Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене годишње награде УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 12. 2016.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Уручене годишње награде УНС-а

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 135. рођендан, годишње награде најбољима у овој години. Уреднику и водитељу емисије „Око“ на Радио-телевизији Србије (РТС) Гориславу Папићу уручена је новинарска награда „Александар Тијанић“. По оцени жирија, Папић припада данас реткој врсти новинара који са тијанићевском лакоћом и припремљеношћу улази у сваку тему – од високе политике, књижевних полемика, до спорта, на начин који вређа сваку осредњост.

„Награду 'Александар Тијанић' први пут сам добио 2010. година када ме је он позвао да дођем на РТС. До тада сам се надао да можда понекад чита оно што напишем. Имао сам ту част да будем део његовог тима. Штета што се последњих година није бавио новинарством, штета за нас којима су његови текстови били као Библија. Тијанић је био борбен у баскету, и ја сам. Ако је жири помислио да Александар Тијанић и ја имамо неку заједничку особину и у новинарству, то је онда за мене права награда“, рекао је Папић.

Награда „Лаза Костић“ за фотографију додељена је фоторепортеру „Вечерњих новости“ из Новог Сада Дарку Дозету који је, како је навео жири, прошле године разноврсношћу и оригиналношћу доказао да је фотографија једна од најважнијих жанрова у новинарству.

Дарко Дозет данас, у току уручења, због новинарског задатка није био у могућности да преузме награду, па му је она уручена после свечаности.

Награда „Лаза Костић“ за вест уручена је редакцији ТВ Апатин која је ексклузивно објавила вест о отмици локалног одборника, а која је шокирала српску јавност. „Због ове вести ТВ Апатин трпи тортуру локалне власти и налази се пред гашењем због противзаконитог ускраћивања финансирања одобрених пројеката“, рекла је Оливера Милошевић, председница жирија који је доделио награду.

Представница ТВ Апатин Славица Попов преузела је награду и истакла да је то „велика награда за малу редакцију“.

Награда „Лаза Костић“ за извештај уручена је дописнку Б92, Прве и Танјуга из Лесковца Братиславу Илићу, за серију ТВ прилога из Јабланичког округа. Илић је, како је навео жири, заслужан што су теме из малих места постале доступне целој српској јавности и што су се својом духовитошћу наметнуле гледаоцима.

Братислав Илић захвалио је на награди рекавши да се његов сниматељ и он годинама труде да њихове приче не буду клише, већ да буду интересантне и заинтересују гледаоце да их одгледају до краја.

Награда „Лаза Костић“ за репортажу уручена је новинарки франкфуртских „Вести“ Јелени Петковић, за серију репортажа о Србима на Косову и Метохији.

„Јелена је забележила много тешких животних прича о судбини готово заборављених људи са Косова и Метохије. Захваљујући њеним репортажама ти људи у српској јавности још нису заборављени“, истакао је жири у образложењу.

Јелена Петковић рекла је на уручењу да је ово велика награда за њу и редакцију „Вести“ јер је она знак да људи са Косова и Метохије нису заборављени.

Награда „Лаза Костић“ за карикатуру и сатиру уручена је главном и одговорном уреднику листа “Данас”, колумнисти Недељника и ТВ Н1 Драгољубу Дражи Петровићу, који је, како је навео жири, у својим текстовима и колумнама у неколико различитих медија постао синоним за сатиру и духовитост у новинарском изражавању.

„Обично сам добијао награде од жирија где знам већину новинара, а сада сам знао само Лалића, тако да, хвала Лалићу“, рекао је Петровић у свом стилу.

Југославу Ћосићу, аутору и водитељу емисије Пресинг на Н1 телевизији уручена је награда „Лаза Костић“ за интервју.

„Југослав Ћосић истиче се својим провокативним питањима, припремљеношћу и ауторитетом у разговору с водећим људима из јавног живота Србије“, навео је жири у образложењу.

Преузимајући награду Ћосић се осврнуо на тежак положај новинарске професије, како у Србији, тако и у свету. Он је истакао да се новинари данас суочавају са егзистенцијалним проблемима, безбедносним претњама, економским и политичким притисцима.

„Иако нисам члан УНС-а, драго ми је да сам добио награду, и драго ми је да постоји минимум консензуса око фундаменталних ствари у нашој професији“, рекао је Ћосић.





Награда „Богдан Тирнанић“ за колумну и коментар уручена је колумнисти листа Недељник Марку Прелевићу. Како је истакао жири, Прелевић је један од најдаровитијих младих новинара који из недеље у недељу пише есеје о друштвеним темама. „Он је један од најаналитичнијих хроничара свакодневице, један од симбола Недељника, али и српског новинарства“, навео је жири.

„Волим да мислим да би ме, да сам био мало старији, Богдан Тирнанић позвао у кафану.  Ова награда је за мене част, али и одговорност и обавеза“, рекао је Прелевић.

„Златна повеља“ за  дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације уручена је дописнику „Политике“ из Сремске Митровице и оснивачу и уреднику „Сеоских новина“ Миомиру Филиповићу Фићи, који већ 40 година пише о људима и догађајима за многе редакције бише и садашње домовине.

„Уверени смо да нико не ради на ползу новинарске професије и новинара као Фића, нарочито у материјалној помоћи новинарима чије зараде нису довољне за живот“, образложили су Митровчани предлажући Миомира Филиповића за награду.

„За својих четрдесет година у новинарству добио сам бројне награде, али ми ова од нашег Удружења много значи“, рекао је Филиповић.

Новинару и публицисти из Ниша Слободану Крстићу уручена је специјална награда УНС-а за публицистику „Жика М. Јовановић“.

„Нарочито драгоцен допринос новинарству колеге Крстића је књига 'Новине и новинари' у којој су на 350 страна великог формата архивирани подаци, фотографије и приче о новинарима „Народних“ од 1944. до 1994. године. Књига је чекала на објаву 22 године, а све због воље тадашњих градских моћника, које Крстић помиње именом. Крстић је током целе каријере веровао у оно што ради за шта се често жртвовао, а ова награда је знак да то није било узалуд“, истакао је жири у образложењу.

Крстић је захвалио УНС-у на награди, али и помоћи да заједно са Филозофским факултетом из Ниша и Историјским архивом, после двадесет две године књига буде објављена.

Награда  УНС-а за уређивање „Димитрије Давидовић“ уручена је Јелени Обућини која је, како је навео жири, обележила 2016. годину препознатљивим уређивањем „Дневника 3“ Радио-телевизије Србије.

„Јелена Обућина наметнула се озбиљним приступом уређивања емисије стављајући неконвенционалност и непредвидивост испред постојећих уређивачких шаблона, чинећи да „Дневник 3“ не буде досадан. Вешто се служећи вербалним обртима и представљајући догађаје из другачије визуре, „Дневник 3“ се, њеним уређивањем, разликује од других“, образложење је жирија.

„Ја сам млад уредник, али мало старији новинар. Ова награда долази у незгодном тренутку за новинарство, у тренутку када се запитам да ли имам мозга и стомака за овако нешто. Али, после ове награде, очигледно да имам“, рекла је Обућина.

Награда за животно дело уручена је Хајналки Буда и Зорану Радисављевићу.

Радисављевић је за четири деценије новинарског рада у „Политици“ објавио око 20.000 чланака, колумни, коментара, информација и вести. Уређивао је Културну рубрику и Културни додатак у „Политици“ дајући значајан допринос јачању веза између читалаца и токова у домаћој и светској књижевности. Објавио је 23 књиге, од чега 12 књига интервјуа и седам збирки песама, а ово му је прва новинарска награда.

„Лепо је добијати награде, то значи да неко ипак примећује да ви нешто радите. Добијао сам много награда, али тек после ове могу да кажем да сам новинар“, рекао је Радисављевић.

Хајналка Буда је од 1977. године на Телевизији Војводина, а од 1985. је члан Редакције на мађарском језику. Од 2000. године била је заменик одговорног уредника Редакције на мађарском језику, а од 2008. до 2016. водила је радакцију као главни уредник. Својим саветима о занату помагала је колегама из своје, али и других редакција. Колеге из РТВ-а знају је по заразном оптимизму и осмеху.

„Када сам 1977. године дошла на ТВ Нови Сад, моја новинарска кућа даривала ме је новим занатом, новинарским. Захваљујући колегама са ове телевизије постала сам новинар. Тешко је време за новинарство, али је најважније да новинар објективно и поштено ради“, рекла је Буда.

Удружење новинара Србије наградило је и своје чланове за верност. Колегама које су 50 година непрекидно чланови УНС-а, Живојину Тодоровићу и Петру Станишићу уручене су Плакете за 50 година чланства у УНС-у.

 

Погледајте како је изгледало уручење награда:


Уручење Годишњих награда УНС-а (фото: Милош Мишков)

Коментари (1)

Остави коментар
сре

21.12.

2016.

Петар Станишић [нерегистровани] у 16:11

Свечаност за памћење

Ја, Петар Станишић, добитник Повеље за 50. година верности Удружењу Новинара Србије изјављујем да нисам пола века само плаћао чланарину већ сам био свестрани посленик у новинарству : Помоћник главног и одговорног уредника листа Младост, главни и одговорни уредник и директор листова Кекец, Мали Кекец и ревије Ћао, затим главни и одговорни уредник ревије Одбојка. Сарађивао сам са Радио и Телевизијом Београд, био управник Омладинске политичке школе Борбе и организатор 23 Фестивала рада омладине Југославије, 10 Шампионата Знања - Тито Револуција Мир, и организатор 30 проглашења Најбољег спортисте јуниора Југославије...То и још много тога више је од плаћене чланарине и верности дуге пола века Удружењу Новинара Србије.
Захвалан за добијену повељу која ми и у овим позним годинама много значи.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси