Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ критикује отказе у немачкој новинској агенцији ддп/АП у Швајцарској и Француској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 02. 2010.

ЕФЈ критикује отказе у немачкој новинској агенцији ддп/АП у Швајцарској и Француској


Европска федерација новинара (EФЈ), регионална група Међународне федерације новинара (ИФЈ), која представља око 260.000 новинара из целе Европе, изразила је дубоку забринутост у вези са најавом немачке новинске агенције АП/ддп да ће отпустити своје целокупно особље у Швајцарској и Француској.

Агенција ддп (Deutsche Depeschen Agentur) стекла је своју подружницу АП у Швајцарској тек децембра прошле године.

У отвореном писму швајцарском руководству АП/ддп, ЕФЈ је протестовао против отпуштања новинара без образложења и формалног саопштења.

EFJ подржава синдикате, своје чланице у Швајцарској, у захтеву да се отпочну преговори о социјалном програму за њихове колеге.

"Иако су тржишни притисци животна чињеница, верујемо да AП/ддп треба да остане у Швајцарској и одржи стандарде квалитетног новинарства и плурализам који је преко потребан у сектору новинских агенција", изјавио је Арне Кениг, председник EФЈ.
"Али пре свега, руководство мора да преузме своје друштвене и професионалне одговорности и преговара са синдикатима".

ЕФЈ тврди да оваква одлука има озбиљне последице по швајцарске медије пошто преостаје само једна озбиљна новинска агенција, што значи да ће у немачком говорном подручју Швајцарске владати монопол на вести.

Француски синдикати новинара осудили су, такође, услове под којима је АП продат ДДП-у у децембру, након чега је 81 од 120 запослених отпуштено као вишак радне снаге. Само 16 новинарских радних места биће отворено у новој структури, што чини укупно 65 изгубљених радних места.

EФЈ је све више забринут за пад стандарда у евопским новинским агенцијама усред оштре кризе у сектору новинских агенција и њених последица по стандарде квалитета у свим медијима, који се ослањају на садржаје новинских агенција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси