Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене награде Савеза новинара Србије и Црне Горе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 10. 2016.

Аутор: С. Димитријевић

Уручене награде Савеза новинара Србије и Црне Горе

Награда за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе уручена је данас у Прес центру Новици Ђурићу, Браниславу Гулану и Вукману Видаковићу.

 

„Награду су заслужили новинари са великим радом, искуством и утицајем, како у својим срединама, тако и на општем плану. Њихови текстови, укупни рад и ангажман показују непрекинуту истрајност и трагање за професионалном истином“,наведено је у образложењу жирија, који је радио у саставу Гордана Ерор, Душан Давидовић и Живојин Ракочевић. 

Говорећи на данашњој свечаности Душан Давидовић је рекао да је жири једногласно донео одлуку и истакао да сваки добитник понаособ представља подстрек младим новинарима.

Сви лауреати, примајући награде, осврнули су се на тешку ситуацију у новинарској професији.

Новица Ђурић, дугогодишњи дописник „Вечерњих новости“, „Политике“ и „Борбе“ из Подгорице, истакао је да су у Црној Гори новинарске слободе још далеко, новинари се хапсе, експресно туже, а за оне који су, не тако давно и убијани, још увек нису пронађене убице и налогодавци.
„Дјелимично смо за опште сивило и сами криви, за непрофесионалности губљење дигнитета ове часне професије, која је озбиљно зарибала у такозваном таблоидном новинарству, које преплављује наше просторе, пристајући на понижавање због голог опстанка“, рекао је Новица Ђурић, примајући награду.

Бранислав Гулан из Новог Сада је, пре свега економски и агроекономски новинар, који се профилисао и као експерт за теме из области пољопривреде у најелитнијим југословенским и српским медијима и био сарадник бројних научних институција и добитник важних признања.

Захваљујући на награди, Гулан је приметио да су новинари чешће нагрђивани него награђивани, такође констатујући да је ово зло време за новинарство, и да се објављују углавном неистине и полуистине.
Вукман Видаковићје цео свој радни век веран приштинском „Јединству“. Такође се осврћући на садашњу ситацију у новинарству, присетиосе савета који су новинари једном приликом добили од Драже Марковића, некадашњег председника Савезне скупштине и једно време директора Радио Београда.
„Поштоване колеге, све што сам научио о вашем послу је да будем пратиоц система. То и вама препоручујем, јер од вас ништа не зависи“ саветовао је Марковић.

 

Подсећајући на свечарски карактер данашњег дана, који се обележава као дан Савеза новинара Србије и Црне Горе, његов председник Саво Греговић, истакао је да још увек има оних који часно раде свој посао, поштују кодекс, стандарде професије и своју савест.

„На њих се једним дјелом угледају млади. Има наде за професију којој припадам и вјере да ћемо је сачувати. Као и свако од нас понаособ самог себе“, закључио је Греговић

Награда за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе се додељује за укупан рад у новинарству и састоји се од дипломе и златног прстена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси