Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ко је штампао дволиснице Озон Преса и Чачанских новина?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 10. 2016.

Извор: УНС

Ко је штампао дволиснице Озон Преса и Чачанских новина?

Дволиснице са називима „Озон Прес“ и „Чачанске новине“ дељене су крајем августа и у септембру бесплатно у Пријепољу. Ко их је штампао остаје мистерија. Импресума нема, а ови „медији“ нису уписани ни у Регистар медија. Стојан Марковић, власник медија које носе истоветна имена, портала „Озон прес“ и „Чачанских новина“, и чији се текстови налазе у штампаним дволисницама, негира да има везе са овим „листовима“, али за УНС истиче да му оваква „реклама“ не смета.

„Не знам ко је штампао дволиснице, ја нисам. Тачно је да се у њима налазе моји текстови, они су узети са портала Озон прес и уредно су потписани. То није први пут да неко преузима моје текстове“, рекао је Марковић.

На питање УНС-а да ли му смета што су искоришћени његови текстови и имена његових медија која читаоце могу да доведу у забуну да се ради о штампаним додацима ових медија, Марковић је рекао да му „оваква реклама не смета“.

„Зашто да ми смета? Зашто да се жалим? На основу чега? Консултовао сам адвокате, није начињена ни материјална, ни нематеријална штета, а нису ми повређена ауторска права. Нема основа за жалбу. То је мени као бесплатна реклама“, каже Марковић.

Он истиче да не зна ко је штампао дволиснице.

Уредник портала Глас западне Србије Гвозден Николић, о коме се у овим дволисницима пише, ипак, сматра да Марковић јесте одговоран за њихово штампање.

„Ове дволиснице дељене су крајем августа и у септембру у свим државним инситуцијама, по граду, у домовима пензионера, делили су их чак и одборници Српске напредне странке. Имам разлога да сумњам да је Стојан Марковић одговоран за штапање. Чак ми је и власник једне штампарије потврдио да га је Марковић звао да му тражи понуду за штампање дволисница. Занимљиво је, такође, да Марковић није пријавио полицији злоупотребу имена својих медија“, рекао је Николић за УНС.

Он је додао да је „Озон прес већ годину дана у рату са порталом Глас западне Србије“ и да је то што се о Николићу „у овим дволисницима говори као о рекеташу, на насловној страни, потврђује да има разлога да сумња да је Марковић то штампао“.

На насловним странама ових дволисница налазе се и логои Савета за штампу и удружења Локал прес.

Како је УНС-у потврђено из Савета за штампу, лого Савета, и то неисправан, употребљен је без знања и дозволе било кога из Управног одбора овог саморегулаторног тела.

Из ПУ Локал прес потврдили су нам исто – лого је употребљен без знања и сагласности.   

Коментари (2)

Остави коментар
пон

31.10.

2016.

Novinar [нерегистровани] у 23:30

Jeremic Markovic

Gvozden je novinarcina za ovaj interesni tandem Stojan Markovic - Petar Jeremic. To zna zapadna Srbija, ali i mi na jugu. Pozdrav kolegi Gvozdenu iz Nisa uz zelju da istraje u borbi protiv medijskih tajkuna i funkcionera bez karijera.

Одговори
пон

31.10.

2016.

Majka [нерегистровани] у 15:46

bruka

Gvozden Nikolic novinar? Bruka srpskog novinarstva

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси