Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Mонографија „Новине и новинари“, после Ниша, представљена и у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 11. 2016.

Аутор: А. Р. Извор: УНС

Mонографија „Новине и новинари“, после Ниша, представљена и у Београду

Монографија „Новине и новинари“ Слободана Крстића, после недавне промоције у Нишу, представљена је данас и у Београду.

Осим аутора, на промоцији су говорили и некадашњи уредник „Народних новина“ Љубиша Соколовић, главни и одговорни уредник листа „Сведок“ Владан Динић, политиколошкиња Славица Чорбић и редактор књиге Зоран Марјановић.

Зоран Марјановић рекао је да је „књига је требало да изађе поводом 50 година 'Народних новина' 1994. године, као омаж новинарима коју су обележили овај период, али своју помоцију има тек 22 године касније“.

„Монографија се састоји од 51 биографије некадашњих новинара и уредника 'Народних новина' које су они сами о себи писали,“ рекао је Марјановић.

Он је додао да су приређивачи „имали проблем да после толико година сакупе све биографије, пошто су оне биле на, сада давно превазиђеним, флопи дисковима, па су морали да укључе и Електротехнички факултет како би дошли до драгоцених података“.

Љубиша Соколовић представио је историју нишког новинарства. Како је рекао, „прва штампарија у Нишу је отворена 1881. године , а прве новине су штампане 1884. године. Новинарство у овом граду почело је у новинама које су се звале 'Нишки весник', а штампао их је књижар, издавач и штампар Коста Чендаш. Ниш је био град у ком је крајем деветнаестог и почетком двадесетог века излазило 29 дневних и периодичних листова што га је, по броју медија, стављало на друго место, после Београда “.

„Књига која се сад представља је пре свега књига о новинарима који су имали своје име и презиме, који су стајали иза онога што су написали„ рекао је Владан Динић.

Он је додао да „данас више нема новина, има штампаних офарбаних листова у којима нема ничега од новинарства“.

„Некада се знало ко је новинар, шта пише, како пише, па је он имао и одређени углед. Данас су сви новинари“, рекао је Динић.

Славица Чорбић говорила је о свом искуству главне уреднице ТВ 5 из Ниша.

 „Наша телевизија била је перјаница новинарства у Нишу, испуњавали смо све услове за националну фреквенцију, али због политичких одлука смо остали без ње. Ја сам тада напустила ову телевизију која се брзо након не добијања дозволе угасила“, рекла је Чорбић.

Аутор књиге Слободан Крстић уручио је потомцима „јунака“монографију и рекао да је „ову књигу припремио након што је његова књига о 100 година Нишког позоришта и биографијама глумаца који су га чинили, имала одличан одзив код публике“.

„Тада сам одлучио да исто направим и за своје 'Народне новине', поводом јубилеја пола века излажења“, рекао је Крстић.

Књигу су заједно издали Удружење новинара Србије (УНС), Филозофски факултет из Ниша и Историјски архив Ниша, уз финансијску подршку Града Ниша.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.11.

2016.

Tehničar [нерегистровани] у 10:07

MEDIJSKA PUSTOŠ

Zašto na promociji nije bilo vlasnika Narodnih novina Vitka Radomirovica? Zašto nije bilo srećnih aktuelnih novinara koji rade za platu manju od minimalca? Koliko je radnika Narodnih novina bilo pre ''uspešne'' privatizacije, koliko ih je danas?
Zašto UNS podržava ovakve privatizacije?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси