Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мирослав Богићевић: Тадић ме је молио да купим Политику, Новости и Дневник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 11. 2016.

Извор: Експрес, УНС

Мирослав Богићевић: Тадић ме је молио да купим Политику, Новости и Дневник

Бизнисмен Мирослав Богићевић у интервјуу објављеном у петак у недељнику Експрес истакао је да га је тадашњи председник Србије Борис Тадић „2011. године молио да купи ВАЦ-ове уделе у Политици, Новостима и новосадском Дневнику“ јер је „имао проблем са Ангелом Меркел која није хтела да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању док год ВАЦ не изађе из Србије“.

 

„Душан Петровић и Борис Тадић кажу да немају везе са овом причом око медија, а ја ту ништа ружно нисам рекао. Рекао сам оно што зна и Вучић. Ја сам то купио, не да бих малтретирао било коју другу странку, него што ме је Тадић замолио због Ангеле Меркел. Имао је проблем са њом, није хтела да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању док год ВАЦ не изађе из Србије. И, каже, то му је велики проблем, када год се чује са њом или види, она њега прво пита за медије, а друго питање је било питање Косова. И мене замоли, ја то урадим“, рекао је Богићевић Експресу.

„ВАЦ је имао неки проблем и морао је да изађе. Продао је медије у југоисточној Европи, прво је куповао, па је продавао, и остала му је само још Србија. Онда је њега Ангела Меркел молила да се то заврши и рекла је да се неће потписати Споразум док год то не уради. Тачно месец дана по изласку ВАЦ-а из Србије потписан је Споразум о придруживању“, додаје он. 

На питање новинара да ли га је Борис Тадић замолио да купи ове медије или наредио, Богићевиће је рекао:

„Замолио ме је, то је тачно“.

„То је било 2011. Крајем године долазио је у посету „Шабачкој млекари“. Ја сам тада имао приватан авион, једном ногом сам био у авиону, кренуо на пут, и Душан Петровић ме зове и каже: 'Тадић би дошао данас код тебе.' Кажем му да сам у авиону, да крећем, а он ће: 'Немој, молим те, важно је.' Ја шта ћу, изађем из авиона, вратим се и јавим партнерима да стижем тек увече. Нашли смо се у једном ресторану, био је присутан и Душан Петровић, и Тадић ми је рекао ово за Ангелу Меркел. Нису то биле мале паре, рекох, ајде да размислим, да видим како бих то могао да урадим јер је било мало времена за то. Онда сам контактирао моје партнере у иностранству и они су ми помогли да то купим. Моји партнери из иностранства мени су дали паре да купим Политику и Новости“, рекао је Богићевић и додао да „због ВАЦ-а“ не би смео да каже колико је за то новца издвојено.

На питање да ли је знао и да ли се добро распитао шта купује и какви су унутрашњи односи, Богићевић каже да „није ништа знао“.

„Ништа нисам знао. Ја те уговоре нисам ни видео. Касније су ми неки људи показали како су то хохштаплерски урадили, те неке њихове фирме преко којих су куповали, све су биле са егзотичних острва, не знам, Кипар, Панама... То су Немци тако куповали. Једна фирма купила је другу, па друга треће, па медије, чудо су направили“, каже Богићевић. 

„Ја сам тражио да кад прођу избори, те медије узме држава, а Борис Тадић је рекао: 'Не, ти то добро радиш, ти ћеш то добро урадити и што се тиче медија'“.

На питање да ли је можда постојао и додатни разлог што је њему понуђено да купи Политику и Новости, можда да се Станко Суботић избаци из целе игре, Богићевић је рекао: 

„Не знам. Они ми никад нису помињали Станка Суботића, ја сам у медијима прочитао да постоји та нека комбинација. Иначе, Бекове акције код мене су заложене, Беко дугује 20 милиона евра ВАЦ-у, а ВАЦ има за те паре које је дао Беку заложене акције. Те акције су заложене код мене, ја могу сутра да уђем у Новости“, каже Богићевић.

Он додаје да о томе и размишља. 

„Размишљам... Ја намеравам да уђем и да радим, да радим нормално. Моји партнери ме питају шта се дешава, ту сам веома обазрив да не изгубим главу. Да не направим неки криви потез, па да ми не оде глава. Нисам имао времена, па ја сам имао наногицу, имао сам ограничење кретања до пре три месеца, нисам могао да напустим Шабац, нисам могао да обавим ниједан пословни разговор“, рекао је Мирослав Богићевић. 

Како каже,након куповине, инсистирао је да се медији врате држави.

„Ја сам инсистирао да се то врати. Тадић је предлагао да то остане код мене, али чекали смо изборе, да то прође, и нисмо више причали о томе. Купљено је новцем из иностранства, моји партнери су ми помогли... Има и Русије, Италије, има и Швајцарске, то су моји партнери који су мени помогли да купим то“, рекао је Богићевић и истакао да су „Родићи направили аранжман са ВАЦ-ом пре тога.

„Касније, касније сам сазнао. Они су цео тај посао уговорили, ја не знам све детаље, али могао сам да нагађам. Тадић није хтео да они купе него је тражио неког другог, мени су понудили, и то је то. Ја знам да су се у међувремену док смо причали о томе јављали и неки из Босне, чак је било у медијима да је неки криминалац, не могу да се сетим имена, знам да је он ступио у преговоре са ВАЦом око куповине медија. Родићи су направили договор са ВАЦ-ом да они купе све медије. А Тадић и Ракић то нису дозволили“, каже Богићевић.

Он истиче да то није сметало Боду Хомбаху из ВАЦ-а. 

„Не, напротив, он је био задовољан. Знам да је долазио и код Душана Петровића кад је овај био министар правде“, каже Богићевић. 

На питање откуд онда да Родићи полажу нека права на Политику и Новости, Богићевић каже да не зна. 

„Не знам, ја то читам из медија. Ја никад са њима нисам причао на ту тему. Никада нисам присуствовао састанцима Аце Родића са овом тројицом, Ракићем Тадићем и Петровићем. Они су причали посебно, нису никад причали преда мном о томе. Ја мислим да то они намерно раде и да покушавају да нађу финансијера да би они откупили јер кад сам ухапшен, нисам успео да платим последњу рату за Новости. После избора Мики Ракић је рекао Вучићу да није сигуран да ли постоји још неки уговор са ВАЦом иза свих ових уговора пошто је Аца причао да постоји неки крупан уговор.  Не знам да ли постоји. Нико то не зна“, каже Богићевић.

„Ја сам Политику потпуно исплатио и сва потраживања према њој, то је неких 20 милиона евра, али нисам платио за Новости, мислим 700.000 евра, јер сам ухапшен у новембру.  Требало је да платим 14. децембра, а ухапшен сам 29. новембра. Ја сам кренуо по 500 милиона евра које сам добио од Швајцараца, имам уговоре, протоколе, то се налази и у мом главном предмету у Специјалном суду. Мислим да сам ухапшен не само због медија већ и да тих 500 милиона евра не узмем јер ако узмем, ја више немам проблем, а хтели су да ме доведу у проблем“, рекао је Богићевић.

На питање новинара Експреса да ли би, да је узео тих 500 милиона, платио банкама дуговања, Богићевић каже:

„Дуговао сам 220 милиона евра, било је разговора о Бору, о куповини Бора и Јубмес банке, пошто ја у тој банци имам 17 одсто акција, мислим не ја него моје фирме... Али пре тога, кад СНС долази на власт, дешава се то да су неки људи видели одличну прилику да направе једну лошу причу. Прва фаза требало је да буде да се систем „Фармаком“ доведе у проблем, друга да се доведе у стечај, трећа да се ја склоним, сметао сам, био сам жилав, а време је пролазило, а четврта фаза је била да се то све распрода“. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси