Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Компанија Новости два месеца без Надзорног одбора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 12. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Компанија Новости два месеца без Надзорног одбора

Надзорном одбору Компаније Новости мандат је истекао средином октобра ове године. Нови није изабран, рад Компаније је отежан, а информацију о томе када ће Влада именовати нове представнике државе у овом телу, како би се омогућило несметано функционисање Компаније, нисмо добили.

Надзорни одбор Команије Новости формиран је 19. октобра 2012. године на мандат од четири године. Како је прописано, НО чини пет чланова, од којих четири именује Влада, а једног већински власник Компаније Милан Беко.

Иако већински власник, Милан Беко нема већинска управљачка права у Компанији јер у законом предвиђеном року није понудио да купи и мањински део Комапније – 37.58 одсто који припада држави (29.5%), ПИО фонду (7.15%) и малим акционарима (0.92%). Тако је управљање Компанијом остало у рукама државе.

Октобра 2012. године Надзорни одбор је именован у саставу Горан Николић (председник), Татјана Видојевић, др Дијана Вукомановић и Маја Нинковић Ћорац као представници државе и Срђан Мушкатировић као представник Милана Бека. Због сукоба интереса, две чланице су поднеле оставке - Маја Нинковић Ћорац 13. новембра 2013. године, и Дијана Вукомановић 14. маја 2014.године. Надзорни одбор од тада је радио са само три члана.

На покушаје Удружења новинара Србије (УНС) да добије информације о томе када ће Влада именовати нове представнике државе у Надзорном одбору, одговор нисмо добили ни у Влади, нити од било ког члана претходног сазива Надзорног одбора.

На позив УНС-а одазвао се једино генерални директор и главни уредник Компаније Новости Ратко Дмиторвић, који је рекао да „нема информацију о томе када ће Компанија добити нове чланове Надзорног одбора“.

„То треба да уради Влада. Ја немам никакве информације о томе. Не знам ни да ли је Скупштина НИД Компаније Новости усвојила Предлог разрешења чланова Надзорног одбора. Они о томе мене формално не морају да обавештавају“, рекао је Дмитровић.

Ипак, он истиче да је садашња ситуација оптерећујућа и представља препреку за пословање Компаније Новости.

„Надзорни одбор је неспорно веома важан орган у пословању компанија каква је Компанија Новости и неопходно је да што пре буде именован, јер то дугорочно може значајно да утиче на рад Компаније. Додуше, закон каже да Надзорни одбор којем је истекао мандат може да делује у тзв. техничком стању, до избора новог, али то не би било добро да потраје дуго. Новости су под управљачким правима Владе и неопходно је што пре формирати Надзорни одбор, пре свега због пословања и доношења одлука у Комапнији“, рекао је Дмитровић.

Претходни састав овог тела, каже Дмитровић, „имао је и неке одлуке које, најблаже речено, нису помагале у пословању и њему и целој Компанији“.

„Имали сам пре тачно годину дана припремљен програм решавања вишка запослених. Све је било спремно, подигли смо и наменски кредит, имали одлуку Службе запошљавања и урађен програм али је Надзорни одбор то зауставио, што је донело нови дуг Комапнији од неколико десетиона милиона динара. У Новостима и сада има око 80 људи који су вишак“, каже Дмитровић.

Подсетимо, по Закону о привредним друштвима Надзорни одбор је, између осталог, надлежан да одређује пословну стратегију друштва, бира и разрешава директора, надзире рад директора и усваја извештаје директора, врши унутрашњи надзор над пословањем друштва, даје сагласност за стицање, отуђење и оптерећење удела и акција које друштво поседује, стицање, отуђење и оптерећење непокретности, узимање кредита, узимање и давање зајмова...

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.12.

2016.

Zale [нерегистровани] у 20:49

Objavljujete selektivno!

Zašto, pre nekoliko dana, niste objavili saopštenje Kluba veterana Večernjih novosti da su se obratili Kancelariji EU u Srbiji povodom otimačine poslovnog prostora Večernjim novostima presudom Apelacionog privrednog suda,a po diktatu Vlade Srbije, i da država na taj način još više ulazi u vlasništvo Večernjih novosti, umesto da izađe, kao i da država, odnosno Vlada Srbije i u slučaju Večernjih novosti ne poštuje ni Ustav ni zakone Srbije, niti svoju proklampovanu politiku (na koju je naterana od EU) o izlasku iz vlasništva u medijima!?
To što selektivno pristupate informaciojama i birate šta ćete i o kome objaviti nije ni profesionalno niti je pošteno! Zalažete se, kao novinarsko udruženje, za slobodu medija,za politiku da država izlazi iz medija, a postupate sasvim drugačije i delujete,praktično,u korist neustavnog i nezakonitog postupanja države i Vlade.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси