских језика.

Добитник је бројних ордена и признања, међу којима су Орден братства и јединства са златним венцем из 1961. године и Орден Републике са сребрним венцем који је добио 1978. године.

Александар Петковић преминуо је у среду, 23. децембра у Београду, у 91. години. 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

01.01.

2017.

mr.Milica Stojković [нерегистровани] у 17:35

Odlaze

Na žalost nisam imala nikakav kontakt,nisam znala ni gde je ni da li mu nešto treba i tako nisam došla na sahranu. Cane je bio mladji kolega moga oca Ljubiše Stojkovića, urednika dnevne redakcije DESK-a "Borbe" i urednika lista "Vreme" u kraljevini Jugoslaviji i stalnog dopisnika iz Pariza po nalogu redakcije.Cane mi je ostao u veoma lepom sećanju i kao novinar i čovek.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси